După incendii, vin și banii. 50 de milioane de euro, alocați de urgență pentru finanțarea spitalelor

Ultima actualizare:

    Zece pacienți au murit pe 14 noiembrie în urma incendiului izbucnit la Spitalul din Piatra Neamț
Zece pacienți au murit pe 14 noiembrie în urma incendiului izbucnit la Spitalul din Piatra Neamț

11 pacienți au murit până acum în urma asurilor suferite în incendiul de la Institutul Matei Balș, iar alți zece la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț. Tragediile le-a împins pe autorități să finanțeze, în sfârșit, spitalele. Nu mai puțin de 50 de milioane de euro au fost alocate de urgență din fonduri europene.

A fost nevoie să moară pacienți arși de vii pentru ca autoritățile să se miște! Guvernul a aprobat, pe 3 februarie, un Memorandum propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu Ministerul Sănătății, care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro.

Banii vin din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru creșterea siguranței pacienților în spitale.

„Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanța de Urgență pentru infrastructura de gaze medicinale și energie din spitale și am găsit o soluție eficientă. Am transformat Ordonanța în Memorandum, a fost deja adoptat și va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanțare de 50 milioane euro”, a spus Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Este o investiție în infrastructura spitalicească absolut necesară și urgentă pentru creșterea siguranței pacienților, care vine să repare investiții inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităților spitalicești pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.  

O ordonanță de urgență care aborda o parte dintre aspectele acoperite de Memorandum a fost inițiată în noiembrie 2020, dar a fost blocată pe circuitul de avizare, în 23 noiembrie și 9 decembrie.

Cum vor fi folosiți în spitale cei 50 de milioane de euro

Cei 50 de milioane de euro vor fi folosiți pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale și a rețelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere și control a acestor instalații și a sistemelor de ventilație și climatizare a aerului, precum și a altor investiții necesare pentru creșterea securității la incendiu.

Sunt vizate, în principal, structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor suport Covid-19.

În următoarea săptămână va fi elaborat Ghidul pentru apelul de finanțare, după care vor putea fi făcute plățile.

Citește și: 

Institutul Matei Balş: clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu şi instalaţii nefuncționale de detectare a incendiilor

Încă un pacient de la Matei Balș, aflat în pavilionul afectat de incendiu, a murit. Bilanțul a ajuns la 11 decese

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net