Cum a fost la cea de-a doua Înviere de la Constanța. ÎPS Teodosie, huiduit: ”Ești Satana”

inviere-constanta1.jpg

credinciosi la catedrala arhiepiscopala din constanta la a doua inviere
ÎPS Teodosie a oficiat slujba de Înviere la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța
foto: Inquam Photos

A doua Înviere de la Constanța nu a avut succesul sperat de ÎPS Teodosie. Doar câteva zeci de credincioși s-au adunat în curțile bisericilor din oraș pentru a lua Lumină. Mai mult, arhiepiscopul a fost huiduit la scenă deschisă. ”Ești Satana! Iisus a înviat o singură dată!”, i-a strigat un bărbat lui Teodosie, în timp de acesta citea un acatist.

Străzile municipiului Constanța au fost mai degrabă pustii în noaptea celei de-a doua Învieri. Reporterii „Adevărul” au trecut imediat după miezul nopţii pe la biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, unde erau aproximativ 5-6 credincioşi, şi pe la biserica Sfântul Vasile cel Mare, unde vreo 20 de oameni ascultau slujba preoţilor.

Situaţia a fost asemănătoare la biserica Sfinţii Arhangheli - Capela militară sau la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Doar la Catedrala Arhiepiscopală, acolo unde principal actor a fost chiar ÎPS Teodosie, au venit mai mulţi oameni. Vreo 200-300 de credincioşi, unii dintre ei curioşi să vadă ce se va întâmpla, au stat câteva zeci de minute printre ruinele vechiului Tomis, aşteptând Lumina. Dotaţi cu candele şi măşti de protecţie a feţei, oamenii s-au salutat cu „Hristos a Înviat” imediat ce ierarhul i-a chemat de trei ori cu tradiţionalul îndemn: „Veniţi de luaţi lumină”.  La final, Teodosie a împărtăşit mai mulţi credincioşi, folosind aceeaşi linguriţă.

inviere-constanta0.jpg

credinciosi la catedrala arhiepiscopala din constanta la a doua inviere
La Catedrala Arhiepiscopală din Constanța s-au adunat 200-300 de credincioși
foto: Inquam Photos

 

Cu puţin înainte de începerea slujbei de Înviere, în timp ce ÎPS Teodosie citea un acatist, un bărbat a început să-i strige acestuia: „Iisus a înviat o singură dată, nu de câte ori vrei tu!”. Totodată, cel revoltat l-a făcut pe ierarh „satana” şi i-a spus că ar trebui să-i fie ruşine lui şi preoţilor care slujeau. Mai mulţi poliţişti în civil l-au urmărit pe bărbatul supărat şi i-au cerut să-i urmeze la una dintre autospecialele de Poliţie din zonă.
„Facem slujba trimisă de Patriarhie” „În această noapte frumoasă, aşa cum aţi cerut dumneavoastră şi nu puteam să vă refuz, fac această slujbă pentru lacrimile şi zbuciumul pe care l-aţi trăit fiind despărţiţi de biserică. Noaptea Învierii vrem să fie în noaptea aceasta”, a spus ÎPS Teodosie chiar înainte de a-i chema pe credincioşi să ia Lumină.

inviere-constanta4.jpg

ips teodosie imparte lumina la catedrala arhiepiscopala din constanta
ÎPS Teodosie a împărțit Lumină la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța
foto: Inquam Photos

 

De asemenea, ierarhul a făcut referire şi la slujba pe care o săvârşeşte, slujbă despre care s-a discutat foarte mult în ultimele zile. „Slujba este aşa cum scrie în carte, nu am inventat-o eu. Vreau să simţiţi că aţi avut parte de Înviere, de Lumina Învierii. La sfârşitul sărbătorii Învierii nu facem altă slujbă decât cea care este prevăzută în carte, cum ne-a trimis şi Patriarhia la timpul cuvenit că se fac slujbele de peste an.”

inviere-constanta3.jpg

ips teodosie la cea de-a doua slujba de inviere
Canform Patriarhiei Române, ÎPS Teodosie a luat decizia de a repeta slujba de Înviere în virtutea principiului autonomiei eparhiale
foto: Inquam Photos

Patriarhia Română a anunţat că „decizia Arhiepiscopiei Tomisului este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale si asumată integral, dar exclusiv, de către ierarh.

Citește și:

A doua slujbă de Înviere de la Constanța va avea loc la noapte. Iată programul complet

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1