Cum aleg grădinița pentru copil? Ghid pentru părinți

Ultima actualizare:

    Reînscrierea la grădiniță va începe imediat după minivacanța de Paște, din 6 mai. Înscrierea la grădiniță a copiilor nou-veniţi va începe din 20 maiFOTO: Click!
Reînscrierea la grădiniță va începe imediat după minivacanța de Paște, din 6 mai. Înscrierea la grădiniță a copiilor nou-veniţi va începe din 20 maiFOTO: Click!

Imediat după minivacanța de Paște, va începe înscrierea și reînscrierea copiilor la grădinițe, unde sunt primiți și micuți între 2 – 3 ani. Ministerul Educației a făcut un ghid pentru părinți, să-i ajute să aleagă grădinița potrivită.

Reînscrierea la grădiniță va începe imediat după minivacanța de Paște, din 6 mai. Înscrierea la grădiniță a copiilor nou-veniţi va începe din 20 mai și va dura până la începutul anului școlar.

S-au întâmplat lucruri neplăcute în multe grădinițe care s-au dovedit că nu funcționau legal. Așadar, primul lucrur pe care un părinte trebuie să îl facă este să se asigure că grădinița respectivă funcționează legal. Puteți verifica pe paginile oficiale ale inspectoratelor școlare sau pe pagina oficială a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), aracip.edu.ro.

Criterii la alegerea unei grădinițe

  • Apropierea de domiciliu.
  • Programul de funcționare. Grădinițele pot avea program normal (doar dimineața) sau cu program prelungit (cu program și după-amiaza, hrană și odihnă, programe educative).
  • Facilități și programe educaționale oferite. De exemplu, spațiu de joacă, sală de sport, calculatoare, tablete, posibilitatea învățării unei limbi străine sau a unui instrument muzical.
  • Costurile asociate. Adică, dacă trebuie plătită o taxă pentru școlarizare ori pentru programele educaționale oferite.
  • Cereți reprezentanților grădiniței Ordinul de Ministru de autorizare de funcționare și atestatul de calitate emis de ARACIP. Este bine să știți că autorizarea de funcționare provizoriese acordă înainte ca grădinița să înceapă să funcționeze. Acreditarea se acordă după 3 – 4 ani de funcționare. În urma autorizării și acreditării, grădinița este verificată periodic pentru verificarea respectării cerințelor legale, iar la fiecare 5 ani, ARACIP eliberează un atestat de calitate.

Riscuri dacă grădinița nu funcționează legal

Grădinița care funcționează fără autorizare nu este evaluată periodic de autorități, deci se pot întâmpla diverse lucruri neplăcute cum ar fi hrană puțină și de slabă calitate, odihnă puțină, fără programe educaționale, personal necalificat.

Sursa: Ministerul Educației - ARACIP

Citește și Educatoarele bătăuşe, angajate la grădiniţe de stat

Citește și Fiul lui Marcel Prodan, la «grădiniţa groazei»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net