De 1 decembrie, îți dăm 99 de motive să fii mândru că ești român

Ultima actualizare:

    Pe 1 decembrie 2017 sărbătorim 99 de ani de la Marea Unire
Pe 1 decembrie 2017 sărbătorim 99 de ani de la Marea Unire

Când vine vorba de mândrie națională, primul gând al românilor se îndreaptă spre înaintași, spre drapel, Armată și sport. Indiferent de domeniul în care au activat, românii care ne-au precedat sau care sunt contemporani cu noi ne-au oferit nenumărate motive să fim mândri de originile noastre. În prag de sărbătoare națională, când serbăm 99 de ani de la Marea Unire din 1918, Click! îți oferă 99 de motive pentru care te poți mândri că ești român.

1.Mircea cel Bătrân, cunoscut mai ales pentru lupta de la Rovine, a fost considerat de europeni drept cel mai puternic domnitor creștin care a ținut piept otomanilor. Primul european care înfrunta cu succes Imperiul Otoman i-a pricinuit sultanului Baiazid două înfrângeri umilitoare.

2.Însă, cea mai mare înfrângere pe care a suferit-o Imperiul Otoman i se datorează lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei. La 10 ianuarie 1475, având alături 40.000 de moldoveni, 5.000 de secui și 1.800 de unguri, Ștefan învige armatele lui (120.000 de oșteni) Mohamed al II-lea, conduse de Soliman Magnificul, la Podul Înalt (Vaslui). Ștefan a fost numit de Papa de la Roma „atlet al lui Hristos”.

3.Ștefan cel Mare este singurul domnitor al românilor care a fost declarat sfânt.

4.Dacă n-ar fi existat, atunci soarta României ar fi fost, cu siguranță, alta. Dar, Mihai Viteazu a existat și, grație eforturilor sale, românii au avut parte de prima unire „în cuget și simțiri”. În vara anului 1600 (luna mai), Mihai îl învinge pe Ieremia Movilă (domnitor al Moldovei, ajuns pe tron datorită polonezilor) și se autoproclamă Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei”.

5.Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care a unit Moldova și Țara Românescă în 1859 (Mica Unire), avea un obicei rar întâlnit în istorie, chiar inexistent în rândul politicienilor de azi: se deghiza și trăia printre oamenii simpli pentru a le asculta durerile și a le afla lipsurile.

6.Ecaterina Teodoroiu a rămas în conștiința poporului român drept una dintre cele mai curajoase femei. A luptat pe front în Primul Război Mondial, chiar în prima linie, începând cu anul 1916. A fost capturată și ținută prizonieră la Cărbunești (Gorj), însă a evadat după ce l-a ucis pe soldatul care o păzea. S-a întors pe front în vara anului următor. Pe 22 august este răpusă de gloanțe.

7.Omul care deține recordul mondial la traversarea înot a Dunării, de la izvoare la vărsare, este român. Numele lui e Avram Iancu.


    Avram Iancu a fost propus la titlul Înotătorul Anului în lume
Avram Iancu a fost propus la titlul Înotătorul Anului în lume

8.Primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, autopropulsat, se cheamă Traian Vuia. El a reușit această performanță în 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris.

9.Elevii români sunt cei mai tari din lume la olimpiadele internaționale de Informatică. În fiecare an, echipa României se întoarce în țară cu medalii de aur, argint și bonz.

10.Echipa națională de handbal feminin a României este singura din lume care a participat la toate edițiile campionatului mondial. Cea mai mare perfoemanță a înregistrat-o în 1962, când a câștigat trofeul.

11.Cea mai mare horă în care s-au prins oamenii vreodată a avut loc în Slatina, România, în 2006. Pe 24 ianuarie, cu ocazia Unirii Principatelor, 13.828 de persoane au dansat împreună, în horă.

12.Prima notă de zece în gimnastica mondială a fost primită de românca Nadia Comăneci, la JO de la Montreal din 1976, la paralele. Dar, probabil, știai asta.

13.Octavian Bellu și Marian Bitang au fost declarați cei mai de succes antrenori de gimnastică din lume, iar rezultatele vorbesc de la sine: peste 250 de medalii la concursurile internaționale, în 15 ani.

14.Corina Colonelu Moșoianu reușea, în 17 aprilie 1984, un triplu șurub la bară mobilă, perfoemanță cu care a intrat în Cartea Recordurilor.

15.Claudia Ștef a stabilit un nou record mondial la proba de 3.000 de metri marș în sală, la 30 ianuarie.

16.Rămânem în lumea sportului pentru a o menționa pe Constantina Diță Tomescu. La 38 de ani, atleta a câștigat proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Beijing (2008), doborând recordul de vârstă de până atunci (30 de ani).

17.Un tânăr român a reușit o performanță la care mulți doar visează: a înotat 24 de ore fără oprire, în scop caritabil. Îl cheamă Gabriel Drăghici. Înaintea lui a fost brașoveanul Remus Miron.

18.Primul portar de fotbal care a apărat patru lovituri de la 11 metri este Helmuth Duckadam. Performanța lui a ajutat Steaua București să câștige prima și singura Cupă a Campionilor Europeni, în 1986.

19.Stiloul, cu care azi nu mai scriem atât de des, este invenția profesorului român Petrache Poenaru.

20.Părintele ciberneticii e considerat prof. dr. Ștefan Odobleja.

21.După mai multe decenii de incertitudine, timp în care doi canadieni au fost distinși cu Premiul Nobel, fizicianului Nicolae Paulescu îi este atribuită inventarea insulinei.

22.Henri Coandă nu e doar numele celui mai mare aeroport din România, ci și numele inginerului și fizicianului care a inventat motorul cu reacție, folosit la avioanele de azi. Se întâmpla în 1910.

23.Cel mai scump ziar din lume, vândut în 2008 la o licitație din Geneva, este românesc. „Zimbrulu și Vulturulu”, care a apărut pentru prima dată în 1858, la Iași, s-a vândut pentru suma de 830.000 de euro.

24.Mircea Eliade a fost primul om din lume care a abordat un subiect atât de delicat, acela al religiilor lumii, într-o carte fenomen, de 18 volume. Istoria religiilor a apărut în 1949, în limba franceză, sub numele Traite d’histoire des religions.

25.Constantin Brâncuși e considerat de critici drept cel mai mare sculptor modern. Operele sale au revoluționat actul artistic la începutul secolului XX. „Muza adormită”, o lucrare realizată acum mai bine de o sută de ani, s-a vândut anul acesta pentru suma colosală de 57,3 milioane de dolari.

26.Avem un mod unic de a râde morții în față. Cel mai vesel loc de veci din lume se află în România. Cimitirul Vesel din Săpânța (Maramureș) nu e doar loc de îngropăciune, ci și loc de „pelerinaj”. Pentru turiști.

27.România se identifică drept o țară creștină, în care biserica ocupă un rol central în viața publică. Simbol al creștinătății, crucea ocupă un loc de cinste în conțiința poporului român. Cea mai mare cruce din lume, amplasată pe un vârf montan, este Crucea Caraiman (Crucea Eroilor), din masivul Caraiman. A fost ridicată în 1928 în cinstea eroilor români din Primul Război Mondial.

28.Prima femeie inginer silvic din lume este românca Aurora Gruescu. Ea a fost și prima româncă din celebra Guinness World Book.

29.Rămânem la românce de excepție ca să ne mândrim cu Valentina Mihanciu, care la vârsta de 9 ani a sărit cu parașuta, în tandem, de la 4.000 de metri altitudine. A devenit cea mai tânără persoană din lume care sare cu parașuta.


    Valentina Mihanciu a sărit în tandem cu tatăl ei
Valentina Mihanciu a sărit în tandem cu tatăl ei

30.Românca Laura Nicoleta Rite a efectuat trei salturi cu parașuta de la 1.100 de metri, la scurt timp după ce suferise o operație pe cord deschis la Spitalul din Târgu Mureș. Laura era însărciată în luna a treia în momentul salturilor.

31.Cea mai cuoscută formulă antiîmbătrânire, Gerovital H3, este creația celebrului medic și cercetător român Ana Aslan. Compusul minune are la bază un anestezic local folosit la începuturile stomatologiei, procaina. Compania clujeană Farmec a făcut din Gerovital H3 o marcă de tradiție, care are succes și azi.

32.Companiile Sony și Phillips au inventat CD-ul în 1979. Însă, un român a proiectat un CD cu capacitatea de stocare a un milion de DVD-uri. Numele lui e Eugen Pavel.

33.Mânăstirea Voroneț, denumită poate forțat „Capela Sixtină a Estului”, impresionează prin unicitatea ei. Nimeni nu știe ce culori au fost îmbinate pentru crearea acestui „albastru de Voroneț”. Mai mult, biserica a fost constuită în doar trei luni și trei săptămâni, un timp record pentru anul 1488.

34.Unul dintre cele mai vechi schelete humanoide din lume, care datează de acum un milion de ani, a fost descoperit în județul Vâlcea. A fost numit „pescarul de la lacul getic”.

35.Profesorul Radu Silaghi Dumitrescu și echipa sa de cercetători clujeni au creat sângele artificial, menit a fi introdus în organismul uman cel mult două zile pentru a ține pacientul în viață până la regenerarea sângelui natural.

36.Un elev român de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică a creat un program computerizat care calculează cu o acuratețe de 90% dacă o tumoare cerebrală este malignă sau benignă. Numele lui e Dragoș Șerban și a realizat acest lucru pe când era în clasa a XI-a.

37.Cel mai renumit violonit contemporan, Andre Rieu, a declarat cu mâna pe inimă că e îndrăgostit de poporul român. Noi de ce n-am fi?

38.Perpetuum Mobile există. Omul de știință craiovean Nicolae Vasilescu-Karpen (1870-1964) a creat o pilă electrică ce funcționează, încă din anii 50, fără energie din exterior. Pila Karpen e depozitată într-un seif al Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București.

39.Părintele scaunului pentru catapultarea piloților de avioane este român, pe nume Anastase Dragomir (1896-1966).


    Anastase Dragomir, părintele scaunului pentru catapultare
Anastase Dragomir, părintele scaunului pentru catapultare

40.Radu Beligan a demonstrat tuturor că se poate face teatru și la 94 de ani. A intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai longeviv actor de teatru din lume.

41.Dar nici măcar Radu Beligan nu a putut surclasa performanța unei alte românce. Cella Delavrancea, fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, a susținut un recital de pian la vârsta de 103 ani, devenind cea mai longevivă pianistă din lume.

42.Cea mai impunătoare clădire civilă din lume se află în București, România. Casa Poporului a fost construită între 1984 și 1990 din ambiția lui Nicolae Ceaușescu. Un cartier întreg a fost distrus pentru ridicarea sa.

43.Avem cea mai spectaculoasă șosea din lume, conform realizatorilor emisiunii Top Gear: DN 7C (Transfăgărășan).

44.Primul automobil cu profil aerodinamic avansat din lume, cu roți integrate în caroserie, a fost proiectat de inginerul mecanic Aurel Perșu.

45.Azi în Timișoara, mâine-n toată… Europa. Orașul de pe Bega este primul oraș de pe bătrânul continent care a fost luminant cu lămpi electrice (1884).

46.Ajungem la Sinaia, unde descoperim Castelul Peleș. Nu e doar unul dintre cele mai frumoase castele construite vreodată, ci și primul castel din Europa care a fost luminat în întregime cu curent electric.

47.Singura cetate medievală din Europa încă locuită este Sighișoara.

48.Deși nu are grandoarea Luvrului, Muzeul Brukenthal din Sibiu s-a deschis cu trei ani înaintea celebrului muzeu din Paris.

49.În 1999, România intră în rândul statelor care au un program aerospațial, odată cu fondarea ARCA Space Corporation. Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică este o organizație privată, fondată de o mână de entuziaști în domeniu, în frunte cu Dumitru Popescu. ARCA a lansat două rachete stratosferice și patru baloane stratosferice. La sfârșitul lunii septembrie 2014, în lipsa unui sprijin guvernamental, ARCA și-a mutat activitatea în SUA. 

50.România este prima țară din Europa care a implementat sistemul de alertare în caz de urgență eCall, care trebuie să se regăsească pe toate autovehiculele din UE începând cu luna martie a anului 2018. O echipă a STS a realizat acest lucru în iulie 2012. Sistemul de urgență 112 a fost modernizat astfel încât să recepționeze apelurile de tip eCall, generate automat sau manual în caz de accident rutier.

51.Primul și singurul român care a zburat în spațiu este cosmonatul Dumitru Prunariu. A petrecut 7 zile și 20 de ore în spațiu (mai 1981), într-o misiune româno-sovietică.

52.Recordul european la salt cu parașuta dintr-un balon cu aer cald îi aparține românului Gabriel Dan Chiriac (9.703 metri). Cu doi ani mai devreme, în 2015, reușea să sară de la 10.431 de metri, însă performanța sa nu a fost omologată la nivel European.

53.Primul alpinist român care a cucerit Everestul este Constantin Lăcătușu. Se întâmpla la 17 mai 1995.


    Constantin Lăcătușu a dus tricolorul pe toate vârfurile montane de peste 8.000 de metri
Constantin Lăcătușu a dus tricolorul pe toate vârfurile montane de peste 8.000 de metri

54.Pictura contemporană românească surprinde azi datorită lucrărilor lui Adrian Ghenie. Picturile sale se vând azi cu sume de sute de mii de euro. Execție face „Nickelodeon”, un tablou care s-a vândut în 2016 la o licitație pentru suma de 9 milioane de dolari.

55.Celebra sculptură a Mântuitorului din Rio de Janeiro, simbolul orașului, poartă amprenta unui sculptor român. Gheorghe Leonida a realizat chipul lui Iisus Christos, la cererea artistului Paul Landowski.

56.Ciprian Porumbescu a transpus în operele sale tot ce e mai frumos, mai pur și autentic în cultura română. Ar trebui să-i ascultăm mai des creațiile.

57.Nicolae Iorga, istoric, critic literar, academician, profesor-universitar, enciclopedist de renume mondial și prim-minstru în timpul lui Carol al II-lea, a fost „una dintre personalităţile legendare plantate, pentru eternitate, în pământul unei ţări şi în istoria inteligenţei uman”, conform istoricului francez Henri Focillon. Azi, imaginea lui se regăsește pe bancnota de un leu.

58.Cartea „Book of mirrors” a românului Eugen Ovidiu Chirovici se numărăr printre cele mai traduse opera literare din toate timpurile.

59.România are cele mai frumoase peisaje naturale din Europa, realitate care l-a determinat pe Prințul Charles să le promoveze în toată lumea.

60.Străinii recunosc că n-au întâlnit nicăieri în lume oameni mai ospitalieri ca în România.

61.Deși pare greu de crezut, România este prima țară din lume în care s-a construit o sondă petrolieră comercială. În același an, 1857, frații Mehedințianu construiau la marginea orașului Ploiești prima rafinărie industrială.

62.Datorită celor două premiere de mai sus, România devine prima țară din lume care a exportat benzină.

63.Dar asta nu e totul. Bucureștiul devine în 1857 primul oraș din lume iluminat cu petrol lampant.

64.Inventatorul dioramei biologice (prezentare spațială a unui colț de natură în care sunt expuse animale împăiate sau manechine) este naturalistul și biologul Grigore Antipa.

65.Cel mai bun software antivirus din lume, la ora actuală, e produs de o companie românească: BitDefender.

66.George Emil Palade, medic și om de știință, este primul român distins cu Premiul Nobel (1974), pentru fiziologie și medicină. Însă, România mai are alți trei laureați ai celebrei distincții: Elie Wiesel (1986, pentru Pace), Hertha Muller (2009, pentru Literatură) și Stefan Walter Hell (2014, pentru Chimie).


    George Emil Palade, primul român distins cu Premiul Nobel
George Emil Palade, primul român distins cu Premiul Nobel

67. Fondatorul biospeologiei este românul Emil Racoviță, savant, explorator, speolog și biolog. El a creat și primul institute speologic din lume.

68.Marile companii petroliere din SUA și Emiratele Arabe Unite îi datorează mult unui român. Ion Ștefan Basgan ste cel care a inventat metoda forajului cu aplicația sonicității.

69.Numele lui Anghel Saligny a devenit cunoscut în toată Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea, când inginerul român a proiectat cel mai lung pod din Europa (la acea dată), podul Fetești-Cernavodă.

70.Am auzit cu toții de Ana Aslan, însă prea puțini o cunosc pe dr. Maria Georgescu, elev și discipol al academicianului, specialist în gerontologie. De-a lungul vieții, dr. Georgescu a avut pacienți celebri, printre care Leonid Brejnev, Charlie Chaplin, J.F. Kennedy, Charles de Gaulle și Iosip Tito.

71.Primul pământean care a reușit vreodată teleportarea unei particule este…da, român. Fizicianul Sandu Popescu a reușit acest lucru în iulie 1997, la Universitatea din Bristol (Marea Britanie).

72.România deține cel mai modern centru de cercetare pentru fizică și inginerie. La Măgurele, județul Ilfov, se lucrează la descoperirea unor izotopi radioactivi care să ajute inclusiv la tratarea cancerului.  

73.Ștefania Mărăcineanu e un nume care s-ar putea să nu vă spună prea multe. A fost eleva celebrei savante Marie Curie, cu care a lucrat mai mulți ani în laboratorul acesteia din Paris. Românca va primi o lovitură cruntă în 1935, anul în care Marie Curie va primi premiul Nobel pentru descoperirea radioactivității artificial. Ștefania Mărăcineanu susținea atunci că savanta a folosit mare parte din teoriile sale referitoare la radioactivitatea artificială, fără a o menționa. Totuși, se pare că Marie Curie a pomenit-o: „Domnişoara Mărăcineanu a lucrat mai mulţi ani în laboratorul meu şi recent a obţinut titlul de doctor în ştiinţe fizice. Apreciez în mod deosebit munca ei ştiinţifică”. În România a fondat primul laborator de Radioactivitate și, împreună cu profesorii Dimitrie Bungențianu și Nicolae Vasilescu Karpen, realizează primele teste de declanșare a ploilor artificial prin disperasea de săruri radioactive în nori.

74.Primul automobil propulsat cu aburi a fost realizat de inginerul român Dumitru Văsescu (1880).

75.Victor Babeș, bacteriolog român născut la Viena, va realiza primul tratat de bacteriologie din lume, împreună cu francezul Victor Andre Cornil.

76.Prima ambarcațiune care a putut naviga contra curentului a fost barca dotată cu un motor cu reacție, opera inventatorilor Alexandru Ciurcu și Just Buisson. Se întâmpla la 13 august 1886.

77.Constantin Istrati, chimist, doctor în medicină și academician român, a descoperit o nouă clasă de coloranți, pe care i-a botezat franceine. A fost distins cu medalia de aur la Expoziția  Internațională de la Paris (1889).

78.Orice om, din orice colț al lumii, s-ar îndrăgosti pe dată de poezia lui Mihai Eminescu. Cine a mai creat o asemenea construcție?: „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată?” (Odă. În metru antic).

79. Deși sud-americancele câștigă mai toate concursurile de frumusețe, româncele sunt, cu adevărat, cele mai frumoase femei din lume. În sinea ta știi că e așa.

80.Dragomir Hurmuzescu, fizician și inventator român, a descoperit dielectrina, un amestec de sulf și parafină care, împreună, formează un isolator foarte bun pentru curentul electric.

81.Becul cu mecanism de reglare a raportului dintre gaz și aer este opera românului Nicolae Teclu.

82.Românii au auzit de Institutul Cantacuzino, dar, poate, știu mai puține despre Ion Cantacuzino, medicul microbiolog care a inventat o metodă nouă de vaccinare antiholeră. „Metoda Cantacuzino” se mai folosește și azi în țările care mai au probleme cu această maladie.

83.Lazăr Erdeleanu este alt român genial de care putem fi mândri. El a inventat primul procedeu de rafinare a produselor petroliere cu bioxod de sulf. Azi încă îi poartă numele.

84.Gogu Constantinescu a inventat o nouă știință: sonicitatea. Aceasta e o disciplină care se ocupă cu transmiterea, prin vibrații și prin unde elastic longitudinal, a energiei sau a puterii mecanice în masa corpurilor lichide și solide.

85.N-am ajuns primii în spațiu sau pe Lună, dar am avut o contribuție substanțială la zborul în spațiu al primilor astronauți americani. Inginerul Gheorghe Botezatu a fost cel care a calculat traiectoriile posibile ale unui zbor Pământ-Lună care au fost folosite la programul spațial Apollo. Botezatu a fost șeful echipei de specialiști care a realizat proiectul rachetei Apollo 11, care a dus primul om pe Lună. Tot el e considerat inventatorul elicopterului.


    Elicopterul cu patru elice, opera românului basarabean Gheorghe Botezatu
Elicopterul cu patru elice, opera românului basarabean Gheorghe Botezatu

86.Augustin Maior, fizician și inventator român, a reușit încă din 1906 să realizeze cinci convorbiri telefonice în același timp, pe o singură linie telefonică, fără ca acestea să interfereze. Fenomenul poartă numele de „telefonie multiplă”.

87.Avioanele românești din gama IAR au fost realizate de inginerul român, născut în Grecia, Elie Carafoli. Inginerul a lansat un nou concept în industria aviatică în 1930, când a inventat avionul cu aripa joasă.

88.Nu e de mirare că oamenii de pe întreg mapamondul au început să vadă „farfurii zburătoare” pe cer, mai ales după cel de-al doilea Război Mondial. Această invenție îi aparține lui Henri Coandă, care a creat prima sa „aerodină lenticulară” la începutul anilor 30. În anul 1932, Coandă face primul experiment cu OZN-ul său alimentat cu gaz, în apartamentul său din Paris. Farfuria s-a ridicat de la podea și a levitat, aproape de tavan, până s-a terminat gazul care o alimenta.

89.Automobilele de azi au forma aerodinamică actuală datorită viziunii inginerului român Aurel Perșu.

90.Anghel Saligny nu e cunoscut în lume pentru podul său revoluționar de la Fetești, ci pentru silozurile din beton armat, folosite la construcția podurilor. El a realizat acest lucru, în premieră mondială, la Galați și Brăila.

91.Femeile noastre nu sunt doar frumoase, ci și deștepte. Dar ați aflat déjà asta. Mai adăugați pe lista geniilor de sex feminine numele Elizei Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume.

92.Smaranda Brăescu e una dintre primele femei parașutist din mume, cu o serie de recorduri mondiale la activ.

93.Primul tratat depre edemul cerebral este opera prof. Ștefania Cory Calomfirescu, directorul Clinicii de Neurologie din Cluj Napoca. Medicul a primit mdalia de aur a mileniului din partea Universității Cambridge (2001).

94.În 1956, Justin Capră inventa primul rucsac zburător.

95.Nu suntem ași la fotbal, însă în anul 2000 echipa României a reușit o performanță incredibilă în alt domeniu. A câștigat Campionatul Mondial de brigde pe internet, în fața SUA.

96.Tot în anul 2000, un român a inventat un aparat de purificat aerul din spațiile de locuit. Numele lui e Constantin Pascu.

97.Un inginer mecanic din Dolj ar putea candida oricând pentru tiltul de cel mai inteligent om din lume. Nicolae Bălașa realizează înmulțiri și împărțiri, ecuații de gradul II și radicali de ordinele III și IV mai rapid decât calculatorul.

98.Aurel Vlaicu este primul om care a creat un avion cu fuzelaj aerodinamic.

99.Ion I. Agârbiceanu, fiul scriitorului Ion Agârbiceanu, este cunoscut în lume pentru inventarea laserului cu gaz cu radiație infraroșie (anul 1962).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net