Colangita biliară primitivă, boală rară tot mai frecvent diagnosticată în România

Ultima actualizare:

    Medicii trag un semnal de alarmă: o boală rară a apărut tot mai frecvent în România. Se numește colangita biliară primitivă (CBL)FOTO: Click!
Medicii trag un semnal de alarmă: o boală rară a apărut tot mai frecvent în România. Se numește colangita biliară primitivă (CBL)FOTO: Click!

Medicii trag un semnal de alarmă: o boală rară a apărut tot mai frecvent în România. Se numește colangita biliară primitivă (CBL) și progresează rapid în ciroză. Cele mai afectate sunt femeile. Medicația poate încetini avansul deteriorării ficatului, în special dacă tratamentul este început în fazele incipiente ale bolii.

Pe 8 septembrie a fost Ziua Internațioanală a Colangitei Biliare Primitive (CBL), o boală rară și în continuare sub-diagnosticată în România, care progresează rapid în ciroză și care afectează dominant femeile.

Comunitatea medicală de gastroenterologie și hepatologie atrage atenția asupra importanței prezentării la medic pentru diagnosticarea precoce a bolii, semnalând, de asemenea, disponibilitatea pentru pacienții deja diagnosticați, dar la care nu funcționează terapiile existente.

Ca urmare a unor studii clinice s-au găsit tratamente inovatoare, derulate în prezent și în anumite centre din România.

Ce este colangita biliară primitivă

Colangita Biliară Primitivă (CBP) este o afecțiune autoimună cronică, care distruge căile biliare ale ficatului. Medicația poate încetini avansul deteriorării ficatului, în special dacă tratamentul este început în fazele incipiente ale bolii.

Există două terapii aprobate la nivel internațional pentru CBP, este mult loc de mai bine, întrucât anumiți pacienți nu ating obiectivele recomandate prin tratamentul actual sau au intoleranță la anumite medicamente.

CBP poate conduce la afectarea sau distrugerea ficatului, de unde poate rezulta ciroza.

“Colangita biliară primitivă – cunoscută timp de decenii ca ciroză biliară primitivă datorită stadiului avansat în care era diagnosticată – este tot mai frecvent diagnosticată în România. În ciuda terapiei specifice de primă linie și recentei aprobări a unui agent terapeutic de a doua linie, colangita biliară primitivă rămâne o boală progresivă la aproximativ o treime dintre pacienți. Pentru acești pacienți este nevoie de agenți terapeutici noi, inovatori, care să controleze progresia bolii și să le crească calitatea vieții”, a declarat Prof. Dr. Liana Gheorghe, Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni.

Colangita biliară primitivă, diagnostic și tratament

În prezent, există doar două tratamente farmaceutice care au primit aprobarea FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) și a EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) pentru tratarea CBP, spun medicii din domeniu.

Cercetătorii continuă să depună eforturi pentru descoperirea de noi tratamente eficiente și care să răspundă nevoii de a atinge anumite obiective în tratarea bolii.

Prof. Dr. Liana Gheorghe transmite mesajele comunității medicale specializate în gastroenterologie și hepatologie cu ocazia Zilei de Conștientizare a Colangitei Biliare Primitive:

Diagnosticul precoce al afecțiunii este esențial și posibil prin:

  • Alertarea populației asupra semnificației importante a pruritului (mâncărimea generalizată a pielii) și icterului – simptome care trebuie să reprezinte un argument imediat de prezentare la specialist.
  • Efectuarea testelor specifice de diagnostic (fosfataza alcalină și auto-anticorpii anti-mitocondriali) care sunt larg disponibile și accesibile.
  • Pacienții trebuie monitorizați în centre specializate pentru răspunsul la tratatment și posibila progresie a bolii.
  • Pentru acei pacienți care nu răspund la tratamentul convențional este nevoie de tratamente inovatoare, aflate în studii clinice avansate și disponibile în centrele specializate.

Citește și:

Recunoaște ciroza hepatică de la primele semne!

Ciroza hepatică, ”ucigașul” ajutat de timp. Alcoolul și virusurile hepatice, printre cauzele bolii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net