Certificatele COVID ale UE vor fi disponibile din 1 iulie. Ce presupun acestea

Ultima actualizare:

    Foto: eppgroup.eu
Foto: eppgroup.eu

Comisia Europeană a salutat, vineri, acordul politic provizoriu la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul referitor la Regulamentul care reglementează certificatul electronic al UE privind COVID-19.

Acest lucru înseamnă că certificatul, denumit anterior „adeverinţă electronică verde”, este în grafic pentru a fi gata la sfârşitul lunii iunie, după cum era planificat.

„Începând cu 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate”, a declarat comisarul pentru justiție din UE Didier Reynders în fața presei. Certificatele vor dovedi dacă o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, dacă a fost testată negativ pentru infecție sau dacă s-a recuperat după ce a trecut prin boală. „Toate vor fi gratuite pentru toți cetățenii UE și vor putea fi accesate în format digital”, a spus comisarul european.

În urma acordului la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul, certificatul electronic al UE privind COVID:

  •  va acoperi vaccinarea, testarea şi vindecarea;
  •  va fi disponibil în format electronic şi pe hârtie, în funcţie de alegerea destinatarilor, şi va conţine un cod QR semnat digital;
  •  va fi gratuit, se va obţine cu uşurinţă şi va fi disponibil şi pentru persoanele vaccinate înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului referitor la certificatul electronic al UE privind COVID;
  •  va putea fi utilizat şi de către statele membre în scopuri naţionale, dacă acest lucru este prevăzut în legislaţia naţională;
  • statele membre trebuie să se abţină de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare deţinătorilor unui certificat electronic al UE privind COVID, cu excepţia cazului în care acestea sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice;

De asemenea, Comisia va mobiliza 100 de milioane EUR pentru a sprijini statele membre să ofere teste la preţuri accesibile. Acordul politic va trebui acum să fie adoptat în mod oficial de către Parlamentul European şi Consiliu, informează news.ro.

Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie şi, pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, prevede o perioadă de introducere treptată de şase săptămâni pentru eliberarea certificatelor.La 17 martie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat UE privind COVID pentru a facilita libera circulaţie în condiţii de siguranţă a cetăţenilor în UE în timpul pandemiei de COVID-19. Portalul UE, care permite verificarea certificatelor la nivel transfrontalier, este gata şi va intra în funcţiune începând cu luna iunie. Cu toate acestea, doar 17 state UE, plus Islanda, au testat până acum cu succes portalul UE.

Criteriile pentru călătorii fără restricții

Certificatul privind vaccinarea va indica tipul de vaccin, când a fost administrat și numărul de doze. O persoană cu o singură doză poate călători în continuare, dar va fi de latitudinea statelor membre să decidă dacă o acceptă sau nu. Statele membre vor putea în continuare să impună restricții de circulație, dacă este necesar.

Statele UE vor trebui mai întâi să informeze restul statelor, Comisia Europeană și publicul înainte de a impune restricțiile. Discuții privind recunoașterea reciprocă a certificatelor sunt, de asemenea, în curs cu alte țări, cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit și Elveția. „Obiectivul este de a accepta persoanele vaccinate care provin din afara UE”, a spus Reynders. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net