Cum resimt românii perioada coronavirusului. Trec prin depresii și au probleme cu banii

depresiva-din-cauza-coronavirusului.jpg

Potrivit studiului, femeile resimt cel mai intens măsurile de distanțare socială, datorate coronavirusului
Potrivit studiului, femeile resimt cel mai intens măsurile de distanțare socială, datorate coronavirusului

Coronavirusul ne-a schimbat cu totul modul de a trăi. Faptul că ni s-a redus libera circulație, că s-au închis localurile, mall-urile, sălile de sport, cinematografele și, practic, nu prea mai ieșim din casă se resimte. Viața ne-a fost dată peste cap. Un studiu arată că cel puțin 9 din 10 români sunt afectați de măsurile impuse ca urmare a răspândirii epidemiei de COVID-19 în România.

Pentru marea majoritate a românilor (92%) epidemia de coronavirus se traduce printr-o îngrădire a unor libertăți.

Limitarea posibilității de liberă mișcare este resimțită de 69% dintre români și a condus la schimbarea planurilor personale (44%) și profesionale (18%), mai ales a celor legate de călătorii.

Femeile și persoanele cu vârsta de peste 55 de ani resimt cel mai intens măsurile de distanțare socială.

De asemenea, persoanele cu venituri mari sunt afectate de limitările referitoare la deplasări, care le-a afectat planurile de călătorie personale și profesionale.

Una din patru persoane a suferit deja o reducere a veniturilor

Pe lângă aspectele legate de libertatea de mișcare, după nici trei săptămâni de la declanșarea restricțiilor ca urmare a epidemiei de coronavirus, aproape una din patru persoane a suferit deja o reducere a veniturilor.

Mai mult, 19% din populația activă a intrat în situație de risc în această perioadă, în urma suspendării temporare a contractului de muncă (8%), a intrării în șomaj tehnic (7%) sau chiar a pierderii locului de muncă (4%).

Cei mai afectați de reducerea sau, în unele cazuri, oprirea activității economice a companiilor, tind să fie cei mai tineri dintre români.

Au între 18 și 34 ani și, în principal  angajați ai microîntreprinderilor și ai întreprinderilor mici. Tinerii sunt cei care au suferit mai mult comparativ cu restul populației, în urma șomajului tehnic, a suspendării contractului de muncă sau chiar a pierderii locului de muncă.

Veniturile s-au redus în această perioadă pentru 39% dintre cei care lucrează în microîntreprinderi și întreprinderi mici, iar contractele de muncă au fost suspendate pentru 18% dintre aceștia.

Companiile mari au apelat mai degrabă la șomajul tehnic, 13% dintre angajații acestora aflându-se deja în această formă de plată.

Românii care lucrează în instituții publice sunt cel mai puțin afectați de criza cauzată de epidemia de coronavirus. 9% dintre ei nu au fost afectați deloc, în timp ce unii și-au pierdut locul de muncă (2%) ori au intrat în șomaj tehnic (4%).

Toate aceste date apar într-un studiu realizat de MKOR Consulting, în perioada 26-28 martie, pe un eșantion de 1.621 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-2,4%.

Schimbarea radicală a rutinei duce la o stare de confuzie și șoc 

“Din analizele noastre, distanțarea socială este înțeleasă, respectată și încurajată puternic de români. Totuși, oamenii sunt conștienți de impactul asupra relațiilor interumane, iar schimbarea radicală a rutinei duce la o stare de confuzie și șoc pentru aceștia. Dorul de copiii lăsați la bunici, imposibilitatea de a-și vizita membrii familiei, prietenii sau partenerii este dureroasă, dar este recunoscut ca fiind un lucru benefic pentru a trece cât mai repede și cu cât mai puține daune peste această perioadă. Suntem convinși că acest tip de înțelegere a impactului distanțării sociale va lăsa urme în mentalul colectiv și în societatea de consum, așa cum o cunoaștem. Iar rolul nostru, ca cercetători, este să reflectăm cât mai bine aceste schimbări, așa încât autoritățile, companiile și oamenii să poată lua decizii informate pentru viitor”, a menționat Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting.

Dar sunt și români care au intrat în depresie din cauza izolării, sunt anxioși și cer ajutorul specialișilor.

Sute de apeluri curg zinic la linia DepreHUB, primul hub anti-depresie din România, deschis în contextul răspândirii infecției cu coronavirus la nivel național.

Linia telefonică anti-anxietate, 0374.456.420, este gratuită, iar la capătul ei răspund, non-stop, peste 35 de psihologi voluntari. Aceștia oferă consiliere pentru gestionarea și prevenirea atacurilor de panică.

 

 

 

 

 

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1