Cum a ajuns Coronavirusul să ducă economia în carantină

covid.jpeg

coronavirus efecte economice
Coronavirusul va continua să producă efecte devastatoare pe termen lung în economiile marilor state ale lumii
foto: Pexels.com

Pandemia de Coronavirus afectează serios economia la nivel internațional și evident, va fi afectată și economia României. Această pauză la nivelul marilor economii ale lumii, generată de sfatul adresat oamenilor de a sta acasă, înseamnă o pauză în producție, pauză în lanțurile de distribuție și aprovizionare, limitarea circulației persoanelor, dar și a mărfurilor. Toate aceste sfaturi au venit și pentru România, fiind anunțate și de președintele Klaus Iohannis ca măsuri de urgență în acest context nefericit în care ne aflăm, cu peste 184 de cazuri de îmbolnărvi.

Pe de o parte, se opresc sursele care aduceau venit, dar cheltuielile încă trebuie făcute. Oamenii care stau acasă așteaptă salarii, plăți care sunt sub semnul întrebării, cel puțin pentru perioade mari de timp, dacă firmele nu își mai reiau activitatea. Este critic acest moment în care ne aflăm, dar la fel de critic poate fi și momentul în care vom ieși din carantină.

S-ar putea ca șocul economic să fie destul de serios. State precum Marea Britanie abordează lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă. În Germania, statul a acordat susținere financiară nelimitată firmelor. Danemarca se oferă să suporte 75 la sută din salariile angajaților de la firmele private, numai să nu fie concediați. Oprirea economiei nu are cum să ducă decât la o criză din care ne vom reveni la fel de greu ca dintr-o epidemie ce afectează sistemul de sănătate.

Covid-19. Ce măsuri au fost luate în România

La noi, în România, au fost deja luate măsuri, dar multe dintre ele s-au referit la persoanele fizice, de exemplu amânarea dărilor către stat. Ministrul de finanțe Florin Cîțu anunță chiar că ar fi discutat cu băncile pentru a amâna plata ratelor pentru cei care au împrumuturi. Însă nu toate băncile au făcut asta, iar de luna viitoare, viața își urmează curul firesc, acest lucru însemnând datorii duble.

Multe firme și-au trimis parțial angajații acasă, iar de săptămâna aceasta se vor închide tot mai multe activități, cu declanșarea deja a stării de urgență. Să nu uităm că economia României era susținută în bună parte de consum, care va fi afectat.  Un editorial dintr-un ziar american chiar numea această epidemie drept o carantină a consumului.

În acest moment, cam toți angajatorii au anunțat că vor susține plata salariilor celor care stau acasă, în cuantum de 100% sau în proporție de 70-80% din suma totală, celor care trebuie să se ocupe de copii . Nu toate firmele au aceste posibilități pe termen lung, pe mai multe luni.

Covid-19. Măsurile venite din mediului de afaceri

Reprezentanții mediului de afaceri au întocmit deja un set de 100 de măsuri pe care le propun guvernului României, măsuri considerate vitale, pentru ca mediul de afaceri să depășească șocul economic pe care îl provoacă pandemia de COVID-19.

Astfel, RBL, Romania Business Leaders, Concordia, mai multe voci din mediul de business declară că ar fi de dorit ca: “Statul să achite toate restanțele pe care le are față de companii din rambursări de TVA. Să se amâne plata tuturor sumelor datorate de companii bugetului de stat, pe o perioadă de minim 90 de zile, începând cu datoriile aferente lunii februarie. Aici pot intra: contribuții la salarii, impozit pe venit, impozit pe profit, TVA. Acordarea de linii de finanțare nerambursabile sau cu dobândă 0 pentru plata angajaților și a furnizorilor către întreprinderile mici și mijlocii românești direct afectate;Acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a lua finanțări bancare pentru a depăși această situație.Alte măsuri sunt enumerate și de către CONAF - Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin -, printre care accesul gratuit la utilități publice în această perioadă, vorbim despre apă, energie electrică, gaze, atât pentru persoane fizice, dar și juridice”

Covid-19. Propuneri de 90 de zile amânări la plata ratelor bancare, propuse de ANPC

Și ANPC, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, propune amânarea plății ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare și nu numai asta, a declarat Paul Anghel, directorul general al ANPC.

Grupuri de antreprenori din retail cer închiderea mall-urilor. Le este imposibilă susținerea activităților și plata angajaților, a chiriei, a cheltuielilor de funcționare, în această perioadă.

Vineri a fost și un semnal de ajutor și din partea Uniunii Transportatorilor, grav afectați de tot ceea ce se întâmplă.

Sunt tot mai multe voci din economie care cer să se ia măsuri pentru a proteja și susține economia, pentru că firmele nu fac față fără ajutor.

Ministrul Florin Cîțu spunea zilele trecute că ar fi nevoie cam de 1% din PIB, 11 miliarde de lei, pentru a susține economia în această perioadă. Însă rămâne de văzut care vor fi, în mod concret, măsurile care se vor lua.

Guvernul a promis ferm că va veni în ajutorul companiilor, după discuții cu organizațiile acestora.

 

 

Citește și:

Coronavirus România. Ce presupune scenariul 3 de luptă cu Covid-19. O serie de măsuri au fost deja luate

 

Cu ce probleme medicale pot rămâne pacienții vindecați de coronavirus! Ce spun specialiștii din China

 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este în alertă, după ce doi membri ai personalului medical saudit au fost infectaţi cu noul coronavirus înrudit cu SRAS. Cel mai grav e că cei doi au luat virusul de la pacienţi, potrivit Mediafax.

  • ITB germania anulat

    O serie de evenimente importante, politice și de divertisment, au fost suspendate și anulate din cauza amenințării virusului Covid-19, peste tot în lume. Parlamentul European a închis accesul vizitatorilor timp de trei săptămâni, a anunţat la începutul săptămânii preşedintele instituţiei, David Sassoli, măsură preventivă luată pentru a limita propagarea infecției cu coronavirus.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1