Ce trebuie să știi când pleci în Anglia, la muncă

Ultima actualizare:

    Ce trebuie să știi când pleci în Anglia este că cetățenii români nu trebuie să solicite permisiunea de a munci în această țarăfoto: traventure.net
Ce trebuie să știi când pleci în Anglia este că cetățenii români nu trebuie să solicite permisiunea de a munci în această țarăfoto: traventure.net

Restricţiile de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari au fost ridicate incepand cu 1 ianuarie 2014. Drept urmare, cei care intenţionează să muncească în Marea Britanie nu mai au nevoie de un permis de muncă obținut de la Agenţia Britanică pentru Frontieră (UK Border Agency). Ce trebuie să știi când pleci în Anglia la muncă vei afla din articolul de mai jos.

În procesul de reglementare a statutului pe piaţa muncii din Marea Britanie, cetățenii români trebuie să aplice pentru alocarea Numărului Naţional de Asigurare (NINo), număr unic de identificare care centralizează contribuţiile sociale plătite în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, emis de serviciile publice de ocupare din Marea Britanie (Jobcentre Plus), informează Ministerul Afacerilor Externe. Ce trebuie să știi când pleci în Anglia este că angajatorilor din Marea Britanie le este interzisă discriminarea pe motiv de naționalitate în ceea ce privește accesul pe piaţa muncii, salarizarea sau condițiile de muncă.

Ce trebuie să știi când pleci în Anglia: Identificarea unui loc de muncă

Cetăţenii români care doresc să ocupe un loc de muncă în Marea Britanie pot consulta baza de date a Jobcentre Plus, serviciul public de ocupare a forţei de muncă în Marea Britanie. Locurile de muncă vacante din Marea Britanie sunt disponibile prin intermediul serviciului online Universal Jobmatch, în funcţie de sectorul de activitate de interes/ocupaţie şi de locaţia persoanei în căutarea unui loc de muncă. Ce trebuie să știi când pleci în Anglia este că cei interesați de locuri de muncă în această țară pot contacta agenţiile de ocupare a forţei de muncă și pot consulta anunţurile publicate de principalele ziare și reviste din zona în care se află sau contacta direct companiile care funcţionează în domeniul de interes.

Ce trebuie să știi când pleci în Anglia: Verificarea validității ofertei de angajare

Înainte de a răspunde unei oferte de muncă, cetăţenii români trebuie să se asigure că oferta este reală, validitatea putând fi verificată prin contactarea angajatorului în numele căruia a fost emisă oferta de angajare la datele sale reale de contact. De regulă, angajatorii şi agenţiile de recrutare din Marea Britanie deţin website-uri proprii unde sunt publicate datele de contact. Ce trebuie să știi când pleci în Anglia este că poți verifica datele companiei cu înregistrările publicate pe website-ul Companies House (www.companieshouse.gov.uk), autoritate care deţine funcţii similare Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din România. În cazul ofertelor de muncă care vin din partea unor agenţii de recrutare este recomandabilă verificarea bazei de date a Confederaţiei din domeniul Recrutării şi Ocupării Forţei de Muncă (Recruitment and Employment Confederation - REC) unde sunt înregistrate agenţiile care sunt membre ale aceste organizaţii. Ce trebuie să știi când pleci în Anglia este că în cazul cetăţenilor români care primesc oferte de muncă în agricultură sau în industria de procesare a alimentelor este necesară verificarea bazei de date a Autorităţii pentru Licenţierea Operatorilor (Gangmasters Licensing Authority – GLA), autoritate responsabilă cu licenţierea companiilor şi a agenţiilor de ocupare a forţei de muncă care pun la dispoziţe forţă de muncă în sectoarele reglementate din Marea Britanie: agricultura, silvicultura, horticultura, recoltarea moluştelor, prelucrarea şi ambalarea produselor alimentare.

Ce trebuie să știi când pleci în Anglia: Procesul de angajare

În procesul de recrutare a lucrătorilor, angajatorii din Marea Britanie parcurg în general anumite etape. Ce trebuie să știi când pleci în Anglia este că angajatorul decide asupra drepturilor salariale oferite angajatului, în cuantum de cel puțin salariul minim la nivel național și verifică dacă viitorul angajat deține permisiunea de a munci în Marea Britanie, în baza documentului de identitate în original, verificarea validității documentului și fotocopierea acestuia. De asemenea, angajatorul solicită emiterea unui cazier judiciar (DBS check), dacă acest lucru reprezintă o cerință a ocupării locului de muncă (de exemplu, în domenii precum securitatea sau asistența medicală). Ce trebuie să știi când pleci în Anglia este că angajatorul verifică și dacă lucrătorul deține documente precum Numărul Național de Asigurare sau formularul P45.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net