Certificatul Verde European. Când va fi lansat în România și de unde îl vom descărca

Ultima actualizare:

    Pașaportul Covid va facilita călătoriile în Europa
Pașaportul Covid va facilita călătoriile în Europa

Certificatul Verde European va facilita călătoriile în statele Uniunii Europene, fe că vorbim despre turism sau călătorii în interes personal sau de afaceri. În România, pașaportul Covid va fi lansat la 1 iulie.

Dr. Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare,  a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria alaturi de secretarul de stat Andrei Baciu, iar printre temele de discuție s-a numărat și lansarea certificatului verde european.


    Certificatul Verde European va fi eliberat și pe hârtie
Certificatul Verde European va fi eliberat și pe hârtie

Certificatul verde european este un document care va fi în vigoare timp de un an şi va cuprinde informaţii care să ateste dacă persoana titulară a fost vaccinată anti-COVID-19, dacă a trecut printr-o infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 în ultimele şase luni sau dacă are un rezultat negativ la un test PCR efectuat în ultimele zile.

Certificatul va fi valabil în toate statele membre ale UE, plus Liechtenstein, Islanda şi Norvegia, pentru vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care până în prezent a autorizat vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna, Astrazeneca şi Johnson&Johnson.

Documentul poate include şi alte vaccinuri neaprobate de EMA, dar aprobate de un stat membru, cum este cazul Ungariei, care foloseşte de asemenea vaccinul rusesc Sputnik V şi pe cel chinezesc Sinopharm, dar revine fiecărui stat membru să decidă dacă le consideră sau nu valabile, scriu ȘtirileProTv.

Cetăţenii pot obţine aceste certificate dacă au fost vaccinaţi anti-COVID-19, dacă au un test PCR negativ recent, iar dacă doresc să arate că au anticorpi după o infectare vor trebui să deţină un test PCR pozitiv datat cu cel mult şase luni în urmă (180 de zile). 

Când va fi lansat Pașaportul Covid în România

Data lansării în România a  Certificatului Verde European va fi 1 iulie, a declarat Andrei baciu, în cadrul conferinței de presă. ”Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european (...) s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a mai precizat Baciu. Acesta a explicat că certificatul este programat pentru a fi lansat la 1 iulie, iar în România va exista un portal dedicat.


    Andrei Baciu prezintă ultimele informații despre Pașaportul CovidSursa foto: Andrei Baciu/Facebook
Andrei Baciu prezintă ultimele informații despre Pașaportul CovidSursa foto: Andrei Baciu/Facebook

De unde poate fi descărcat Certificatul Verde European

Baciu a mai afirmat că va exist un portal, un website de unde documentul va putea fi descărcat, 

”Vom lansa un website, unde ne vom crea un cont, ne autentificăm şi, pe baza contului creat, vom primi pe mail un link de unde vom putea descărca acest certificat, care se referă la trei situaţii: se referă fie la vaccinare, faptul că suntem vaccinaţi, se poate referi la recuperare, la faptul că am trecut prin boală şi acest lucru este certificat de prezenţa unui rezultat PCR pozitiv, în trecutul nu foarte îndepărtat, sau, a treia posibilitate, absenţa bolii în acest moment - un rezultat PCR negativ”, a explicat Baciu.

Secretarul de stat a menţionat că acest certificat digital european privind COVID va facilita călătoriile între state, pentru a scurta timpul petrecut în punctele vamale.

“Acest certificat ne va ajuta, la nivel european, să avem o abordare uniformă. A venit sezonul estival, a venit vara, situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit graţie măsurilor adoptate de România şi de alte state membre, graţie vaccinării, astfel că s-au putut ridica diversele restricţii şi s-au intensificat activităţile de turism, care vor veni la pachet cu o creştere a mobilităţii”, a afirmat Baciu.

Certificatul digital privind COVID se va putea prezenta la punctul de trecere vamal în format fizic, pe hârtie, fie pe telefonul mobil, deoarece codul QR va putea fi scanat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net