Cum afectează măștile de protecție pielea feței. Medicii avertizează

femeie-masca-protectie.jpg

femeie cu masca de protectie
Masca nu a reușit să o protejeze de dosar penal
foto: Shutterstock

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Cum după 15 mai, e posibil ca purtarea măștilor de protecție să devină obligatorie în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun, medicii dermatologi atrag atenția asupra efectelor adverse asupra pielii feței și oferă câteva sfaturi pentru o protecție eficientă.

Dr. Mihaela Georgescu, medic specialist dermatovenerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central " Dr. Carol Davila", avertizează asupra efectelor adverse ale purtării măștii de protecție un timp îndelungat. Printre reacțiile observate la cadrele medicale s-au observat mâncărimile, acneea sau dermatita de contact acută.

”În această perioadă, recomandările oficiale sunt de a ne proteja și cu ajutorul unei măști de protecție, fie că este una profesională (cu diverse filtre), fie una din materiale simple, obișnuite (de ex. bumbacul).

Chiar dinaintea pandemiei actuale, la personalul medical s-au raportat numeroase reacții adverse ale purtării unei măști chirurgicale. Între 2002 și 2004 (pandemia SARS) datorită măștilor N95 numeroase cadre medicale au manifestat reacții cutanate: acnee, prurit facial (=mâncărime), exantem, urticarie de contact, dermatită de contact acută”, se arată într-o postare d epe pagina oficială a instituției medicale.

Se pare că principala cauză a aacestor reacții o reprezintă ”natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul”. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură).

Cele mai expuse sunt persoanele cu acnee. Acestea pot observa o înrăutățire a bolii. ”Există persoane care afirmă că au o alergie la măștile de protecție. Însă dermatita acută de contact la măștile chirurgicale este foarte rar raportată în literatura de specialitate. Majoritatea persoanelor care sunt alergice la componentele măștilor au un teren alergic cunoscut, respectiv știu că au alergii.

Menționez doar câteva substanțe raportate drept cauza unei dermatite de contact:

 • thiuram (prezent în elasticul cu care se fixează masca de urechi)
 • dibromodicyanobutan (C6H6Br2N) (bromină, larg folosită în diverse ramuri ale industriei)
 • cocospropylenediamin-guanidinium-diacetat (folosit la dezinfecția instrumentarului și aparatelor medicale, cum ar fi masca folosită în anestezie)
 • formaldehidă (prezentă în componentele unui lot de măști N95)”, adaugă specialistul.

Sfaturi pentru limitarea efectelor adverse ale purtării măștilor de protecție

Dr. Mihaela Georgescu oferă și câteva sfaturi pentru a proteja pielea feței în perioada în care vom fi obligați să purtăm masca de protecție.

 • EXCLUS machiajul, inclusiv balsamul de buze sau rujul.
 • Fără gumă de mestecat, mentolul poate dăuna.
 • Spălați fața înainte și după purtarea măștii (geluri de spălare blânde adaptate tipului de ten, NU săpunurile) (Toleriane, Cerave, Atoderm etc.).
 • Nu agresați tenul cu scruburi, produse ce conțin alcool sau parfum.
 • Aplicați o cremă hidratantă adaptată tipului de ten (faptul că tenul este gras, nu înseamnă că este automat și hidratat).
 • Folosiți creme reparatoare (ten iritat) (Cicaplast Baume B5, Cicabio, Epithelial Ah, Keloplast, Vitella extreme etc.).
 • Evitați orice fel de mediu umed (aburi).
 • NU CORTICOIZI pe față decât la indicația medicului, preferabil dermatolog (consultație online).

Citește și:

VIDEO Cum să-ți faci mască de protecție dacă nu știi să coși. E gata în câteva minute!

Raed Arafat: „Purtați mască chiar și improvizată!” Tot ce trebuie să știi depre măștile de protecție

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5