De ce nu a transmis RO-ALERT avertizare cu privire la cutremurul de azi-noapte: „Populația este needucată!”

Ultima actualizare:

    FOTO: adevarul.ro
FOTO: adevarul.ro

Un cutremur cu magnitudine 5,2 pe scara Richter a avut loc, vineri dimineață (31 ianuarie), și a fost resimțit și în Capitală. Seismul a avut loc la ora 3:26, în zona Vrancea, la o adâncime de 120 de kilometri. Multă lume s-a întrebat de ce nu a transmis RO-ALERT avertizare cu privire la seismul de noaptea trecută.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 84km E de Brașov, 97km S de Bacău, 98km NE de Ploiești, 110km V de Galați, 112km NV de Brăila, 148km N de București, 171km NE de Pitești, 177km SV de Iași, 197km E de Sibiu, 212km N de Ruse. Sistemul RO-ALERT, care îi avertizează pe români de pericole, nu a transmis nicio avertizare vineri dimineață (31 ianuarie). 

De mulţi ani se discută motivele pentru care RO-ALERT nu trimite avertizări de seism. Raed Arafat a explicat, încă din 2018, că aplicația nu va trimite astfel de alerte. 

„Unu, pentru că intervalul este foarte mic, doi pentru că populaţia este needucată cum să facă şi nu intră să facă educaţie. Dacă dai o informare care induce panică şi omul crede că este puternic şi să fugă cu copiii în bloc, îl prinde cutremurul pe scări”, a declarat Raed Arafat, citat de stirileprotv.ro. RO-ALERT trimite doar alerte de vreme severă, inundaţii sau pericol terorist.

Raed Arafat: „Au fost două apeluri de panică la 112 din cauza cutremurului de noaptea trecută”

Două persoane au suferit atacuri de panică, în urma cutremurului de pe 31 ianuarie. Din fericire, nu a fost vorba despre nimic serios.

„Două apeluri, unul la Buzău și unul la Ploiești, pentru atacuri de panică. Efecte ale cutremurului în afară de aceste atacuri de panică nu au fost raportate în niciun loc de unde s-a simțit cutremurul”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Secretarul de stat i-a sfătuit pe oameni să descarce aplicația DSU, dar și să se informeze cu privire la cum să procedeze în cazul unui cutremur: „Întotdeauna noi am sfătuit oamenii să descarce aplicația DSU, e o secțiune plină de instrucțiuni și sfaturi în caz de cutremur, același lucru îl găsesc și pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro și pe site-ul fiipregatit.ro. el mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul. Noi avem o caravană operată de IGSU și care în fiecare săptămână se deplasează în zone rurale, urbane. Pe lângă instruirile periodice, caravana atinge aceste aspecte și va fi modernizată, se va suplimenta un centru mobil care va avea inclusiv partea de simulare pe cutremur”, a mai spus Raed Arafat.

Cel mai puternic cutremur din ultimele 15 luni

Inițial, Institutul Național pentru Fizica Pământului a transmis o magnitudine de 5,4, dar datele au fost revizuite. Seismul s-a produs la ora 3:26, a avut o magnitudine de 5,3. S-a produs în zona Vrancea, la 120 de kilometri adâncime, dar a fost resimțit în toată țară. A fost cel mai puternic seism din ultimele 15 luni, potrivit specialiștilor.

În octombrie 2018, un cutremur de 5,8 pe scara Richter a avut loc tot în Vrancea, fiind resimțit în multe regiuni din România.

Citește și

Aproape 30 de ani de la ultimul mare cutremur în România. Ultimul seism cu morți

Cele mai mari cutremure din România. Cel mai puternic a avut 7,7 pe scara Richter

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net