Despăgubiri RCA. Poți primi o mașină la schimb plătită de șoferul care te-a lovit

Ultima actualizare:

Românii care își avariază autovehiculele în accidente rutiere provocate de alți șoferi pot beneficia de o mașină închiriată pe durata efectuării reparațiilor. Prevederea figurează în Norma 39/2016 privind asigurările auto, de care puțini știau. Însă, șoferii pot deconta doar o parte din cheltuielile pe care le au cu închirierea mașinii.

Prevederile Normei 39, document emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), datează din anul 2016, însă puțini șoferi știau de existența lor. Conform articolului 26 din document, românii au dreptul la despăgubiri suplimentare în cazul în care suferă daune în urma accidentelor provocate de alții. Printre acestea se numără și dreptul la o mașină închiriată, din aceeași clasă sau inferioară, pe toată durata reparațiilor, informează stirileprotv.ro. Costurile aferente acestui serviciu sunt suportate de șoferii care au provocat incidentele auto, însă nu în totalitate. Norma ASF prevede că decontul se face în funcție de timpul normal de reparație (zile de lucru). În acest caz, șoferul păgubit are dreptul la decontarea mașinii închiriate pe o perioadă maximă de indisponibilitate, care reprezintă timpul normal de reparație transformat în zile de lucru prin împărțirea la 4 a timpului normat de reparație, la care se adaugă orice întârziere nejustificată cauzată de asigurătorul RCA.

Autovehiculele pot fi închiriate de la firme autorizate în acest scop, care își recuperează sumele aferente serviciilor prestate direct de la asigurători. „Totul se întâmplă între noi şi societatea de asigurări. Noi depunem factura şi ne decontăm direct cu ei”, spune Ionuț Abălașei, reprezentantul unei firme de închirieri auto, pentru sursa citată.

Pe lângă costurile aferente închirierii mașinii, din polița RCA a șoferului care a provocat accidentul pot fi suportate și cheltuielile cu transportul în comun ale păgubitului care nu a optat pentru o mașină închiriată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
atena praf jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net