Cum se calculează dobânda când se suspendă plata ratelor la bănci. Ultimele modificări!

florin_citu-ministru_de_finante.jpg

florin citu
Florin Cîțu a oferit mai multe detalii despre suspendarea plății ratelor la bănci
foto: Adevărul

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat ultimele modificări la ordonanța privind amânarea plății ratelor la bănci. Cea mai importantă schimbare față de prima variantă a ordonanței vizează calcularea dobânzii.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat luni seara că noua ordonanță privind amânarea plății ratelor la creditele bancare prevede o dobândă zero pentru creditele ipotecare și plata creanței în 60 de rate lunare egale, după încheierea perioadei de amânare.

„Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit.
La această creanță dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat încheierii perioadei de amânare”, a precizat ministrul, la finalul ședinței de Guvern, conform Hotnews.
Ministrul a adăugat că suspendarea plății ratelor poate fi făcută pentru o perioadă de până la 9 luni, iar cererile se pot depune în „cel târziu în 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Cine poate cere amânarea plății ratelor

Conform ordonanței adoptate săptămâna trecută, ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului - persoană fizică sau juridică - pentru o perioadă de la una până la nouă luni, dar durata pe care se suspendă nu va depăși data de 31.12 2020. Florin Cîţu a precizat că măsura îi privește pe cei care au fost afectați „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.

Citește și:

Afacerile vedetelor, închise de coronavirus. Imagini dezolante din Centrul Vechi, care e în moarte clinică

Totul despre șomajul tehnic. Când primești banii și cine trebuie să depună actele pentru tine

Loading...

Citește și

  • Muncitor pe santier imbracat in combinezon prtocaliu si care poarta o casca de protectie

    Aproximativ un milion de români ar putea intra în șomaj tehnic, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. Uzina Ford de la Craiova și-a închis deja porțile, iar azi și Uzina Dacia Mioveni. Acasă au fost trimiși și angajații restaurantelor, barurilor, puburilor, cei care lucrează în sălile de sport sau în saloane de înfrumusețare. Șantierele care au contracte cu primăria capitalei sunt și ele cu porțile ferecate. Între timp, Guvernul lucrează la o Ordonanță de Urgență care să reglementeze șomajul tehnic. Iată tot ce trebuie să știi!

  • La call center-ul ANOFM dau informații despre șomajul tehnic opt persoane

    Cine este interesat de șomajul tehnic poate afla informații, începând de astăzi, 23 martie, de la numărul unic de telefon. Acesta a fost pus la dispoziție de reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Iată cum și unde depui actele!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1