Ceremonie militară la Arcul de Triumf în cinstea militarilor întorși din Afganistan

militari-parada.jpg

Militari la parada de la Arcul de Triumf
România și-a retras toate trupele militare din Afganistan după 19 ani de conflicte în zonă
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

O ceremonie militară are loc, marți, la ora 10.00, la Arcul de Triumf din capitală, cu ocazia intoarcerii militarilor români din Afganistan. La eveniment participă, printre alți politicieni, președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu. Va avea loc o ceremonie religioasă și o defilare a soldațlor.

Ora 10.40. Cerul este survolat de avioane Hercules și Spartan.

Ora 10.37: Începe defilarea militarilor. Pe sub Arcul de Triumf vor defila peste 1000 de militari.

Ora 10.25: Vorbește președintele țării, Klaus Iohannis. „Dragi militari, bine ați venit acasă! Ați scris istorie!” Iată principalele declarații:

 • „Ori de câte ori vorbim despre eroii României, despre cei mereu gata de sacrificiul suprem pentru patria noastră, avem poate tendința să ne gândim mai degrabă la trecut. Însă eroismul și iubirea de țară sunt și astăzi printre valorile fundamentale, constitutive ale națiunii noastre și de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decât de sacrificiile uriașe ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operații ale Armatei noastre?”
 • „Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial”.
 • iohannis.jpg

  Klaus Iohannis la parada militară de la Arcul de Triumf
  Klaus Iohannis i-a decorat pe militarii români întorși din Afganistan
  Sursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
 • „Participarea la această amplă operație militară a reprezentat și o poziționare strategică importantă a României, țara noastră așezându-se astfel alături de statele membre NATO în războiul global împotriva terorismului și demonstrând aderarea autentică la un set de valori euro-atlantice”.
 • „Totodată, România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001”.
 • „Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaționat cu populaţia civilă din zonă”.
 • „În plan politic şi în plan militar, România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii și retragerea forțelor NATO”.

Ora 10.22: Militarii români sunt decorați de președintele Klaus Iohannis.

Ora 10.10: Sunt rostite numele a 27 de militari români căzuți la datorie în Afganistan.

Ora 10.05. Președintele Iohannis a ajuns la ceremonie, alături de premierul Florin Cîțu, președinții Parlamentului și mai mulți miniștri.

Ora 10.00: Traficul rutier în nordul Capitalei e blocat aproape complet din cauza restricțiilor de circulație. 

Ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan are loc, miercuri, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan, anunță Agerpres.

militari-afganistan.jpg

Militari români la parada de la Arcul de Triumf
Primii militari români au plecat în Afganistan în anul 2002
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Potrivit Ministerului Apărării, ceremonia militară va începe de la ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. La eveniment vor participa președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîţu.

parada.jpg

Paradă Arcul de Triumf
Militarii români deflează la parada militară organizată cu prilejul întoarcerii lor din Afganistan
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

România în Afganistan. Bilanț

 • Primii militari români care au plecat în Afganistn au făcut parte din Batalionul 26 Infanterie Craiova. Se întâmpla în anul 2002.
 • 200 de militari români au fost raniți în teatrel de operațuni din Afganistan în 19 ani de conflict militar.
 • 600 de militari români au fost repariați în siguranță.
 • 135 de tone de echipamente militare s-au întors în țară, odată cu revenirea militarilor în țară.
 • Peste 3 miliarde lei sunt costurile participării armatei române la conflictul rmat din Afganistn.
 • Militari români au revenit în țară dupa 19 ani.
 • Militarii români u aprat securitatea într-una dintre cel mai periculose zone: Zabul
 • Militarii români i-au antrenat pe militarii și politiștii afgani
 • Participarea României la conflictul din Afganistan a fost cea mai importantă misiune a țării noastre în afara granițelor.
 • coroane-flori.jpg

  Depunere de coroane de flori la Arcul de Triumf
  Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în cinstea militarilor români căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din Afganistan
  Sursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Conflictul a costat România aproape 600 de milioane de euro

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, arată MApN.

Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC.

Ultimul detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan, format din 140 de militari, s-a întors în ţară la finalul lunii iunie.

Conflictul din Afganistn a costat Romnia n jur de 600 de milioane de uro.

strazi-inchise-in-bucuresti.jpeg

Harta străzi închise în București
Trafc restricționat în centrul Capitalei
Sursa foto: IGPR

Ceremonie militară la Arcul de Triumf . Restricții de circulație până la ora 16.00

Circulația rutieră în București este restricționată astfel: 

Restricții până la ora 16.00

- închiderea alveolei în dreptul staţiei S.T.B. din Piaţa Arcul de Triumf, sensul de mers dinspre Bd. Constantin Prezan către Piaţa Presei Libere.

- restricţionarea parcării autovehiculelor pe Str. Docenţilor şi în alveola de pe Bulevardul Kiseleff în zona Monumentului Infanteriei.

Resticții în intervalul orar 06.00-14.00:

- blocarea traficului rutier pe Şos. Kiseleff şi a străzilor adiacente între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei cu specificaţia că în pasajul din Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal;

- blocarea traficului rutier pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcului de Triumf, precum şi străzile adiacente;

- blocarea traficului rutier pe Str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcului de Triumf;

- blocarea traficului rutier pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcului de Triumf, precum şi străzile adiacente;

- blocarea traficului rutier pe Str. Docenţilor, între Str. Clucerului şi Str. Gheorghe Brătianu, precum şi străzile adiacente.

trafic-bucuresti.jpg

trafic bucuresti
Traficul în București este îngreunat

Rute ocolitoare recomandate:

1. Şos. Bucureşti-Ploieşti - Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - Bd. Mărăşti - Bd. Mareşal Averescu - Bd. I Mihalache - Piaţa Victoriei;

2. Şos. Bucureşti-Ploieşti - Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - Bd. Mărăşti - Bd. Mareşal Averescu - Str. Turda - Podul Grant;

3. Piaţa Victoriei - Bd. Aviatorilor - Bd. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogării - DN1;

4. Şos. Ştefan cel Mare - Str. Barbu Văcărescu - Bd. Aerogării - D.N.1.

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1