De 50 de ani, merge pe jos 50 km până la Mănăstirea Nicula

Ultima actualizare:

    Anuca Sălăgean primește binecuvântarea preotului
Anuca Sălăgean primește binecuvântarea preotului

În preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, de 50 de ani fără întrerupere, Anuca Sălăgean (68 de ani), din satul bistriţean Şirioara, merge pe jos la Mănăstirea Nicula, situată la 50 km distanţă, în judeţul Cluj, și se întoarce tot pe jos acasă.

Anul acesta, însoțită de alți 13 săteni, Anuca a pornit spre Nicula cu două zile înainte de praznic. Grupul a purtat în fruntea sa un steag bisericesc, care i-a călăuzit. Pelerinii au mers peste dealuri, pe teren necosit şi uneori foarte abrupt și au fost așteptați, seara, de localnici.

„Acolo simţăsc alinare. Am fost bolnavă şi Maica Domnului m-o vindecat. Din moşi strămoşi, mergem pe jos la Nicula. E foarte greu drumu`, unele dealuri îs ca un părete, le urcăm în patru labe, nu ne lăsăm”, a povestit pentru adevarul.ro femeia.

La biserică sunt întâmpinați, de fiecare dată, de preotul Radu Petri, care îi numeşte „soldaţii Maicii Domnului”, pentru că sunt singurii din Bistriţa-Năsăud care mai respectă această tradiţie.


    Au venit pe jos 14 pelerini din Șirioara și s-au întors 25
Au venit pe jos 14 pelerini din Șirioara și s-au întors 25

Abia după Sfânta Liturghie din 15 august, oamenii au plecat spre casele lor, cântându-i Maicii Domnului și purtând lumânări aprinse. Anul acesta, slujba a fost cu atât mai specială, cu cât preotul a ţinut să sărbătorească cei 50 de ani de când Anuca bate acest drum.

I-a pregătit un tort, iar pentru participanţii la slujbă, cozonac şi suc. Obiceiul de a merge la Nicula l-a căpătat de la mama sa, care a închis ochii la 91 de ani, chiar pe treptele mănăstirii. „Şi-o dorit să ajungă acolo înainte să moară. A fost ultima ei dorinţă”, a mărturisit Anuca.

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net