Cum vor funcționa cabinetele stomatologice după 15 mai. Ce trebuie să știi dacă trebuie să mergi la dentist

Ultima actualizare:

    Medicii stomatologi vor avea echipamente speciale care să-i protejeze de coronavirus
Medicii stomatologi vor avea echipamente speciale care să-i protejeze de coronavirus

Cum vor funcționa cabinetele stomatologice după 15 mai este o întrebare la care așteaptă un răspuns concret toți cei care au nevoie de un consult de specialitate, mai ales dacă sunt urgențe. Iată ce informații ne dau autoritățile, ce trebuie să știm și cum trebuie să ne pregătim pentru prima vizită la dentist după „era coronavirusului”.

Norina Forna, vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, a explicat pentru Digi24 în ce condiții vor funcționa cabinetele stomatologice. Iată ce trebuie să știm!

Cabinetele stomatologice care se vor deschide după data de 15 mai, odată cu relaxarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu coronavirus, vor trebui să respecte niște măsuri stricte dacă vor să funcționeze. La fel și pacienții, la fel și medicii.

Fă-ți din timp o programare

Cine are nevoie de un consult stomatologic, va trebui să facă din timp o programare. Persoana dela recepție, care preia apelul telefonic și care se ocupă de gestionarea programărilor, va trebui să țină cont de o anumită distanțare orară. Medicul nu va mai putea lua pacienții unii după alții, ca pe bandă rulantă. Acum va trebui să existe un anumit interval de timp – două ore - necesar igienizării și decontaminării cabinetului.

Ce presupune triajul epidemiologic

Înainte de a fi văzut de medic și tratat, fiecare pacient va fi supus unui triaj epidemiologic: i se va lua temperatura și va fi chestionat în legătură cu problema medicală pentru care a venit la consult. Apoi, în funcție de problema medicală pe care o au, pacienții vor fi din nou supuși unui triaj, iar cei care necesită manopere care produc aerosoli vor fi consultați la sfârșit. Dacă în urma triajului epidemiologic se constată că un pacient prezintă simptome de infectare cu coronavirus sau este pozitic asimptomatic, acesta va fi direcționat către serviciile de primiri urgențe de la spitalele regionale sau către acele unități medicale ce au servicii specializate pentru astfel de cazuri.

Cum vor fi protejați medicii

Pacienții vor intra singuri în cabinet, fără a mai fi însoțiți de alte persoane. Excepție vor face doar copiii și persoanele cu dizabilități. Fiecare medic stomatolog va trebui să fie echipat corespunzător pentru a nu exista nici un risc de infectare cu coronavirus. Acesta va purta halat impermeabil, mască de protecție la nas și gură, combinezon, botoși, mănuși chirurgicale, ochelari, vizieră, capelină.

Măsuri de protecție în sălile de așteptare

În sălile de așteptare se vor evita aglomerația și cozile. Pentru asta, fiecare cabinet stomatologic va trebui să gestioneze spațiul pe care îl are la dispoziție în așa fel încât riscul de infectare cu covid-19 să nu existe.

Recomandat este să mergem la stomatolog doar dacă avem o urgență. În acest fel, ne protejăm pe noi, protejăm și cadrele medicale. Alte informații despre cum vor funcționa cabinetele stomatologice după 15 mai vom primi și în zilele următoare, în așa fel încât până la jumătatea lunii să știm cu toții, oficial, ce avem de făcut și ce reguli trebuie să respectăm.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
On Cloudboom Strike jpg
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net