Cum se calculează dobânda când se suspendă plata ratelor la bănci. Ultimele modificări!

Ultima actualizare:

    Florin Cîțu a oferit mai multe detalii despre suspendarea plății ratelor la băncifoto: Adevărul
Florin Cîțu a oferit mai multe detalii despre suspendarea plății ratelor la băncifoto: Adevărul

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat ultimele modificări la ordonanța privind amânarea plății ratelor la bănci. Cea mai importantă schimbare față de prima variantă a ordonanței vizează calcularea dobânzii.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat luni seara că noua ordonanță privind amânarea plății ratelor la creditele bancare prevede o dobândă zero pentru creditele ipotecare și plata creanței în 60 de rate lunare egale, după încheierea perioadei de amânare.

„Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit.La această creanță dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat încheierii perioadei de amânare”, a precizat ministrul, la finalul ședinței de Guvern, conform Hotnews.Ministrul a adăugat că suspendarea plății ratelor poate fi făcută pentru o perioadă de până la 9 luni, iar cererile se pot depune în „cel târziu în 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Cine poate cere amânarea plății ratelor

Conform ordonanței adoptate săptămâna trecută, ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului - persoană fizică sau juridică - pentru o perioadă de la una până la nouă luni, dar durata pe care se suspendă nu va depăși data de 31.12 2020. Florin Cîţu a precizat că măsura îi privește pe cei care au fost afectați „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.

Citește și:

Afacerile vedetelor, închise de coronavirus. Imagini dezolante din Centrul Vechi, care e în moarte clinică

Totul despre șomajul tehnic. Când primești banii și cine trebuie să depună actele pentru tine

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net