Cum se distrau românii la mare, în comunism. Imagini inedite din anii ʼ70 - ʼ80

eforie_nord_-_plaja_-_anii_80.jpg

În anii ʼ70 - ʼ80, pe Litoralul românesc înflorea turismul. Plaja era mult mai întinsă şi spaţiul verde nu era ciopârţit de construcţii hidoase
În anii ʼ70 - ʼ80, pe Litoralul românesc înflorea turismul. Plaja era mult mai întinsă şi spaţiul verde nu era ciopârţit de construcţii hidoase
FOTO: historia.ro
Citeste tot despre: 

Cei mai în vârstă își amintesc cu duioșie de vacanțele petrecute pe Litoralul românesc. Aproape nu era român care să nu ajungă pe nisipul fin de la malul mării. Distracția era moderată: baie în apa mării, plajă, masa la un restaurant unde cântau marii artiști ai vremii.

În anii ʼ70 - ʼ80, pe Litoralul românesc înflorea turismul. Apăreau stațiuni noi, cu hoteluri cochete, magazine, terase. Seara, la restaurant, serveau ospătari cu șervet pe mâna stângă. În localuri, cântau lăutarii cei mai buni, instrumentiști care îți cântau la ureche ori unul din marii artiști ai vremii. Turișii mergeau să îl asculte pe Aurelian Andreescu ori pe Gil Dobrică. Festivalul de muzică de la Mamaia se desfășura cu sala arhiplină.

Cum se distrau românii la mare, în comunism

Plaja era mult mai întinsă şi spaţiul verde nu era ciopârţit de construcţii hidoase.

 • Cap Aurora - anii 80-plaja
 • Cap Aurora - anii 80
 • Costinesti - anii 70
 • Costinesti - anii 80-plaja
 • Costineşti-anii 80
 • Eforie Nord - anii 60
 • Eforie Nord - anii 80-plaja
 • Mamaia - Hotel Riviera - anii 70
 • Maximize

1/8

Pe plajă găseai nemţi, suedezi şi polonezi. Îi aşteptai un an întreg: vara îţi refăceai colecţia de ojă, de dermatografe şi de curele aurii. Un cearşaf, un cico şi un baton îţi erau de ajuns pentru o zi de vară. Fiţe însemna să ai o rogojină, nu un şezlong de plastic.

Toate acestea se mai găsesc în vederile vechi. Un colecţionar din Bucureşti, Octavian Lungu, a făcut din asta o pasiune şi a dorit să reamintească tuturor cum arăta litoralul în urmă cu 20 sau chiar cu 30 de ani. Pe pagina sa de Facebook a postat mii astfel de vederi, scrie historia.ro.

Citește și

Cele mai şocante poveşti de amor din comunism. 6 idile cu vedete din Epoca de Aur

Povestea neștiută a lui Aurelian Andreescu. Artistul a murit la 44 de ani

Loading...

Citește și

 • Nicolae Ceaușescu în mijlocul studenților, la deschiderea anului academic, în 1966

  Se intra greu la facultate înainte de anul 1989, iar la absolvire erai repartizat în funcție de medie. Însă, un om cu facultate era respectat de toată lumea. Universitatea Al.I.Cuza din Iași a deschis o expoziție cu titlul ”Student în comunism” pentru ca și generația tânără să afle cum se studia în totalitarism.

 • nicolae ceausescu discurs comunism

  Sunt nostalgici care spun că era bine în vremea comunismului. Aveau un loc de muncă, locuință și se descurcau cu mâncarea. Au uitat de frigul din case, de întuneric, de cozi, de munca patriotică obligatorie?