Cum deosebiți brânza din lapte de cea făcută din prafuri și chimicale?

branza_naturala.jpg

Ministerul Agriculturii a început controale în toată țara și a constatat că în 40% din aceste locuri se vând produse cu brânză fără pic de lapte.
Ministerul Agriculturii a început controale în toată țara și a constatat că în 40% din aceste locuri se vând produse cu brânză fără pic de lapte.

Știați că cele mai multe patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante și magazine alimentare vând brânză din prafuri și chimicale? Ministerul Agriculturii a început controale în toată țara și a constatat că în 40% din aceste locuri se vând produse cu brânză fără pic de lapte. Cum deosebiți brânza din lapte de cea făcută din prafuri și chimicale?

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere o nouă lege a laptelui prin care să separe produsele tradiționale de cele făcute din grăsimi hidrogenate. Pericolul este cu atât mai mare cu cât brânza făcută din prafuri şi grăsimi este greu de identificat, iar consumatorii se orientează de multe ori după preţul cel mai mic.

Cum deosebiți brânza din lapte de cea făcută din prafuri și chimicale?

  • Primul indiciu este prețul. Întotdeauna, o brânză făcută din orice altceva în afară de lapte va fi mult mai ieftină decât una făcută din lapte. Un kilogram de brânză se obţine normal din 6-7 litri de lapte, în funcţie de calitatea acestuia, iar un litru de lapte nu coboară sub 2 lei. Făcând un calcul simplu, este evident că un kilogram de brânză nu poate costa 8 lei.
  • Țineți cont este culoarea produsului. O  brânză  făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obţinută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la altul. Brânza din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerată.
  • O brânză netedă trebuie să vă dea de gândit, întrucât brânza adevărată are orificii de aer în interior. Dacă acestea nu există, să luaţi în calcul că brânza este falsificată cu clorură de calciu.
  • Clorura de calciu întăreşte produsul. Tăiați o bucățică, congelaţi-o şi verificaţi a doua zi, după ce o dezgheţaţi, dacă a devenit sfărâmicioasă. În acest caz, e contrafăcută.
  • Dacă nu aveți timp, puneți bucățica în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.
  • Când este pusă la desărat, în cazul în care laptele nu a fost de calitate, se va înmuia, se va desface în bucățele, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.

De ce este periculoasă brânza contrafăcută

Pericolul pentru consumatori este uriaș, spun specialiștii. Mai ales dacă pe etichetă scrie lapte, în loc de grăsimi hidrogenate.

Cel mai mare pericol este colesterolul. Grăsimile hidrogenate se depun pe vase, cresc trigliceridele, toate aceste valori crescute duc la hipertensiune, boală coronariană, boală de inimă. Așa explică medicii infarctele la 27 de ani.

Controale în toată țara

Din 21 ianuarie, au fost verificate 180 de unități (din care 85 patiserii, 17 Cofetării - laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unități de Fast Food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfășurat în București și în județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui.

Dintre acestea, un procent de 40,5% utilizează în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obținute din lapte (brânză, cașcaval, unt, etc).

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor și substituirea produselor procesate din lapte cu specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, dar și cele privind încălcarea normelor igienico-sanitare  și siguranță alimentară, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 661.219 lei.

Inspectorii sanitar veterinari au constatat că și etichetele sunt mincinoase. De pildă,  specilitatea ”Specialitate Bulgaria” pretindea că este fie Telemea de Bivoliță, fie Telemea de Capră sau Telemea de Vacă, la prețuri cuprinse între 8,5 lei și 11 lei/kg. ”Acest fenomen de substituire afectează imaginea producției autohtone, autentice și sănătoase, reprezintă practic și o sfidare a consumatorilor”, informează Ministerul Agriculturii.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1