Ce trebuie să știi despre cum se votează în 26 mai

vot-26_mai-europarlamentare-referendum-justitie.jpg

La 26 mai, cetatenii Romaniei isi pot exprima votul atat pentru europarlamentare, cat si in problema referendumului pe justitie
La 26 mai, cetățenii României pot vota atât pentru alegerile europarlamentare, cât și în problema referendumului pe justiție
Foto: Mediafax

Alegerile europarlamentare, dar și votul asupra referendumului pe justiție, se apropie. Duminică, 26 mai, cetățenii români sunt chemați să aleagă cei 33 de viitori europarlamentari români care ne vor reprezenta în Parlamentul European, dar să și răspundă la cele două întrebări ale referendumului pe justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis. Iată ce trebuie să știi despre modalitatea de votare, astfel încât acest drept democratic să fie exercitat în condiții de legalitate și validitate.

În primul rând, votul de duminică, 26 mai, se va putea exercita între orele 07.00 – 21.00.  Apoi, conform deciziilor Biroului Electoral Central, în secțiile de votare vor exista trei urne: una pentru alegerile europarlamentare și două pentru referendum, câte una pentru fiecare dintre cele două întrebări propuse de președintele Klaus Iohannis. Dacă ai uitat sau încă nu știi care sunt acele întrebări, iată-le:

 1. - Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
 2. - Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cuextinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Potrivit Biroului Electoral Central, introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată, NU atrage nulitatea acestuia. Va mai exista, în fiecare secție, câte o urnă speicală (mobilă), pentru cazurile de votanți netransportabili. În aceasta vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cât și buletinele de la referendum, urmând a fi separate dupa deschiderea urnelor.

Se votează la secția de care aparțineți, dacă sunteți în localitatea de domiciliu

E important să știți că veți primi în mod obligatoriu și cele două buletine de vot cu întrebările de la referendum, chiar dacă nu vă doriți să votați. Insă, dacă vreți să vă exprimați votul doar pentru un singur tip de scrutin – europarlamentare sau referendum – președintele secției de votare va bara, în fața dumneavoastră, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii aferentă tipului de scrutin pentru care nu vreți să votați. Pe de altă parte, dacă ați apucat să votați doar pentru un singur tip de scrutin, dar, pe parcursul zilei, vă răzgândiți și doriți să vă exprimați opțiunea și pentru celălalt, aveți această posibilitate legală, însă doar până la ora 21.00, ora închiderii urnelor. Nu uitați că nu puteți vota de mai multe ori și nici nu puteți părăsi secția de votare luând buletine de vot albe, ambele acțiuni fiind pedepsite de lege..

Dacă în 26 mai vă veți afla în localitatea de domiciliu, veți vota la secția de votare de care aparțineți și unde, probabil, ați mai votat și până acum, dacă nu v-ați schimbat adresa din cartea de identitate/buletin. Deci, dacă vă aflați în orașul de domiciliu, NU puteți vota la orice secție, ci doar la secția de care aparțineți prin adresa din cartea de identitate/buletin.

În cazul în care veți fi în altă localitate decât cea de domiciu, atunci vă veți prezenta la oricare dintre secțiile de votare din localitatea în care vă aflați, veți fi înscris în lista electorală suplimentară și veți putea vota.

Cu ce documente se poate vota în țară?

 1. - cartea de identitate
 2. - cartea de identitate provizorie
 3. - buletinul de identitate
 4. - pașaportul diplomatic
 5. - pașaportul diplomatic electronic
 6. - pașaportul de serviciu
 7. - pașaportul de serviciu electronic
 8. - pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar

Cu ce documente pot vota românii din străinătate:

 1. - paşaportul diplomatic
 2. - paşaportul diplomatic electronic
 3. - paşaportul de serviciu
 4. - paşaportul de serviciu electronic
 5. - paşaportul simplu
 6. - paşaportul simplu electronic
 7. - paşaportul simplu temporar
 8. - cartea de identitate
 9. - cartea de identitate provizorie
 10. - cartea electronică de identitate
 11. - buletinul de identitate

ATENȚIE! Dacă vă aflați în România și aveți adresa de domiciu tot în țară, NU puteți vota pe baza pașaportului simplu, fie el temporar sau electronic. Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români aflați în străinătate în ziua votului sau de cetățenii români domiciliați în străinătate

Loading...

Citește și

 • Peste 350 de milioane de adulţi din cele 27 de state ale UE au drept de vot, cei mai mulţi urmând să voteze duminică, 26 mai 2019, inclusiv în România

  Pe 26 mai 2019, mergem la vot ca să alegem politicienii români care vor deveni europarlamentari. Va fi ”bătaie” pe cele 32 de locuri în Parlamentul European. Cum și unde votăm?

 • Oficialii UE vor putea mânca la summit-ul de la Sibiu preparate sofisticate, pentru toate gusturile

  Circa 2.000 de persoane vor participa la summit-ul Consiliului European, de joi, 9 mai, de la Sibiu. Vor fi prezenți șefi de stat, oficiali, jurnaliști. Pentru ei, autoritățile s-au pregătit temeinic, în cel mai mic detaliu. Uite ce delicatese vor mânca liderii UE la summit-ul de la Sibiu!