Cum este vremea în luna decembrie în România. Recorduri de temperatură

frig-iarna-fata-caciula-fular-decembrie.jpg

frig-iarna-fata-caciula-fular-decembrie
În luna decembrie, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub -20ºC, în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902
FOTO: adevarul.ro

A venit iarna! Temperaturile au scăzut, a nins puțin, a suflat vântul, iar dimineața este ceață. Meteorologii ANM spun că în luna decembrie, de regulă, în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei se produc viscole. Cum este vremea în luna decembrie în România. Recorduri de temperatură.

Calendaristic, în luna decembrie începe iarna. Meteorologii ANM  spun că această lună se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni si mai rar, lapoviţă şi ploaie.

Cum este vremea în luna decembrie în România

”Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6ºC faţă de ultima lună de toamnă. Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se înregistreză pe suprafețe mai extinse doar în sudul și în vestul țării precum și în Dobrogea astfel: cele mai mari valori, de peste 2ºC, sunt specifice litoralului și Depresiunii Oraviţa, iar cele cuprinse între 0 și 2ºC caracterizează Dobrogea, Bărăganul, Lunca Dunării şi dealurile și câmpiile din vestul țării. Valori negative, cuprinse în intervalul -2 … 0ºC, se regăsesc în Moldova, centrul Podișului Transilvaniei, Maramureș, Dealurile Subcarpatice precum și la altitudini mai joase din Carpații Occidentali. Temperatura medie scade la circa -4 … -2ºC în depresiunile din estul Transilvaniei. În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -6 … -4ºC, cu extindere mare în Carpații Orientali, dar și în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -6ºC”, precizează ANM.

Vremea în luna decembrie. Recorduri de temperatură

Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase.

 • Temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub -20ºC, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc.
 • Temperatura minimă absolută din decembrie în România este -34,5ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998.
 • La Bucureşti, minima absolută este de -26,4ºC, înregistrată în 22 decembrie 1927, la Bucureşti-Filaret.
 • Temperaturi maxime ridicate, neobişnuite pentru această lună, peste 15-20ºC, s-a înregistrat în anii 1989, 1985, 1960, 1957, 1903.
 • Temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România este 23,4ºC şi a fost înregistrată la Câmpina în data de 5 decembrie 1985.
 • La Bucureşti, maxima absolută este de 20,8 ºC înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 3 decembrie 1903.

Vremea în luna decembrie. Recorduri de precipitații

 • Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, cele mai mici valori, sub 30 l/m2 , caracterizează Podișurile Moldovei, Bârladului, Târnavelor precum și Depresiunea Brașovului și parțial Delta Dunării.
 • În estul Câmpiei Românei, sudul Moldovei, Dobrogea și mare parte din Podișul Transilvaniei precipitaţiile ating 30 – 40 l/m2.
 • Spre vestul țării, cantitățile de precipitaţii cresc în medie la 40 - 50 l/m2 în vestul și centrul Câmpiei Române și în Câmpia de Vest.
 • Valori ale cantitătii de precipitaţii medie multianuală de peste 50 l/m2 se regăsesc în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali unde, pe areale restrânse, acestea pot depăși chiar 75 l/m2.
 • La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 184,6 l/m2 , înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1969.
 • La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii cazută în 24 de ore este de 58,6 l/m2 , înregistrată în 3 decembrie 1911, la Bucureşti-Filaret.

Citește și:

Fenomene meteo de toamnă-iarnă. Ce sunt și când apar bruma, chiciura, poleiul

Ce este ceaţa şi de ce apare? Cum explică specialiştii acest fenomen banal

Loading...
 
 

Citește și

 • Ceaţa este un fenomen meteo care apare frecvent toamna şi reduce vizibilitatea în trafic. De aceea, este important ca şoferii să conducă cu atenţie şi să se informeze înainte de a pleca la drum. Poliţiştii recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă prudent, cu viteză adaptată în permanenţă tuturor particularităţilor meteo, de drum şi de trafic. Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmaţi ca să nu aveţi probleme!

 • Meteorologii au emis, duminică, o informare de ninsori, vreme rece şi intensificări ale vântului, valabilă de luni dimineaţă, de la ora 7.00, până marţi, la ora 10.00.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1