Coronavirus Italia. Mărturiile românilor care s-au întors din focarele virusului: «N-am de gând să stau în carantină»

pasager-roman-venit-din-italia-pe-aeroportul-henri-coanda.jpg

Iulian s-a întors astăzi din Bergamo, unde este focar de coronavirus
Iulian s-a întors astăzi din Bergamo, unde este focar de coronavirus
Foto: Andreea Dancu

Unii vin, alții pleacă! Pe Aeroportul ”Henri Coandă” este aceeași vânzoleală ca în oricare altă zi. Doar măștile de pe figura pasagerilor, arată că și în România a apărut isteria legată de coronavirus. Click! a stat ieri de vorbă cu românii care plecau în Italia, dar și cu cei care se întorceau din focarul de la Bergamo.

Peste 1,2 milioane de români trăiesc în Italia, locul cel mai afectat de coronavirus din Europa, după China. Speriați, mulți dintre românii stabiliți aici se întorc acasă. Potrivit autorităților, zilnic vin în țară în jur de 4.000 de persoane pe calea aerului.

4.000 de români se întorc acasă zilnic cu avionul de frica coronavirusului

Astăzi, 25 februarie, am vorbit cu câțiva dintre ei, sosiți de la Bergamo- unul dintre principalele focare de COVD-19. Au aterizat la ora 11.20, pe Aeroportul ”Henri Coandă”, și imediat au fost preluați și scoși printr-un alt flux, special amenajat pentru cursele venite din peninsulă.

Acolo au fost puși să completeze un chestionar, li s-a luat temperatura de către medicii de la DSP și li s-a spus să nu iasă din acasă timp de 15 zile. Totul a fost dezinfectat în urma lor, inclusiv banda de bagaje.

”N-am de gând să stau în carantină”, ne-a spus un tânăr, care nu purta mască de protecție, pentru că cei de la compania aeriană nu le-a împărțit pasagerilor pe timpul zborului. A urcat direct în autobuzul din fața aerogării și dus a fost.

Iulian avea masca chirurgicală, dar nu părea convins că va sta închis în locuință atâta timp. Nici Mihaela nu va respecta îndrumările personalului medical, după cum ne-a mărturisit. Iar la fel ca ei sunt mulți.

”Coronavirusul este o problemă de securitate națională”

Mirela Ursuleanu este o excepție. A fost cu soțul pentru trei zile în vacanță la Milano, dar a renunțat să mai viziteze obiective turistice când și-a dat seama că există risc crescut să se contamineze.

”Prevenția în Italia funcționează foarte bine, cetățenii sunt foarte bine informați. În România se cunoaște că este virus mortal, acolo se știe că există tratament. În aeroport, la noi, ni s-a explicat că trebuie să stăm acasă în cele 15 zile și vom sta. Este o treabă de moralitate și este și o problemă de securitate națională”, ne-a spus femeia.

În timp ce ei se grăbeau să ajungă în România, alții părăseau țara. Gabriela Lățoiu, 48 de ani, pleca la Torino, la serviciu.

”Îngrijesc o bătrână și nu pot rata contractul. Câștig 1.000 de euro pe lună și pentru bani risc. Îmi e teamă să nu mă îmbălnăvesc, dar îmi asum. Familia nu a vrut să mă lase să plec”, povestește românca din Vâlcea.

Elena Păcuraru are 73 de ani și a plecat să-și vadă copiii. Spune că e sănătoasă și că pălăria și masca o vor proteja de virușii contagioși împrăștiați de italieni.

Londra, Doha, Tel Aviv, Madrid, Paris, Frankfurt. Toate porțile de îmbacare spre destinațiile lumii erau astăzi arhipline. Semn că oamenii circulă, în ciuda virusului care a infectat până acum 80.100 de inși, la nivel mondial. 

 

 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • Maximize

1/10

 

Niciunul dintre suspecţii de coronavirus din România nu este infestat

Institutul Naţional de Boli Infecțioase Matei Balș ne-a informat că, toate testele efectuate până acum în Timişoara, Bacău, Târgu Jiu, Bucureşti, Calaraţi, Sibiu şi Sfântul Gheorghe au iesit negativ. Niciunul dintre suspecţii de coronavirus nu este infestat cu COVID-19.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/coronavirus-romania-10-sfaturi-din-partea-ministerului-sanatatii

https://www.click.ro/news/lume/leac-pentru-coronavirus-din-plasma-persoanelor-care-s-au-vindecat

https://www.click.ro/news/lume/misterul-virusului-ucigas-de-ce-coronavirusul-ii-ocoleste-pe-copii

 

      

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1