Florin Cîţu: "Scumpim ţigările şi plafonăm salariile demnitarilor"

Staţi liniştiţi! Bugetul pe 2020 e în siguranţă, pare să dea asigurări ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Tot acesta şi explică de unde face rost de bani: creştem accizele la ţigarete, îngheţăm salariile demnitarilor publici, plafonăm indemnizaţia de hrană şi interzicem cumulul pensiei cu salariul în cazul bugetarilor.

La estimarea veniturilor şi cheltuielilor bugetare pentru perioada 2020-2022, Finanţele au avut în vedere mai multe măsuri, precum creşterea accizelor la ţigarete, ceea ce va duce la scumpirea acestora, dar şi îngheţarea anumitor indemnizaţii, inclusiv cele ale demnitarilor, şi interzicerea cumulării pensiei cu salariul în instituţii publice, pentru pensionarii care beneficiază de drepturi de pensie plătite din fonduri publice, scrie adevarul.ro.

Accizele scumpesc pachetul cu 50 de bani

Astfel, în vederea menţinerii deficitului estimat, MFP ia în calcul creşterea accizei specifice pentru ţigarete, de la 366,147 lei/1.000 ţigarete la 386,377 lei/1.000 ţigarete, dar şi majorarea nivelului accizei totale pentru ţigarete de la 483,74 lei/1.000 ţigarete la 503.97 lei/1.000 ţigarete, începând cu 1 ianuarie 2020. Astfel, creşterea se va reflecta în preţul pachetului de ţigări, dar nu cu mai mult de 50 de bani/pachet.

Indemnizaţii îngheţate la nivelul actual

În ceea ce priveşte indemnizaţiile, proiectul Finanţelor arată că, începând cu 1 ianuarie 2020, „indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora (...) se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2019”. Demnitarii sunt preşedintele României, senatorii şi deputaţii, primarii, premierul, vicepremierul, miniştrii, secretarii şi subsecretarii de stat, cadrele din conducerea Consiliului Legislativ, Consiliul Economic şi Social, Avocatul Poporului, Curtea de Conturi, Secretariatul General al Guvernului, Academia Română, Consiliul Concurenţei, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Autoritatea Electorală Permanentă, prefecţii şi subprefecţii.

O altă plafonare se referă la valoarea indemnizaţiei de hrană, care se va menţine la nivelul din anul 2019, MFP luând în calcul şi menţinerea la nivelul actual, de 6.240 de lei, a indemizaţiei de merit.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1