Doctorul Virgil Musta din Timișoara: ”Tot ceea ce urmează înseamnă de fapt pași spre revenirea la o viață normală”

Ultima actualizare:

    Medicul Virgil Musta a salvat sute de paciențifoto: Facebook
Medicul Virgil Musta a salvat sute de paciențifoto: Facebook

Medicul Virgil Musta, cel care împreună cu echipa de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara au videncat sute de pacienți de Covid-19 , spune că perioada următoare va fi una de acomodare și că înseamnă de fapt pași spre revenirea la o viață normală. Doctorul mai spune și că prevenția este foartă importantă pentru a reuși să învingem coronavirusul, iar despre pacienții infectați cu virusul ucigaș pe care nu i-a putut salva, aveau comorbidități.

Doctorul Virgil Musta a făcut, pe grupul City Doctors – comunitate pentru sănătate, un bilanț al celor două săptămâni de ”relaxare” de după starea de urgență dar și a ceea ce a însemnat trei luni de pandemie pentru România.

”Au trecut două săptămâni de la „relaxarea” măsurilor restrictive de prevenire a răspândirii Covid-19. Această perioadă, cât și tot ceea ce urmează înseamnă de fapt pași spre revenirea la o viață normală”, a scris medicul pe grupul de pe Facebook.

El a mai vorbit și despre cele 3 luni de pandemie ”în care întreaga lume a trecut printr-o experiență dramatică, care a lăsat urme adânci la toate nivelurile, de la colaborări internaționale, politici și organisme naționale și până la „trăirile” individuale ale fiecăruia dintre noi.

Toate acestea vor redefini „normalitatea” spre care încercăm să ne întoarcem acum, depinde de noi (organisme internaționale, naționale și indivizi) modul în care reușim să învățăm din această experiență și să includem în noul “normal” tot ceea ce ne poate ajuta să prevenim fie apariția, fie cel puțin explozia și impactul devastator al unor astfel de epidemii care vor mai apărea”, a mai precizat doctorul Virgil Musta.

El a făcut, de asemena, un scurt bilanț al acestei perioade, ”care părea că nu se mai termină” însă subliniază că ”virusul nu a dispărut și că este nevoie de responsabilitate individuală în perioada următoare pentru ca pandemia să continue curba descendentă și să rămână controlabilă!”.

Referindu-se la situația din Timiș, medicul a amintit că din cele 505 cazuri confirmate cu noul coronavirus, 53 persoane au murit. ”La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, din 22.03 până în 21.05 au fost 497 de pacienți. În săptămâna 15.05.2020-21.05.2020 s-au mai internat 8 cazuri, iar din 21.05-28.05, alte 5 cazuri. La finalul acestei săptămâni mai erau 18 cazuri internate cu Covid-19 și nici unul la terapie intensivă”, a precizat Virgil Musta, care a mai precizat că ”în România am reușit să limităm impactul pandemiei, cel puțin comparativ cu multe țări din vestul Europei, țări mult mai dezvoltate ca noi din punct de vedere al infrastructurii medicale, dar care au fost depășite de situație și au înregistrat foarte mulți morți”.

Cei care au decedat la Timișoara au avut boli asociate

Potrivit lui Virgil Musta, statistica în clinica unde lucrează arată că toți cei care au decedat au avut cel puțin o boală asociată, cel mai frecvent fiind o boala cardiovasculară, apoi diabet și obezitate.

El a mai precizat că, ”în România, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din țările vestice, ceea ce ne arată faptul că populația noastră prezintă numeroase boli cronice la vârste nu așa de înaintate ca în acele țări. Acest lucru se cunoștea deja, dar într-un context ca acesta a devenit automat un factor de risc major pentru toate acele persoane”.

Ce înseamnă educație pentru sănătate? În mare, toată lumea știe, dar puțini aplică: alimentație sănătoasă și rațională, sport, mișcare, controlul stresului, igiena personală, dar și prevenția bolilor prin vaccinare și prin monitorizarea constantă a factorilor de risc personali.

Medicul a mai transmis că un alt aspect important pentru sănătatea noastră în perioada următoare, care se leagă de monitorizarea continuă, este acela de a reveni să facem controalele sau la investigațiile pe care poate le-am amânat în aceste 3 luni. Altfel, bolile pe care deja le avem, necontrolate, ne pot aduce mai multe necazuri decât am avut până acum cu noul coronavirus.

Astfel, doctorul Musta a mai precizat că este foarte importantă respectarea și în continuare a câtorva reguli de igienă personală și distanțare pe care le știm deja, dar și să avem grijă de sănatatea noastră constant, de la vârste fragede, pentru că astfel vom fi mai puțin vulnerabili în fața oricăror amenințări.

Citește și: 

Doctorul Virgil Musta: ”Nu mai purtați mască şi mănuşi în mașină sau în aer liber!”

Medicul care a vindecat peste 400 de pacienți de Covid-19: ”Marea responsabilizare, nu marea relaxare”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net