Cum arată dieta ideală pe timp de vară. Ce alimente să consumăm când e caniculă

Ultima actualizare:

Temperaturile mari din ultimele săptămâni ne-au dat mari bătăi de cap, iar meteorologii ne anunţă că ne mai aşteaptă o săptămână de foc. Medicii intervin şi ne sfătuiesc să nu neglijăm sănătatea în această perioadă, iar pe lângă evitarea expunerii la soare, nu trebuie să uităm de alimentaţie şi hidratare.

Specialiştii spun că, atunci când este caniculă, organismul nostru face eforturi pentru a-şi menţine o temperatură optimă, de aproximativ 37,5 grade Celsius. Iar pentru a reuşi acest lucru, se elimină apa şi odată cu ea se pierd şi sărurile minerale, care sunt atât de necesare.

Este bine ca legumele şi fructele proaspete să constituie cea mai mare parte din meniul zilnic. Acestea sunt principalele surse de vitamine, enzime, fibre şi antioxidanţi. Iar pepeni verzi şi galbeni, pere, mere, piersici, roşii, castraveţi, dovlecei, ardei, vinete, ciuperci, conopidă, fasole verde sunt foarte uşor de procurat în această perioadă pentru că se găsesc pe toate tarabele din pieţe şi în supermarketuri. De asemenea, sunt foarte bune şi căpşunile, mango sau smochinele.

Pentru un aport de fibre, vitamine şi minerale, este indicat să consumăm cereale integrale, orez sau pâine neagră cu seminţe.

Produsele lactate sunt foarte benefice în această perioadă caniculară deoarece conţin calciu, fosfor, seleniu. Este indicat să ne axăm pe alimente uşoare: iaurt, brânză proaspătă de vaci etc.

De asemenea, mai putem consuma ouă fierte, carne de pui, peşte, ciorbe şi supe, ori salate proaspete.

Cum să ne hidratăm corect

Apa este cel mai indicat lichid care trebuie consumat pentru a nu ne deshidrata. Plată sau minerală, aceasta trebuie băută la temperatura camerei. Dacă bem apă sau orice alt lichid rece, corpul va depune efort să îşi menţină temperatura constantă, iar pentru acest lucru va consuma energie şi va elibera căldură, conform dr. Vasi Rădulescu.

Sucurile şi fresh-urile din fructe şi legume sunt, de asemenea, indicate pentru hidratare. Iar când vorbim despre ceai, fie că este verde, negru, infuzii de plante sau fructe, acesta trebuie băut tot la temperatura ambientală.

Ce trebuie evitat

Sfatul specialiştilor este ca, pe cât posibil, să înlăturăm din alimentaţie în aceste zile produsele procesate industrial, precum: mezelurile ori conservele din comerţ.

Când temperaturile trec de 30 de grade Celsius, trebuie evitat consumul de carne bogată în grăsimi animale, preparată la grătar sau prăjită în ulei, deoarece este dificil de digerat în toate formele sale, conform sfatuldoctorului.ro.

Glucidele sunt puţin recomandate, deoarece sunt greu de digerat.

Cum ne răcorim

Important de reţinut este faptul că este inutilă completarea băuturilor cu gheaţă, pentru că riscaţi să vă confruntaţi cu crampe ale stomacului şi este posibil să aveţi dureri în gât câteva ore mai târziu.

Îngheţata nu este neapărat de evitat, însă nici nu trebuie să abuzăm de ea. Un sorbet de fructe este mult mai indicat. Chiar şi un pahar cu lapte rece, în care topiţi o tabletă de ciocolată, poate aduce un plus de energie şi răcorire.

Vremea se schimbă radical

fulger jpeg

După ce în ultimele săptămâni ne-am topit de căldură, începând de azi, în multe regiuni sunt anunţate vijelii, grindină şi ploi torenţiale. Instabilitatea va cuprinde treptat toate zonele ţării.

Meteorologii anunţă că  după 19 august se va intra într-un proces de răcire pentru ca mai apoi, după 20-25 august, temperaturile să crească din nou. Însă acum vor fi mai apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului. Spre finalul lunii, este posibilă o nouă răcire. Tot atunci ne aşteptăm şi la ploi în majoritatea zonelor ţării.

În Bucureşti vrema este călduroasă azi şi mâine, temperatura urcând însă doar până  la 32 de grade, în scădere faţă de ziua de ieri, când maxima termică a fost de 37 de grade Celsius. Noaptea şi dimineaţa se aşteaptă temperaturi de 15-17 grade. În special după orele amiezii, instabilitatea atmosferică se va accentua şi vor fi perioade în care se vor semnala averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină.

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net