Drama clovnului Siminică! A făcut să râdă milioane de oameni, dar acum își duce zilele țintuit la pat

siminica.jpg

siminica tintuit la pat acrobat clovn circ
Siminică a făcut milioane de oameni să râdă în hohote
foto: Revista Taifasuri

A trecut de la extaz la agonie în ultimii ani şi nu se întrevede vreo rază de speranţă pentru el! Siminică, cel mai mare artist de circ al tuturor timpurilor, suferă teribil, ţintuit la pat, singura lui bucurie fiind acum poveştile din arenă când a cunoscut succesul adevărat. Simion Avram, pe numele lui real, are o poveste sfâşietoare de viaţă pe care a spus-o Revistei Taifasuri. Marele maestru şi-a pierdut sora la 19 ani într-un spectacol de circ, iar fratele s-a stins la fel de tânăr după o operaţie nereuşită.

Siminică, clovnul de la circ, care făcea milioane de oameni să râdă cu lacrimi, nu mai spune nimic tinerelor generaţii, dar până în anii 80, el a fost considerat unul dintre cei mai mari circari din Europa. Numele lui a tronat pe marile afişe ale circurilor din Europa şi în ciuda începutului greoi, Simion Avram şi-a clădit singur reputaţia.

siminica_la_pat.jpg

siminica dureri tintuit la pat
Fostul clovn nu se mai ridică din pat din toamna anului trecut
foto: Revista Taifasuri

 

Bătrânelul simpatic în vârstă acum de 81 de ani îşi duce zilele în pat, căci de zece luni este chinuit de dureri teribile şi nu se mai deplasează decât cu ajutorul soţiei, care îl cară efectiv prin casă. Comicul şi-a deschis sufletul într-un interviu pentru Revista Taifasuri în care a mărturisit cum s-a născut în cuşcă leilor. Se întâmpla în 1936, în Bucureşti.

A început să vorbească şi să meargă la 4 ani

siminica2.jpg

Siminică a început să se antreneze pentru arenă de la cinci ani
foto: Revista Taifasuri

 

"Mama avea deja doi copii şi urmă al treilea, adică eu. Când caută o gazdă, oamenii o întrebau dacă are copii şi, când aflau că are, n-o mai primeau, gândindu-se că aceştia fac stricăciuni prin curţi. Patronului circului la care lucra mama, Bercuini, i s-a făcut milă de ea şi, când a murit un leu, a îmbrăcat cuşca în carton şi i-a dat-o ei. Apoi au apucât-o durerile facerii şi au dus-o la Spitalul de Copii, unde m-am născut eu. Apoi m-a crescut în cuşcă leului! (...) Până la patru ani eu nu am mers în picioare şi nici nu am vorbit. Cu chiu cu vai, mama a găsit o proprietăreasă, undeva pe Stradă Comarnic. Îmi aduc aminte că era o curte lungă, în care şedeam noi, copiii. Într-o zi, m-am sculat în picioare, am luat-o la fugă şi am dat cu capul în gard. Apoi m-am ridicat şi am început să vorbesc şi să merg!", îşi începe maestrul povestea de viaţă. Acum nu mai merge deloc. "Durerile mă chinuie. Soţia, pentru care mă rog la Dumnezeu să o ţină sănătoasă şi să aibă putere să mă care prin casă, este spijinul meu. Singur nu mai pot merge. Eu nu mai pot ajuta pe nimeni pentru că nu mai am putere", s-a plâns fostul acrobat, care zace la pat de aproape un an.    

Destin tragic pentru sora de 19 ani, gravidă

A început să se antreneze pentru arenă la cinci ani, iar la şapte ani debutează într-un număr de acrobaţie şi contorsionism. Artistul povesteşte că erau atât de săraci încât el şi sora lui, Elena, se antrenau folosind frânghia pentru rufe a mamei sale şi un ţăruş de fier pentru a-şi încropi un trapez. În scurt timp, cei doi încep să-şi construiască un nume, pentru că executau elemente acrobatice de dificultate mare fără lonjă de siguranţă.

După ce Elena se căsătoreşte cu vestitul acrobat Sandi Bernea, începe şi coşmarul pentru Siminică. La începutul anilor 50, sora lui îşi pierde viaţă la doar 19 ani, prăbuşindu-se de la 15 metri înălţime, în faţă a 3.000 de spectatori, la Râmnicu Vâlcea, în urma unui număr periculos. Avea doar 19 ani şi era însărcinată în 3 luni.

"Sora mea lucra pe o semilună, pe trapez, urma o placă şi trebuia să facă pe aceasta contorsionism. Trebuia să pună mâinile pe axul care se înţepenea, ca să facă gigantice la înălţime. Ea a uitat să mai apese butoanele acelea şi şi-a dat drumul în gol. Când a ajuns în poziţia orizontală şi-a rupt mâna, picioarele şi a rămas agăţată. Apoi, exact când s-a dus spre orchestră, s-au rupt butonii. Ea a căzut cu capul într-o piatră şi a murit pe loc! Eu îi spusesem că nu
vreau să facă acest număr, dar mama a insistat, i-a făcut două aparate pe care i le-am tăiat cu bonfaierul", a completat el trist pentru Revista Taifasuri.  

Ulterior, şi-a pierdut şi celălalt frate, la 32 de ani, după o operaţie nereuşită.

Marele maestru s-a pensionat în 1987 însă a mai continuat să lucreze în ţară şi străinătate până în 1995. Are la activ 8 fracturi de mâini şi picioare şi a fost de multe ori la un pas de moarte. Cel mai grav  accident a fost la Târgu Măgurele, când i s-a rupt trapezul şi a căzut de la 12 metri.

Siminică are două mariaje la activ. Primul, eşuat cu acrobata cehoslovacă Enrika Zavata. Cei doi au fost împreună patru ani. În prezent este căsătorit cu fosta balerină Doina Florea şi locuieşte aproape de circ. Marele lui regret este că nimeni din familie nu a continuat în arta circului. Deşi are doi nepoţi care au fost jongleuri şi acrobaţi foarte buni, aceştia au abandonat circul şi s-au stabilit în Anglia. 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • animale salbatice circul globus, dresuri interzise circ

    Consilierii generali au aprobat luni după-amiază un proiect care vizează eliminarea tuturor numerelor de dresură de animale în spectacolele de circ. Măsura a fost luată ca urmare a solicitărilor venite din partea societății civile după incendiul izbucnit în această lună la un adăpost al Circului Globus. Animalele sălbatice deținute în prezent de circul din Capitală vor fi transferate unor grădini zoologice ori eliberate în mediul lor natural.

  • circ, animale, globus, primarie, interzicere, spectacole, foca, papagal, contorsionism

    100 de artişti, 50 de animale. Un regal artistic, în care dresorii Circului Globus îşi vor lua adio de la public. De la 1 martie, spectacolele cu animale vor fi amintire. Reporterii Click! au asistat la repetiţiile pentru Festivalul Internaţional de Circ Bucureşti.

  • Tot răul spre bine! Pentru vedetele necuvântătoare de la circ se anunţă vremuri bune. Asociaţia Vier Pfoten are totul pregătit ca să le ducă în rezervaţii aflate peste mări şi ţări.

  • Click! a aflat care va fi primul spectacol fără animale ce se va prezenta la Circul Globus. Este vorba de “Cartea Junglei”, care va avea premiera pe 9 aprilie, în colaborare cu Teatrul Ion Creangă. În loc de maimuţe vor fi gimnaste, iar pantera Bagheera şi ursul Baloo vor fi actori.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1