Ce trebuie să știi dacă mergi în vacanță, în Grecia. Formulare de completat, când faci testul, cum te ajută adeverința de vaccinare

Ultima actualizare:

    Turiștii ajunși pe plajele din Creta se bronează la cele 27 de grade Celsius Fotografii: Andreea Dancu
Turiștii ajunși pe plajele din Creta se bronează la cele 27 de grade Celsius Fotografii: Andreea Dancu

Este perioada vacanțelor, astfel că, dacă te-ai decis să petreci câteva zile de vis în Grecia, trebuie să știi câteva lucruri înainte de a porni la drum. Iată ce formulare ai de completat, când faci testul PCR și cum te ajuta adeverința de vaccinare!

Chiar dacă măsurile sanitare s-au relaxat, atunci când vine vorba despre călătorii, unele dintre ele s-au menținut.

Cine alege să plece în vacanță în Grecia este obligat să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form), cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei.

Formularul obligatoriu pe care trebuie să-l completezi ca să poți intra în Grecia

Acesta se găsește pe https://travel.gov.gr și conține întrebări legate de datele personale, dacă ești sau nu vaccinat, cu ce te deplasezi, unde te cazezi, cât timp stai pe teritoriul Greciei etc.

Este valid în momentul în care primești pe mail un cod QR. Trebuie să descarci documentul pe telefon și-l vei prezenta la check in sau la graniță. Fără el nu vei putea părăsi România.

Odată ajuns în Grecia, autoritățile ți-l vor cere din nou. Oficialii eleni precizează că amenda pentru lipsa formularului este de 500 de euro.

Adeverința de vaccinare, testul PCR sau dovada că ai trecut prin boală

Un alt document de care ai nevoie este adeverința de vaccinare. Poți merge cu ea în Grecia cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică).

Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză. Grecia se află în prezent pe lista galbenă, astfel că la întoarcerea în țară te vor aștepta pe aeroport sau la vamă cei de la DSP. Pe baza adeverinței de vaccinare vei fi exceptat de la carantină.


    La barurile de pe plajă angajații, dar și turiștii sunt obligați să poarte mască
La barurile de pe plajă angajații, dar și turiștii sunt obligați să poarte mască

Cine nu s-a vaccinat este obligat să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen.

Și la întoarcerea în țară trebuie să te testezi tot cu 72 de ore înainte. Cine pleacă în vacanță în grup organizat, vorbește cu ghidul care aranjează ca cei de la clinică să vină la hotel și să-i recolteze probele. 

Costul testului PCR este de 60 de euro/persoană. Cei care sosesc din zona galbenă nu vor sta în carantină, doar cei din zona roșie vor fi obligați să stea zece zile în izolare. Exceptate sunt persoanele care călătoresc în interes de serviciu.  


    La Hotelul Creta Maris există circuite pentru intrare și ieșire
La Hotelul Creta Maris există circuite pentru intrare și ieșire

Persoanele care au trecut prin boală pot prezenta o dovadă emisă de către un laborator autorizat prin care se confirmă faptul că au fost diagnosticate pozitiv cu Covid-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

Reguli pe care trebuie să le respecți în Grecia

În Grecia, masca de protecție se poartă atât în interior, cât și în exterior. Doar terasele sunt deschise, nu și restaurantele la interior, iar din 12 iunie, autoritățile le-au dat voie proprietarilor să dea drumul la muzică.

În resorturi este obligatorie purtarea măștii de protecție, în special la baruri, și la restaurante.


    Turiștii se servesc singuri cu bunătăți, după ce-și pun mănuși de unică folosință. Masca se poartă până la masă
Turiștii se servesc singuri cu bunătăți, după ce-și pun mănuși de unică folosință. Masca se poartă până la masă

De anul acesta, hotelierii au decis ca oaspeții să se servească singuri de la bufet, dar sunt obligați să poarte mănuși de unică folosință. Pe plajă nu este obligatorie masca, nici la piscină.

Este interzisă circulația pe timp de noapte în intervalul orar 00.30-5.00, cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale.

Pentru zonele aflate sub cod roșu închis de alertă epidemiologică, restricția de circulație se aplică în intervalul orar 19.00-5.00 pe tot parcursul săptămânii. Nerespectarea măsurii este amendată cu 300 de euro.

Christian Tour a lansat charterele spre insulele grecești

Din 12 iunie, Christian Tour a lansat primul charter spre Creta. A decolat la ora 6.30 de pe Aeroportul Otopeni și a ajuns pe însorita insulă la ora 8.15. Zborurile din București spre Creta-Heraklion sunt programate în fiecare sâmbătă și miercuri, de la aceeași oră: 6.30.


    În mai puțin de două ore, ajungeți să vă plimbați pe frumoasele străduțe cretane
În mai puțin de două ore, ajungeți să vă plimbați pe frumoasele străduțe cretane

Cel mai mare tour operator din România a lansat deja zborurile spre Corfu din București și Cluj, în fiecare luni, dar și spre Zakynthos, tot din București și Cluj, în fiecare marți.

Cine alege pachet are și zborul inclus, cei care vor să-și ia cazarea separat își pot rezerva zborul pe site-ul www.animawings.com.

Spre exemplu, cel mai ieftin pachet pentru Creta-Heraklion pornește de la 386,50 de euro/persoană, la un hotel de două stele, pentru 7 nopți de cazare, cu mic dejun inclus și zbor.

Pentru Thassos vacanța pornește de la 58 de euro. Tariful cuprinde doar cazarea, transportul fiind individual. 


    Românii care revin din Grecia sunt așteptați în aeroport de medicii de la DSP, care le verifică documentele
Românii care revin din Grecia sunt așteptați în aeroport de medicii de la DSP, care le verifică documentele

Citește și: 

Țările pentru care nu va mai fi nevoie de izolare la întoarcerea în România. Grecia și Bulgaria, pe listă

Grecia redeschide sezonul turistic. Condiții dacă vrei sa pleci în vacanță

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net