Dovlecelul Patison, primul soi stabilizat genetic în România. Ce aromă și ce proprietăţi are leguma în formă de stea

Ultima actualizare:

    Primul soi de dovlecel patison stabilizat genetic în ţara noastrăFoto: adevarul.ro
Primul soi de dovlecel patison stabilizat genetic în ţara noastrăFoto: adevarul.ro

Încă o realizare a cercetătorilor buzoieni! După 15 ani de de studii, aceștia au stabilizat genetic în țara noastră primul soi de dovlecel în formă de stea, denumit „patison”. În septembrie 2021, aceeași specialiști au prezentat o nouă specie de dovleac, pe care au denumit-o „dovleacul-şarpe“.

În curând, grădinarii români vor putea cultiva un dovlecel în formă de stea, românesc, numit „patison”, varietate pe care cercetătorii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău obținut-o după 15 ani de studiu.

Acest dovleac patison este cultivat de zeci de ani de grădinarii români, însă mai mult pentru rolul lor decorativ decât pentru calităţile alimentare. „Am luat această specie în studiu în anul 200,5 iar acum am obţinut primul soi stabilizat genetic. Acest soi are potenţial mare de producţie, poate fi cultivat în spaţii protejate şi în câmp, fructele sunt atipice faţă de dovlecelul cunoscut. Vorbim de o melonidă discoidală, cu formă specifică, o culoare specifică, gust, aromă şi beneficii alimentare şi medicinale deosebite”, a explicat cercetătorul Costel Vânătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare şi Aclimatizare din SCDL Buzău, conform adevarul.ro.

Are gust de castravete  

Gustul pulpei de patison se apropie de cel al dovlecelului comun, aduce chiar către aroma castraveţilor, însă toate proprietăţile sale sunt mult mai intense. Dovlecelul în formă de stea este mult mai cremos decât cel obişnuit.

„Cavitatea în care se află seminţele este mult mai mică. Practic, avem o parte utilă pentru alimentaţie mult mai mare, deci, fructul e foarte greu, este plin, spre deosebire de dovlecelul comun. De la el se utilizează şi seminţele, care sunt bogate în ulei, unul folosit în medicină şi alimentaţie, cunoscut ca vermifug şi bogat în vitamine, nutrienţi şi săruri minerale”, spune Costel Vânătoru.  

Cum preparați dovlecelul stea  

Dovlecelul patison poate fi preparat ca şi ceilalţi dovlecei. Pot fi umpluţi cu carne, orez, ciuperci sau alte legume, înabuşiţi la cuptor, gratinati sau copţi pe grătar. Pot fi puşi la murat în saramură sau în oţet, pulpa lui menţinându-se crocantă. Dovlecelul patison poate fi cultivat în sistem ecologic, astfel sporind beneficiile în ceea ce priveşte menţinerea stării de sănătate. 

Citește și: 

Dovleacul-şarpe de la Buzău, cu gust de tomate şi miros de pâine caldă. Cum au obținut legumicultorii această nouă specie

Zilele Dovleacului, prilej de distracţie pentru buzoieni. Cât a cântărit cel mai mare bostan

image
image
image
image
image
image
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
autostrada soarelui radio constanta 1 jpeg
Captură de ecran din 2024 03 27 la 23 11 52 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net