Curtea de Apel din Grecia a respins extrădarea lui Dragoş Săvulescu în România şi l-a lăsat să plece în Italia

Ultima actualizare:

    Curtea de Apel a Mării Egee din Syros a respins extrădarea fugarului Dragoş Săvulescu în România şi l-a lăsat să plece în Italia
Curtea de Apel a Mării Egee din Syros a respins extrădarea fugarului Dragoş Săvulescu în România şi l-a lăsat să plece în Italia

Curtea de Apel din Syros, Grecia, a respins extrădarea fugarului Dragoş Săvulescu în România şi l-a lăsat să plece în Italia, la Milano, potrivit unui comunicat de presă emis de un purtător de cuvânt al lui Dragoş Săvulescu.

Săvulescu și Angela Marini, soția sa, au părăsit Mykonos și au ajuns la rezidența lor din Milano, Italia. Presa elenă a scris că, pe perioada controlului judiciar, cei doi au stat într-o vilă de lux din Agios Lazaros, pentru care au plătit 87.500 de euro pe săptămână.

„Curtea de Apel a Mării Egee din Syros a ordonat retragerea imediată a mandatului de arestare din România. Domnul Săvulescu a fost arestat în insula Mykonos pe 9 august datorita menţinerii de către Curtea de Apel Bucureşti a unui mandat vechi de arestare din februarie 2019 ca urmare a condamnării sale în dosarul retrocedărilor din Constanța ce datează încă din 2005, dosar ce conţine acuzaţii pe care domnul Săvulescu le neagă cu tărie.

Curtea de Apel Napoli, Italia, unde domnul Săvulescu este rezident, a respins anterior cererea de extrădare a României, recunoscând în același timp sentinţa în Italia conform legislaţiei europene și aplicând apoi o graţiere la respectiva sentinţă, conform legislaţiei italiene”, se arată în comunicatul emis de Săvulescu prin purtător de cuvânt.

Săvulescu susține că a fost supus unui abuz

„Chiar dacă în ultimele săptămâni am trecut prin iad, arestarea mea din Mykonos a dovedit încă o dată că autoritățile române au ignorat abuziv legislaţia italiană și europeană prin menţinerea unui mandat de arestare în situaţia în care din punct de vedere legal nu aveau autoritatea de a face acest lucru.

Sunt recunoscător instanței din Grecia pentru corecta aplicare a legii și mulţumesc avocatului meu (..) Revenit acasă la Milano, sunt hotărât să expun public marele abuz făcut în cazul meu, ca si în multe alte cazuri din România”, a declarat Dragoş Săvulescu la ieşirea din clădirea Tribunalului din Syros, potrivit comunicatului.

Săvulescu a fost arestat în Mykonos

Săvulescu susţine că a fost arestat într-un restaurant din Mykonos și a petrecut apoi două zile sub arest în Syros, înainte de a fi eliberat sub control judiciar, în asteptarea deciziei privind extrădarea.

„Am trăit momente demne de scenariu de film, iar după ce am înţeles care a fost nivelul presiunii făcute de autorităţile române pentru o arestare care s-a dovedit a fi ilegală, am înţeles din nou cât de multa injustiţie există. În acest moment însă, nu îmi doresc decât să uit aceasta experienţă teribilă”, a spus acesta. Săvulescu a fost arestat luni, 9 august, în Grecia.

Dragoș Săvulescu figurează în continuare la rubrica „persoane urmărite”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, pe 12 martie, definitiv, contestaţia la executare formulată de fostul finanţator al clubului de fotbal Dinamo, în care acesta solicita să-i fie anulată condamnarea de 5 ani şi jumătate închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa şi Mamaia.

Săvulescu a fugit din România înainte de a fi condamnat definitiv, pe 8 februarie, el stabilindu-se în Italia, unde judecătorii napoletani i-au șters lui Săvulescu 3 ani din pedeapsă în baza unui decret de grațiere din 2006 și, constatând că a rămas cu 2 ani și jumătate (sub 3 ani), i-au comutat pedeapsa într-una cu suspendare.

Decizia instanţei din Napoli se aplică însă doar pe teritoriul acestei ţări. Omul de afaceri figurează în continuare pe site-ul Poliţiei Române la rubrica „persoane urmărite”, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare de către Curtea de Apel Bucureşti.

La începutul lui 2019, Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani şi jumătate de detenţie efectivă în dosarul Retrocedărilor, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, Cristi Borcea şi alţi inculpaţi. Ei au fost găsiţi vinovaţi de un prejudiciu de 114 milioane de euro.

image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net