De ce îl păstrează premierul Dăncilă pe condamnatul Darius Vâlcov în Guvern

dancila-8795151515.jpg

Viorica Dăncilă i-a comparat pe protestatari cu persoanele care suferă de autism

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, 12 februarie, că nu va renunța la consilierului său Darius Vâlcov, în condițiile în care acesta a fost condamnat în prima instanță la 8 ani de închisoare. Dăncilă a spus că nu-i stă în fire să-și lase oamenii la greu și că va aștepta decizia finală a magistraților.

"Nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil. Abordarea mea va fi alta când va fi hotărârea definitivă", a răspuns Viorica Dancilă, citată de Hotnews.
Aceasta a argumentat ca "fiecare dintre cetățenii acestei țări are dreptul la o prezumție de nevinovăție până la o hotărâre definitivă".
Darius Valcov, fost primar al municipiului Slatina și consilier al premierului, a fost condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la opt ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influență și spălare de bani. Totodată, s-a dispus confiscarea de la acesta a sumei de 6,2 milioane lei, fiind menținut sechestrul asigurator dispus de procurorii DNA.

Ce conține dosarul lui Darius Vâlcov

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.

În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susţin procurorii. 

După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei. Banii erau daţi când Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.

Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.

Loading...

Citește și

  • darius valcov, instanta, declaratie

    Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă și artizanul programului de guvernare PSD, a fost condamnat joi, 8 februarie, la opt ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare incompatibile cu funcțiile ocupate. Decizia magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă.

  • lavinia sandru divort darius valcov

    Realizatoarea TV Lavinia Şandru a decis să bage divorţ de fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, care se află în arest din 2 aprilie. Deşi cei doi nu mai formau de ceva vreme un cuplu, Lavinia Şandru a amânat să înainteze actele de divorţ. Însă situaţia actuală a determinat-o pe prezentatoare să divorţeze de Darius Vâlcov.