Cum poți anula amenda pentru rovinietă. Judecătorii au stabilit

Ultima actualizare:

    Cine a fot prins că a circulat taxa de drum poate contesta procesul verbal, pentru că nu conține semnătura olografă a agentului
Cine a fot prins că a circulat taxa de drum poate contesta procesul verbal, pentru că nu conține semnătura olografă a agentului

Țara a fost împânzită cu camere de supraveghere care înregistrează dacă șoferii au sau nu rovinietă. Amenzile au venit pe bandă rulată, dar iată că ele pot fi anulate. Judecătorii au stabilit că fără semnătura olografă a agentului constatator procesul verbal nu are valoare.

Procesele verbale vin acasă, însă, doar cu semnătura electronică a agentului constatator. Magistrații de Înalta curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat, pe 16 februarie, altă decizie care ar putea face ca toate amenzile primite să fie anulate.

Problema este semnătura agentului

Mai exact, instanţa supremă a explicat că orice amendă fără semnătura olografă a agentului care a constatat lipsa rovinietei este nulă.

Pentru asta, șoferii trebuie, însă, să conteste în instanță amenda.

”În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art.4 pct.1-4 şi art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art.8 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art.9 alin.(1) lit.a), alin.(2) şi alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”, scriu judecătorii în decizie.

Amenda plătită, revendicată

În plus, șoferii care au apucat să plătească şi-ar putea cere banii înapoi.

Potrivit rtv.net, anul trecut, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a amendat peste 450.000 de şoferi cu 230 de milioane lei pentru că au fost prinși circulând fără să plătească taxa de drum. Dintre acestea, 10.000 de amenzi au fost contestate, iar 6.000 au şi fost declarate nule.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net