Colegii l-au comemorat pe George Stanca la Muzeul Literaturii Române

comemorare-george-stanca

comemorare george stanca
Cei care l-au apreciat pe George Stanca au participat la comemorarea sa, la Muzeul Literaturii Române
Foto:Click!

Miercuri, 8 mai, a avut loc comemorarea ziaristului, poetului şi publicistului George Stanca, într-o sală a Muzeului Literaturii Române. Lena, soţia regretatului jurnalist, a lansat două volume pe care George Stanca nu a mai apucat să le publice întrucât s-a stins din viaţă pe 4 februarie, la vârsta de 71 de ani, în urma unei boli incurabile.

George Stanca ar fi împlinit vârsta de 72 de ani pe 7 mai, iar soţia sa a decis să îi onoreze amintirea prin lansarea a doua volume pe care acesta nu a mai apucat să le publice. Este vorba de volumul de poezii „Un corp scufundat într-un lichid” și de o carte de reportaje intitulată „Reporter de profesie”. La evenimentul desfăşurat la Muzeul Literaturii Române au luat parte colegi de breaslă, prieteni şi admiratori ai jurnalistului.

george-mihaita

george mihaita
George MIhăiţă a participat la comemorarea lui George Stanca
Foto: Click!

Printre invitaţi s-au numărat Ioana Crăciunescu, George Mihăiță, Andrei Păunescu, Paul Surugiu - Fuego, Ștefan Dulu, Daniel Ionașcu, Corneliu Olar, Tic Petroșel, Mircea Bodolan și Dan Fruntelată. Ei au remorat întâmplări care l-au avut protagonist pe regretatul jurnalist, au citit fragmente din lucrările sale şi şi-au adus aminte cu drag de omul George Stanca. 

andrei-paunesc

andrei paunesc
Andrei Păunescu
Foto:Click!

Biografie George Stanca

eorge Stanca s-a născut pe 7 mai 1947 în Buftea şi a absolvit Insititutul de Construcţii din Bucureşti. În timpul studenţiei a fost solistul formaţiei rock Odeon. Pe lângă cariera literară, el a lucrat şi ca inginer de execuţie, în investiţii şi în proiectare. Debutul ca publicist a avut loc în 1971, în revista „Săptămâna“ lui Barbu, fiind titular al unei rubrici de muzică pop-rock-uşoară.

lena-stanca

lena stanca
Lena Stanca (drepta, îmbrăcată în negru)
Foto:Click!

A fost redactor la revista „Flacăra“ şi membru fondator, alături de Adrian Păunescu şi Dorin Tudoran, secretar muzical al Cenaclului Flacăra şi reporter. În calitate de secretar muzical de cenaclu, a fost cel care i-a descoperit/adus pe Mircea Vintilă, Dan Chebac, Adriana Aush, Radu Gheorghe, Mihai Diaconescu alias Anghel Mora şi alţii. Debutează în „Luceafărul“ (1978) cu poezii semnate G.G. Crăciun, iar debutul editorial a fost cu volumul de versuri „Tandreţe maximă“ (1981), urmat de „Poeme pricinoase“ (1983) şi „Excursie cu liftul“ (1988).

comemorare

comemorare george stanca
Soţia jurnalistului a lansat două carţi ale regretatului jurnalist
Foto:Click!

De-a lungul carierei, George Stanca a fost redactor-şef şi director a numeroase publicaţii, dar şi proprietarul unora. De asemenea, a fost şi realizator de radio şi TV. Din 2009 era editorialist al ziarului „Click!“, semnând zilnic rubrica din pagina 2, extrem de populară, "Scrisorile lui Stanca".

 

Loading...

Citește și

  • george stanca

    Ziarist, poet și publicist, George Stanca va fi comemorat mâine, 8 mai, de la ora 17.00, la Muzeul Literaturii Române. Lena, soția regretatului jurnalist care s-a stins din viață pe data de 4 februarie, la 71 de ani, va lansa două volume pe care George Stanca nu a mai apucat să le publice.

  • George Stanca va fi înmormântat cu lucrurile pe care le-a iubit cel mai mult: pălăria, fularul cu însemnele echipei de fotbal Rapid, tricolorul românesc şi o iconiţă cu Maica Domnului. Soţia acestuia ne-a mărturisit care au fost ultimele sale cuvinte înainte să moară.