Cum este vremea în luna noiembrie în România. Recorduri de temperatură

Ultima actualizare:

    Recordul de temperatură pentru luna noiembrie a fost stabilit acum 93 de ani când pe 1 noiembrie termometrele din Călărași indicau 30.5 gradeFOTO: adevarul.ro
Recordul de temperatură pentru luna noiembrie a fost stabilit acum 93 de ani când pe 1 noiembrie termometrele din Călărași indicau 30.5 gradeFOTO: adevarul.ro

Avem parte de o vreme incredibil de caldă pentru luna noiembrie, până la 26 – 27 de grade. Încă, recordul de temperatură a fost stabilit acum 93 de ani când, pe 1 noiembrie, termometrele din Călărași indicau 30.5 grade. Uite cum este, de regulă, vremea în luna noiembrie în România!

Vremea asta caldă ne bucură, dar meteorologii spun spun că în această perioadă ar trebui să fie mai rece. Uite cum este vremea în luna noiembrie, în România!

”Situată la hotarul dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi uneori ninsoarea anunţă sosirea iernii. În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie. Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie (fig.1) nu depăşeşte 8ºC decât în zona litoralului. În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8ºC. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6ºC. În Transilvania, nordul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei și de Curbură, temperatura medie variază între 2 şi 4ºC. În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2ºC, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -4 … -2ºC”, spun meteorologii ANM.

Luna noiembrie. Recorduri de temperatură

Destul de rar, aerul cald venit dinspre Mediterana ajunge până la noi, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru această lună, ce pot ajunge până în jurul valorii de 30ºC.

Astfel de temperaturi extreme s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994 sau 2004.

  • Temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este 30,5ºC şi a fost înregistrată la Călăraşi în data de 1 noiembrie 1926.
  • La Bucureşti, maxima absolută este de 29,4ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, tot în data de 1 noiembrie 1926.
  • Au existat şi ani în care s-au înregistrat temperaturi minime, la fel de neobişnuite pentru luna noiembrie, majoritatea sub -15ºC, ca de exemplu: 1993, 1989, 1975 sau 1948.
  • Temperatura minimă absolută din noiembrie în România este -30,8ºC, înregistrată la Vf.Omu, în data de 30 noiembrie 1957.
  • La Bucureşti, minima absolută este de -19,4ºC, înregistrată în 26 noiembrie 1993, la Bucureşti-Băneasa. Regimul precipitaţiilor din noiembrie înregistrează o uşoară creştere faţă de luna precedentă.
  • Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din noiembrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 357,9 l/m2 , la Dr. Tr. Severin, în anul 1937. La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 224,5 l/m2 , înregistrată la Bucureşti-Afumaţi, în anul 1966.

Citește și:

Prognoza meteo până pe 17 noiembrie. Când se răcește

Şoferi, este timpul să vă schimbaţi cauciucurile! Ce riscă cei care nu o fac

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net