Coronavirus: la ce riscuri te expui când circuli cu trenul, avionul, metroul și autobuzul. Cum se propagă Covid-19

Ultima actualizare:
În România se iau măsuri fără precedent, istorice pentru evitarea răspândirii Covid-19
În România se iau măsuri fără precedent, istorice pentru evitarea răspândirii Covid-19

Coronavirus. Riscurile la care te expui când circuli cu trenul, avionul, autobuzul, metroul sunt destul de mari și ar trebui să ne luăm măsuri de protecție suplimentare. Iată cum se propagă Covid-19 și cum te poți infecta și tu!

E alertă națională de coronavirus în România, motiv pentru care autoritățile au impus noi restricții. Astfel, începând din 12 martie, sunt interzise toate activitățile culturale, artistice, religioase, sportive care ar putea aduna mai mult de 100 de persoane. Firmelor private care au mai mult de 99 de angajați le este recomandat să decaleze programul de lucru, în așa fel încât oamenii să muncească în ture, la intervale de timp diferite. Acest lucru este obligatoriu în instituțiile de stat. Dacă jobul le permite, anumiți angajați ar putea să lucreze de acasă - iată o altă recomandare venită din partea autorităților. Prin adoptarea acestor măsuri recomandate sau impuse, se încearcă evitarea aglomerației la serviciu, în cadrul instituțiilor publice, dar și în mijloacele de transport în comun.

În timp ce coronavirusul continuă să se răspândească, multe țări, printre care și România, au impus anumite restricții în ceea ce privește călătoriile. În alte zone însă, fiecare își ia singur măsurile de precauție pe care le consideră potrivite și necesare. Iată ce ar trebui să știi dacă ești nevoit să folosești transportul public.

Este recomandat să evităm călătoriile cu mijloacele de transport în comun la ore de vârf
Este recomandat să evităm călătoriile cu mijloacele de transport în comun la ore de vârf

Coronavirusul continuă să se răspândească în întreaga lume, iar Italia a intrat în carantină totală. În România s-au închis școlile și grădinițele, spitalele nu mai primesc vizitatori, iar la Metrorex se circulă cu toate garniturile de tren existente, tocmai pentru a evita aglomerația. În stații, dar și în trenuri  se face regulat dezinfecție. Cu toate acestea, cine circulă cu mijloacele de transport în comun prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire față de persoanele care călătoresc cu mașina personală sau merg pe jos. Uite cum se propagă virusul în trenuri, autobuze, metrou și avioane.

Persoanele care circulă cu metroul sunt printre cele mai expuse îmbolnăvirilor
Persoanele care circulă cu metroul sunt printre cele mai expuse îmbolnăvirilor

Cum se răspândește coronavirusul în trenuri și autobuze

Potrivit jurnaliștilor de la BBC, nu se cunoaște cu exactitate modul prin care coronavirusul se răspândește, însă virusuri similare, aproape identice cu Covid-19, se propagă de la o persoană bolnavă la una sănătoasă prin stropii de salivă pe care cel infectat îi răspândește în jur atunci când strănută sau tușește. De asemenea, virușii se iau și de pe suprafețe pe care le-a atins, înainte, o persoană cu coronavirus.   

Însă, specialiștii și experții în sănătate sunt siguri că noul virus din China nu se ia din aer, așa cum poate luăm o gripă obișnuită, ci este nevoie ca persoanele să se afle în contact direct una cu cealaltă sau se se afle în contact apropiat. Contactul apropiat presupune ca un om sănătos să se afle la o distanță de doi metri de unul bolnav timp de cel puțin 15 minute. Prin urmare, în mijloacele de transport în comum aglomerate există un risc mult mai mare să iei coronavirus. Practic, totul ține de cât de aglomerate sunt autobuzele, troleibuzele, tramvaiele și metroul la ora la care circuli cu ele.

În avion, aerul este mai curat decât ai crede, iar asta datorită filtrelor foarte performante care rețin și cele mai mici particule
În avion, aerul este mai curat decât ai crede, iar asta datorită filtrelor foarte performante care rețin și cele mai mici particule

În Londra, de exemplu, studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că persoanele care circulă cu metroul – se știe cât de aglomerat este metroul londonez  mai ales la orele de vârf – sunt mai predispuse la îmbolnăviri: gripe, viroze respiratorii, răceli etc, decât persoanele care circulă cu mijloacele de transport public de suprafață. Același lucru l-a declarant și medicul Lara Gosce, de la „Institute of Global Health” care a publicat în anul 2018  un studiu pe această temă. Medicul a explicat pe larg faptul că persoanele care călătoresc des cu metroul sunt mai predispuse la îmbolnăviri. Mai mult decât atât, ea a făcut o comparație între cei care folosesc o singură magistrală și cei care folosec două sau chiar mai multemagistrale de metrou. Evident, călătorii care petrec mai mult timp în subteran, care schimbă trenurile și intră în contact cu mai mulți oameni timp mai îndelungat suntcei  mai expuși.

Dacă, dimpotrivă, călătorești cu mijloace de transport care nu sunt foarte aglomerate, și riscurile sunt cu totul altele. Un rol foarte important îl au aspecte care țin de cât de bine este ventilat mijlocul de transport, dar și de timpul petrecut acolo. Și igiena este un factor absolut esential care poate ține la distanță virușii. Medicul Lara Gosce a explicat faptul că ar trebui limitat cât mai mult posibil contactul apropiat cu persoane străine, lucru imposibil la metrou, la ore de vârf sau în alte mijloace de transport în comun. Ea recomandă londonezilor să călătorească, pe cât pot, în afara orelor de vârf și cu un singur mijloc de transport.


    În avion, aerul este mai curat decât ai crede, iar asta datorită filtrelor foarte performante care rețin și cele mai mici particule
În avion, aerul este mai curat decât ai crede, iar asta datorită filtrelor foarte performante care rețin și cele mai mici particule

La ce riscuri te expui în avion

Toată lumea crede că în timpul unei călătorii cu avionul riscul de îmbolnăvire este foartemare deoarece spațiul este restrâns, iar oamenii stau foarte apropiați uniide alții. Parctic, timp de câteva ore bune ei respire același aer. Este sufficient ca unul singur să fie bolnav că îi va infecta și pe ceilalți. De fapt, lucrurile nu stau chiar așa. Se pare că aerul din avion este foarte filtrate și de o calitate mai bună decât cel din  metrou, de la birou, din trenuri sau autobuze.

Potrivit profesorului Quingyan Chen de la Purdue University, care a studiat calitatea aerului din mai multe tipuri de vehicule pentru călători, aerul dintr-un avion este înlocuit cu unul proaspăt la un interval de 2,3 minute. Într-o clădire de birouri, de exemplu, dotată cu sistem de aer condiționat, aerul este înlocuit la un interval mult mai mare, de 10-12 minute. În avion, aerul pe care îl respirăm este purificat cu ajutorul unor filtre extrem de eficiente -  Hepa - care pot captura până la cele mai mici particule,inclusiv viruși și bacterii. Filtrele trag aer proaspăt și curat de afară și îl amestecă cu cel din interior, în timp ce multe aparate de aer condiționat obișnuite nu fac altceva decât să recircule în încăpere același aer poluat.

Coronavirus simptome. Cum te simți când ești bolnav

Pneumonia virală provocată de coronavirus debutează cu febră, urmată de tuse seacă, iar apoi, după aproximativ 7 zile, persoana infectată are dificultăți de respirație. Acesta este unul dintre motivele pentru care pacientul are nevoie de spitalizare și tratament.  

Două noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost înregistrate miercuri dimineață la nivel național. Este vorba de o femeie de 43 ani, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Dimitrie Gerota. Ea este medic în spital. Al doilea caz este un bărbat de 42 de ani din Iași, întors în țară din Veneția.

Citește și:

Coronavirus în toată Europa. Cum au explodat îmbolnăvirile în statele europene

Coronavirus România. Scandal la Vama Nădlac azi-noapte! Mai mulți români au refuzat să intre în carantină

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net