De unde vine numele de „Superluna Roz”. Ce denumiri mai poartă Luna Plină

superluna-roz.jpg

Superluna roz si o persoana care sare in sus de bucurie
Superluna Roz ne-a oferit în noaptea de 8 aprilie un adevărat spectacol ceresc

Dacă te-ai întrebat de unde vine numele de Superluna Roz, care a fost admirată în noaptea de 8 aprilie în toată splendoarea ei, află că denumirea astrului ceresc își are rădăcinile în cultura străveche a amerindienilor. Ei asociau această perioadă cu înflorirea unor plante sălbatice de culoare lila, mov deschis sau roz și anume florile de mosc. Iată ce alte denumiri mai poartă Luna Plină pe care o vom vedea și în următoarea perioadă a anului.

Fiecare Lună Plină care apare pe cer în decursul unui an calendaristic poartă o denumire care nu este științifică, ci își are rădăcinile în culturile străvechi ale unor civilizații demult apuse. Aceste popoare asociau luna plină cu anumite evenimente naturale sau calendaristice care se petreceau în perioada respectivă. Avem, așadar, Luna Plină a Lupilor, Luna de Zăpadă, Luna Viermilor, Luna Plină Roz, Luna Florilor etc. Iată ce semnifică fiecare denumire în parte!

De unde vine numele de Superluna Roz

Fiecare Lună Plină are unul sau mai multe denumiri, acestea făcând trimitere la o serie de atribute mistice sau la o serie de fenomene care apar în aceeaşi perioadă calendaristică. Fenomenul din săptămâna aceasta este cunoscut sub numele de Superluna Roz datorită faptului că triburile amerindiene din America de Nord asociau acest moment al anului cu înflorirea unor plante sălbatice de culoare roz și anume florile de mosc.

flori-de-mosc.jpg

Buchet de flori de mosc
Florile de mosc se numără printre plantele vestitoare ale primăverii

Alte denumiri pe care le are Luna Plină

Denumirile sub care este cunoscută Luna Plină pe care o vedem pe cer pe tot parcursul anului își au rădăcinile în tradiția și cultura triburilor de indieni din America de Nord dar și a altor triburi locale. Sunt nume de care nu ai auzit, probabil, niciodată.

Luna Plină a Lupilor din ianuarie

Luna Plină a Lupilor apare pe cer în ianuarie, o perioadă în care - potrivit credinței vechilor popoare indiene – lupii se adună în haite și urlă în noapte până la răsărit. Această Lună Plină mai este cunoscută și sub denumirea de Luna Spiritelor.

Luna Plină de Zăpadă din februarie

Stratul cel mai consistent de zăpadă se depune, de obicei, în luna februarie. Motiv pentru care Luna Plină din februarie poartă această denumire care te duce cu gândul la ninsoare abundentă, viscol și frig.

Luna Plină a Viermilor din martie

Luna Plină a viermilor poate fi admirată pe cer în martie. Este începutul primăverii, când zăpada începe să se topească, atunci când pământul se dezgheață și prind vață primele insecte. Este vorba despre viermii, râmele și alte mici târâtoare care ies la suprafață, odată cu încălzirea vremii.

superluna-roz-care-rasare-de-dupa-un-munte.jpg

Superluna Roz care răsare de după un munte înzăpezit
Denumirea astrului ceresc face referire la culoarea florilor de mosc

Luna Plină Roz din aprilie

Luna Plină Roz din aprilie sau Superluna nu are nici o legătură cu culoarea astrului ceresc. Este denumită așa de către vechile triburi amerindiene care asociau perioada cu înflorirea moscului. Planta are florile roz și se numără printre primele vestitoare ale primăverii. Iată alte câteva imagini spectaculoase surprinse anul acesta în lume.

superluna-roz-care-rasare-de-dupa-cladiri.jpg

Superluna roz care rasare de dupa cladirile dintr-un oras de provincie
Superluna Roz, aflându-se la cea mai apropiată distanță de Pământ, se vede mult mai luminoasă

superluna-roz-in-desert.jpg

Superluna Roz care răsare în deșert
Superluna Roz este un fenomen astronomic spectaculos și rar

Luna Plină a Florilor din mai

Luna mai este luna florilor de primăvară, perioada de înflorire maximă a florilor de câmp. Totul în jur abundă de culoare. Iată motivul pentru care Luna Plină din mai se numește și luna florilor. Mai este cunoscută și sub denumirea Luna de Lapte.

Luna Plină a Căpșunilor din iunie

În iunie se culeg căpșunile, iar această activitate era foarte importantă pentru triburile de amerindieni. Ei au denumit luna plină din această perioadă și luna trandafirilor.

Luna Plină a Tunetelor din iulie

Luna iulie era recunoscută ca fiind acea perioadă a anului cu multe furtuni de vară, ploi abundente cu fulgere și tunete. Și denumirea astrului ceresc a împrumutat din caracteristicile anotimpului.

Luna Plină a Sturionilor din august

Sturionul este peștele prins cu mare ușurință în această perioadă de vară, iar Luna Plină face referire la activitățile piscicole cu care se îndeletniceau în august triburile din America de Nord. Se mai numește și luna porumbului verde pentru că în august porumul este înalt și bine crescut.

Luna Plină a Porumbului din septembrie

Luna septembrie este luna recoltei, când se strânge porumbul de pe câmp. Luna Plină din septembrie a împrumutat din activitățile agricole ale acestei perioade de început de toamnă.

Luna Plină a Vânătorii din octombrie

Octombrie este luna în care triburile de amerindieni porneau la vânătoare pentru a procura hrană pentru iarnă. Este anotmpul în care pomii își pierd frunzele și toate activitățile de peste vară se încheie. Acum este momentul pregătirilor pentru sezonul rece când se fac stocurile de provizii.

Luna Plină a Castorilor din noiembrie

În noiembrie, triburile de amerindieni din America de Nord, dar și alte triburi locale întindeau capcane castorilor pentru a confecționa din blana lor haine groase de iarnă. Denumirea astrului ceresc a împrumutat din această activitate. Luna mai este cunoscută și sub numele de Luna de Gheață deoarece acum se înregistrează primele temperaturi sub zero grade.

Luna Rece din decembrie

În decembrie, zilele devin foarte scurte și mohorâte, iar nopțile sunt lungi și foarte friguroase. Astrul ceresc mai portă denumirea de Luna Plină a Nopților Lungi.

superluna-noaptea.jpg

Superluna vazuta de aproape
Superluna atrage milioane de privitori din întreaga lume

Ce sunt Luna Plină și Superluna

Potrivit wikipedia, Luna Plină apare atunci când Luna văzută de pe Pământ apare complet luminată de Soare. Acest lucru se întâmplă când Luna este în opoziție cu Soarele. Superluna este un eveniment astrologic mult mai spectaculos și apare atunci când astrul ceresc se află în cel mai apropiat punct față de Pământ. Acesta este și motivul pentru care luna va fi în această perioadă mai strălucitoare decât de obicei.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1