Adormirea Maicii Domnului. Cele mai îndrăgite tradiții împlinite în 15 august

Ultima actualizare:

    Adormirea Maicii Domnului se celebrează în 15 august
Adormirea Maicii Domnului se celebrează în 15 august

La 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Mărie Mare), cel mai de seamă dintre cele 11 evenimente religioase ale anului, care o preaslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria. Cu acest prilej, românii împlinesc cele mai îndrăgite tradiții care să aducă spor și sănătate în viața lor.

Flori la icoana Maicii Domnului prezentă în casele românilor

În tradiţia populară, Maica Domnului este ocrotitoarea familiei şi a naşterii pruncilor sănătoşi. În ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, se împodobeşte cu flori pentru ca norocul să nu părăsească acea gospodărie.  

Tradiție în familiile care au fete de măritat

În familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită cu flori de busuioc, pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste .

În ziua sărbătorii se culege năvalnicul

În această zi, se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice. În ziua sărbătorii , planta aceasta este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor.

*De asemenea, acum se adună ultimele flori care sunt renumite  ca leacuri pentru bolile grave.   

Ofrande pentru rudele plecate în eternitate

În dimineaţa sărbătorii,  gospodina casei duce la biserică fructe: struguri şi prune,  pentru a fi slujite de preot. La sfârșitul slujbei, ofrandele sfințite  se dau de pomană   pentru sufletul rudelor plecate în eternitate.

În multe zone din Muntenia se mai dau de pomană faguri de miere, prune, struguri şi apă.

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului este celebrată şi Ziua Marinei, pentru că Maica Domnului este protectoarea mari.

Interval benefic pentru semănătorile de toamnă

Perioada dintre cele două praznice dedicare Sfintei Mării, 15 august şi 8 septembrie, este optimă pentru semănăturile de toamnă.

În ziua sărbătorii nu se rostește urarea ” La mulți ani!”

În această zi nu sunt felicitate persoanele care poartă numele de Maria.  Urarea  este adresată acestora la data de 8 septembrie, la sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului. 

Preziceri meteorologice

Dacă în ziua acestui praznic înfloresc trandafirii, tradiţia spune că va fi toamnă lungă.

Acum se încheie văratul oilor la munte

În ziua praznicului, ciobanii coboară oile de la stână  la sate şi se încheie văratul oilor la munte.

Sărbătoarea marchează trecerea de la vară la toamnă

În calendarul popular, ziua marchează trecere de la vară spre toamnă şi bărbaţii nu mai poartă din această zi pălărie, ci numai căciulă până la Sângeorz, în data de 23 aprilie.

Tradiție împlinită pentru sporul casei

În ziua sărbătorii, la sate, femeile care descântă, vor „lega” ciocul păsărilor ca acestea să nu distrugă recolta.

Tot acum, în Sudul ţării se mai tocmesc şi acum pândarii, paznicii care păzesc viile, pentru ca recolta de struguri să nu fie prădată de hoţi şi gospodarii să se bucure de recoltă.   

Pe 16 august se deschide sezonul nunţilor

În ziua de l6 august se deschise sezonul nunţilor, carese încheie la 14 noiembrie. În acest interval, se desfăşoară târguri şi iarmaroace de toamnă şi praznice de pomenire a celor trecuţi la viaţa veşnică.

Maica Domnului împlinește o dorință

În această zi, creştinii se roagă cu smerenie pentru  împlinirea unei dorinţe, ştiut fiind că Fiul Maicii Domnului împlineşte, mai ales în această zi, orice dorinţă celui care se roagă cu credință și smerenie. 

Maica Domnului este protectoarea femeilor însărcinate

În tradiţia populară, în intervalul 14-16 august, femeile însărcinate respectă o datină numită „cercurile Maicii Domnului”. În aceste zile, pentru ca Maica Domnului să le ajute şi să le protejeze să nască fără probleme prunci sănătoşi, viitoarele mame nu lucrează.  Prin tradiţie, datina este respectată cu sfinţenie în Moldova, o zonă geografică unde se nasc mulţi copii.

În credinţa populară, Maica Domnului protejează întrega familie şi menţine armonia şi sporul casei.

« Maica Domnului, cerându-şi iertare  înainte de Adormirea sa întru  Domnul, ne-a dat şi nouă  un îndemn de a face la fel, de a cere iertare  unii la ceilalţi, ca într-un gând să mărturisim pe Hristos, fiul ei şi Mântuitorul nostru », ne spune părintele Valentin Fotescu, preot la Biserica « Sfânta Vineri Nouă » din Bucureşti.

Se organizează pelerinaje la lăcaşuri cu hramul sărbătorii

Acum se organizează pelerinaje la mânăstirile care poartă hramul Sfintei Maria.

La Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului-Nicula din comuna Frizeşu Gherlii, judeţul Cluj, există icoana făcătoare de minuni a  Maicii Domnului cu Pruncul. La data de 15 august, în fiecare an, aici se desfăşoară cel mai important eveniment religios pentru credincioşii ortodocşi din Transilvania. Un număr impresionant de pelerini se roagă  la această icoană  făcătoare de minuni care, potrivit legendei, a lăcrimat timp de o lună, în  primăvara anului 1699. Izvoarele istorice atestă că icoana  este donaţia nobilului român Ioan Lupşa.  

În Bucureşti:

Pentru credincioşii care doresc să participe la slujbe, în lăcaşuri care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, prezentăm  adresele:

Biserica Flămânda, Săraca-strada . Olimpului nr. 17, sector IV;

Biserica Icoanei-Sfânta Troiţă, str. Icoanei nr 12, sectorul 2; Biserica Kretzulescu-Adormirea Precistei, Calea Victoriei nr. 45-47, sectorul I;

Biserica Olari, strada Olari nr.2, sectorul II;

Biserica Scaune, str. Scaune nr. 2, sectorul III.

Biserica  Sfântul Nicolae-Dichiu,  strada Icoanei nr. 72

Biserica Sfântul  Silvestru, str. Silvestru nr. 36, sectorul 2

Biserica Slobozia, Str.Leon Vodă nr.3 sectorul IV,

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net