Dacian Cioloş, îngrijorat de Brexit. Ce cere Guvernului Orban pentru a proteja cetăţenii români din UK

dacian-ciolos.jpg

Dacian Cioloş
Citeste tot despre: 

Partidul Conservator, condus de premierul Boris Johnson, a câştigat detaşat alegerile din Regatul Unit, iar acum Brexit este inevitabil. Fostul premier Dacian Cioloş a publicat un mesaj adresat actualului guvern, condus de Ludovic Orban, în care cere să fie găsite soluţii concrete pentru protejarea românilor din Regatul Unit.

Dacian Cioloș spune că, odată cu Brexitul, există o serie de „detalii administrative ce țin în mare măsură doar de bucătăria internă a României” şi că executivul lui Orban trebuie să ia de urgenţâ măsuri pentru a siguranţa românilor din Regat. "Guvernul trebuie să facă urgent propuneri în ceea ce privește reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obține Pre-Settled sau Settled Status, iar familia dorește să locuiască și să muncească în continuare în UK. De asemenea, trebuie gândite propuneri pentru readucerea și reintegrarea cetățenilor români în cazul în care aceștia nu vor mai avea dreptul să stea în UK. Cât de ușor le va fi să se reînscrie în sistemul național de sănătate sau de educație din România? Cât de ușor și de rapid se vor elibera actele de călătorie, se va face transcrierea documentelor civile din registrul public britanic în cel românesc, vor fi recunoscute contribuțiile la sistemul de pensii, se va face înmatricularea mașinilor personale”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook. 

Mai mult, liderul „Renew Europe” spune că grupul pe care îl conduce în Parlamentul European va cere la începutul lunii ianuarie, printr-o rezoluție, ca dreptul de ședere al cetățenilor comunitare din Marea Britanie care au mai mult de cinci ani de rezidență să li se acorde automat și, de asemenea, va pune în discuție și această perioadă de cinci ani, pe care o consideră arbitrară. „Ne dorim ca beneficiarii dreptului de ședere să nu aștepte să curgă cei cinci ani, timp în care au un drept de ședere provizoriu, ci să primească automat toate drepturile care decurg din faptul că sunt cetățeni UE și au reședința în UK”, explică Dacian Cioloș, mai notează digi24.ro. 

Iată ce a scris Dacian Cioloș, vineri seara, pe Facebook:

„Parlamentul European a atras deja atenția și va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esențiale pentru cetățenii UE care au reședința în Marea Britanie. Este vorba despre procedura de obținere a dreptului de ședere care este greu aplicabilă și pune efortul birocratic pe umerii cetățenilor în loc să fie în responsabilitatea statului britanic.

În acest moment, dacă se ajunge la o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE, cetățenii care au mai mult de cinci ani de când trăiesc și lucrează în UK trebuie să solicite drept de ședere.

Grupul nostru din Parlamentul European, Renew Europe, va cere printr-o rezoluție, la începutul lunii ianuarie, ca acest drept de ședere să se acorde automat fără a fi necesară înregistrarea din partea cetățenilor europeni care muncesc în Marea Britanie, pentru că ei se trezesc în această situație fără a avea vreo vină. Responsabilitatea, din punctul nostru de vedere, revine statului care a cerut ieșirea din UE.

Mai exact, îngrijorarea noastră, a europarlamentarilor Alianței USR PLUS, se referă la greutatea de punere în aplicare a programului de obținere a acestui drept de ședere din cauza numărului mare de solicitanți.

Al doilea lucru pe care îl vom pune în discuție în ianuarie este chiar perioada de cinci ani, care este una arbitrară. Ne dorim ca beneficiarii dreptului de ședere să nu aștepte să curgă cei cinci ani, timp în care au un drept de ședere provizoriu, ci să primească automat toate drepturile care decurg din faptul că sunt cetățeni UE și au reședința în UK.

La nivel national, îi solicităm Guvernului României să pregătească soluții concrete pentru protejarea cetățenilor români. Guvernul trebuie să facă urgent propuneri în ceea ce privește reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obține Pre-Settled sau Settled Status, iar familia dorește să locuiască și să muncească în continuare în UK.

De asemenea, trebuie gândite propuneri pentru readucerea și reintegrarea cetățenilor români în cazul în care aceștia nu vor mai avea dreptul să stea în UK. Cât de ușor le va fi să se reînscrie în sistemul național de sănătate sau de educație din România? Cât de ușor și de rapid se vor elibera actele de călătorie, se va face transcrierea documentelor civile din registrul public britanic în cel românesc, vor fi recunoscute contribuțiile la sistemul de pensii, se va face înmatricularea mașinilor personale și multe alte detalii administrative ce țin în mare măsură doar de bucătăria internă a României”.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1