Ce trebuie să știm ca să stăm departe de coronavirus. Ce reguli vitale trebuie să respecți în această perioadă

coronavirus.jpg

coronavirus
Suntem în plin atac al virusului ucigaș
foto: Shutterstock

Suntem în plin atac al virusului ucigaș și acum este cel mai bun moment să ne amintim de proverbul atât de înțelept ”paza bună trece primejdia rea”. Fiecare dintre noi trebuie să respectăm câteva reguli simple, dar vitale în aceste zile și în săptămânile care vor urma. Iată opt sfaturi ca să stați departe de Covid-19.

  1. Igiena personală. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, având grijă să curățați degetele, unghiile, podul palmei, încheieturile. Apoi, uscați-vă bine. Faceți acest lucru înainte și după ce mâncați, după ce ați pus mâna pe obiecte pe care le ating și alții (clanță, ușă, sertare), după ce v-ați întors de la magazin sau din orice alt loc public, după ce ați coborât din mijloacele de transport. Dacă nu aveți la îndemână apă și săpun, folosiți un dezinfectant (este bine să aveți la voi o sticluță mică, pe care să o folosiți la nevoie)
  2. Nu vă atingeți cu mâinile fața (ochii, nasul, gura, urechile). Sunt căile principale prin care se transmite virusul.
  3. Evitați locurile aglomerate și deplasările care nu sunt necesare. Chiar dacă nu se face școală, nu mergeți cu copilul la mall sau la locurile de joacă aglomerate. Puteţi face plimbări prin parc.
  4. Purtați mască doar dacă aveți simptome ale unei boli respiratorii (vă curge nasul, tușiți, strănutați). Astfel, îi protejați pe ceilalți. Dacă nu sunteți bolnav, purtarea măștii este inutilă!
  5. Atunci când sunteți nevoit să mergeți în locuri publice (magazine) păstrați distanța de cel puțin un metru față de persoana din fața sau din spatele dvs.
  6. Tușiți sau strănutați numai în pliul cotului, nu în palme, ca să nu împrăștiați microbii.
  7. Curățați cu spirt sau cu o soluție dezinfectantă spațiile „sensibile” din casă: clanțele, mesele, birourile, noptierele, blatul de bucătărie, robineții, mânerul ușii de la frigider.
  8. Nu vă bazați pe faptul că sunteți sănătos și aveți imunitate bună! ”Un sistem imunitar de bună calitate ne ajută să trecem prin boală, dar nu ne protejează contra infectării, explică președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.“Nu avem imunitate naturală contra acestui virus. Oricine se poate infectat cu acest microorganism care nu a mai circulat până acum”, a adăugat specialistul.

Covid-19 este foarte contagios

Covid-19, un virus din familia coronavirusurilor se transmite prin intermediul picăturilor provenite de la secrețiile unei persoane bolnave. Este foarte contagios (infectează minimum 3 persoane) iar simptomele apar între 5 și 14 zile de la infectare.Principalele simptome sunt: febră, tuse, durere de cap. Unii pacienți au avut și patologie digestivă (dureri de stomac, stări de greață și vomă). Conform specialiștilor, există două tulpini, una foarte agresivă, care a lovit China în prima parte a epidemiei și una mai blândă.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1