Dai sticla la reciclat şi eşti plătit de aparat

Ultima actualizare:

    Pasul 1. Deşeurile se introduc în  fantele marcate corespunzător, în funcţie de tipul acestoraFoto: David Muntean
Pasul 1. Deşeurile se introduc în fantele marcate corespunzător, în funcţie de tipul acestoraFoto: David Muntean

Dacă obişnuiai să arunci la tomberonul de la bloc deşeuri care pot fi reciclate, află că n-ai nici un motiv să mai faci asta. O lege, în vigoare din 2014, te sancţionează cu până la 300 de lei. Dacă amenda nu te sperie, atunci ce zici dacă cineva te şi plăteşte pentru a colecta separat?

De vineri (4 martie), bucureştenii au încă un centru de colectat deşeuri care pot fi reciclate. Staţia de sortare, amenajată în curtea unui supermarket de reprezentanţii unei companii de reciclare, permite consumatorilor să depoziteze ambalajele din plastic, hârtie, sticlă şi aluminiu pe care le strâng acasă. Pentru a-i stimula pe bucureşteni să “aprovizioneze” centrul de colectare cu deşeuri nedorite, iniţiatorii acestui proiect s-au gândit să-i recompenseze. Pentru fiecare obiect care poate fi reutilizat de firma de reciclare (ambalaje, aparatură electronică şi de uz casnic) consumtorii primesc tichete valorice, care pot fi folosite pentru a reduce valoarea cumpărăturilor efectuate în supermarketul Cora Lujerului, din sectorul 6, centru comercial în curtea căruia funcţionează staţia de colectare.

Voucherele pot fi utilizate în termen de 14 zile de la data emiterii. Recompensele sunt mici, chiar derizorii (5 bani pentru o sticlă de plastic), însă cei care se ocupă de proiect spun că acestea îi determină pe mulţi să aducă deşeuri reciclabile la un centru care funcţionează din 2013 într-un alt supermarket din Capitală.

“În ianuarie 2016 am înregistrat o creştere cu 250% a gradului de colectare, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut. De la 23.000 de recipiente colectate, am ajuns la peste 60.000”, a declarat Emanuel Pârvulescu, şeful departamentului de Mediu dn cadrul Cora România.

Bonurile eliberate după predarea deşeurilor le pot aduce bucureştenilor şi premii (biciclete, tablete, telefoane, trotinete şi chiar o maşină). Pentru a intra în concurs trebuie să introducă numărul de înregistrare de pe bon pe site-ul sigurec.ro, la secţiunea Concursuri.

Câţi bani primeşti pe reciclabile


    Foto: David Muntean
Foto: David Muntean

Bidoane plastic: 5 bani/bucată; Cutii/doze aluminiu: 3 bani/bucată; Sticle: 1 ban/bucată; Hârtie/carton: 15 bani/kg; Recipiente polietilenă/polipropilenă: 40 bani/kg; Frigider vechi sau scos din uz: 50 bani/kg; Maşină de spălat veche: 50 bani/kg; Aragaz scos din uz: 10 bani/kg; Cuptor microunde: 50 bani/kg; Boiler/calorifer: 40 bani/kg; Aparat aer condiţionat: 60 bani/kg; Aspirator: 30 bani/kg; Fier de călcat: 30 bani/kg; Filtru cafea: 30 bani/kg; Calculator (unitate centrală): 1 leu/kg; Laptop: 1,2 lei/kg; TV/monitor LCD: 50 bani/kg; Imprimantă: 50 bani/kg; Telefon mobil: 9,7 lei/kg; TV cu tub CRT: 30 bani/kg; Echipamente de iluminat (veioze): 20 bani/kg; Unelte: 30 bani/kg; Console jocuri video: 1 leu/kg; Cântare: 40 bani/kg; Alte deşeuri electrice: 30 bani/kg.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net