Cum petreceau românii ziua de 1 Mai în comunism

1_mai_in_comunism.jpg

1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român
1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român
FOTO: historia.ro

Ce vremuri! Dimineața la parada oficială prin fața liderilor comuniști, iar apoi la mici și bere. Așa sărbătoreau oamenii muncii ziua de 1 Mai în comunism. În zilele noastre, românii se bucură de o minivacanță la mare, la munte, la grătar sau în mall. 1 Mai este doar o zi din calendar.

Pentru majoritatea românilor, ziua de 1 Mai nu mai este ”ziua oamenilor muncii”, ci doar o minivacanță la mare, la grătar sau pur și simplu câteva zile libere în familie.

Cum petreceau românii ziua de 1 Mai

Însă, în perioada comunistă, evenimentul era marcat cu parade grandioase, iar în zilele noastre, ziua de 1 Mai este doar prilej de petrecere și relaxare. Însă, cei mai în vârstă își amintesc bine cum era pe vremea comuniștilor.

Parade de muncitori îmbrăcaţi ca la zi mare, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte uriaşe, aşa manifestau românii de 1 Mai, mobilizaţi de activiștii PCR. Se făceau repetiții cu mult timp înainte și se scriau mii de pancarte cu lozinci.

Parade grandioase de 1 Mai Muncitoresc

Evenimentul era marcat cu defilări grandioase la care participau mii de persoane. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român.

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu ”sentimente de înaltă preţuire, adâncă recunoştinţă şi dragoste fierbinte ale întregului popor”.

Ziua liberă se încheia la iarbă verde cu mici şi bere. Doar această ultimă parte a supravieţuit după 1990. Acum, 1 Mai este doar o zi liberă în calendar.

Citește și Desfrâurile Elenei Ceauşescu. Lunga listă cu amanții Primei Doamne a României

Citește și Nicolae Ceaușescu și-a ascuns cele 9 pasiuni secrete

Loading...
 
 

Citește și

  • Nicolae Ceaușescu în mijlocul studenților, la deschiderea anului academic, în 1966

    Se intra greu la facultate înainte de anul 1989, iar la absolvire erai repartizat în funcție de medie. Însă, un om cu facultate era respectat de toată lumea. Universitatea Al.I.Cuza din Iași a deschis o expoziție cu titlul ”Student în comunism” pentru ca și generația tânără să afle cum se studia în totalitarism.

  • nicolae ceausescu discurs comunism

    Sunt nostalgici care spun că era bine în vremea comunismului. Aveau un loc de muncă, locuință și se descurcau cu mâncarea. Au uitat de frigul din case, de întuneric, de cozi, de munca patriotică obligatorie?

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1