Cum poți să verifici dacă o mască de protecție este sigură și conformă. Ce spun medicii

Ultima actualizare:

    Până și cei mai precauți pot face greșeli care duc la infectareFoto: Shutterstock
Până și cei mai precauți pot face greșeli care duc la infectareFoto: Shutterstock

Potrivit reprezentanțilot ANPC, există mai multe măști neconforme aflate pe piață, în țara noastră. Măștile poartă marcajul care atestă certificarea pentru comercializarea în Uniunea Europeană, însă sunt contrafăcute și nu oferă siguranță.

Peste 12.000 de materiale sanitare de acest fel au fost descoperite ieri de reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Aceștia au arătat și cum pot fi diferențiate măștile conforme de cele neconforme.

„Asta e originală. Este sudată practic de material. Deci asta e originală și se rupe cu tot cu material. La cea care este fake, pur și simplu se deschide”, a declarat medicul Cristian Oancea, manager al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Medicii spun că trebuie să fim atenți la materialul măștii și dacă filtrul acesteia se desprinde ușor

Măștile au fost comandate de Spitalul Victor Babeș din Timișoara, prin sistemul de achiziții, de la trei distribuitori, însă medicii și-au dat seama că sunt contrafăcute.

„Am înștiințat autoritățile imediat și le-am retras de pe secții, așteptăm ca organele competente să se sesizeze, noi am sesizat și să vedem ce să facem cu aceste loturi. Vorbim de măști FFP 3 cu o anumită marcă, la care efectiv pică filtrul care era aplicat pe ele”, a mai spus acesta.

„Din 25.000 de măști, să ai 12.000 de măști neconforme înseamnă efectiv crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu acește măști cu care practic inhalezi tot aerul contaminat cu Sars – Cov- 2 și după aia să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos”, a adăugat medicul.

La prima vedere, măștile par absolut identice. Totuși, medicilor le-au atras atenția lipiturile prost făcute ale ambalajului, dar și diferențele de scris. „Uitați-vă cum se dezlipește. Și sunt amestecate, deci e o loterie, o loterie a vieții, doar o mână criminală poate să facă așa ceva”, a mai spus medicul Oancea. Paguba suferită de spitalul din Timișoara depășește 120.000 de euro, potrivit Digi 24.

.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net