Ce spune premierul Ludovic Orban despre coronavirus și închiderea Bucureștiului. Are și vești bune pentru români!

Ultima actualizare:

    Ludovic Orban, autoizolat din cauza noului coronavirus, își va prezenta programul de guvernare prin teleconferințăfoto: arhiva Click!
Ludovic Orban, autoizolat din cauza noului coronavirus, își va prezenta programul de guvernare prin teleconferințăfoto: arhiva Click!

Premierul Ludovic Orban a vorbit duminică, 15 martie, despre principalele situații cu care se poate confrunta țara noastră în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a îndemnat cetățenii la calm, iar printre subiectele abordate s-au numărat cele legate de închiderea Bucureștiului sau a transportului public, plata pensiilor, prețurile medicamentelor ș.a.m.d. Iată declarațiile!

„Este suficient să vedem datele care arată evoluția numărului de cazuri în țările euroepene. Faptul că răspândirea virusului este redusă arată că măsurile pe care le-am luat au fost eficiente”, a spus premierul.

Ludovic Orban a vorbit despre pandemia de coronavirus

„În Comitetul pentru Situații de Urgență au fost luate măsuri foarte importante. După cum știți, se instituie izolarea tuturor celor care vin țări cu peste 500 de cazuri, cei care vin din state în carantină, intră obligatoriu în carantină.

Deși numărul de cazuri comparat cu alte țări arată că am luat măsuri corecte, limitarea cazurilor ține de fiecare cetățean român. Este foarte important pentru reducerea riscului de contaminare ca orice cetățean român să respecte măsurile care se iau. Vă cer să respectați toate recomandările specialiștilor, ale doctorilor”, a declarat Orban.

Acesta a anunțat și că a fost construit un grup de lucru pentru analiza impactului economic al epidemiei, explicându-le cetățenilor că nu vor fi luate decât măsuri care sunt cu adevărat esențiale.

„E clar că în transporturi, industriei ospitalității, publicitate, organizare de evenimente, impactul epidemiei este foarte mare și guvernul e pregătit săptămâna viitoare să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor și pentru susținerea angajaților

Vom face în continuare analize, vom urmări cu mare atenție evoluțiile pentru a adopta oricând e necesar măsuri care să poată veni în sprijinul acestei zone afectate de economie”, a adăugat acesta.

Ludovic Orban, despre starea de urgență din țară

„Din păcate, am văzut foarte multe informații difuzate iresponsabil despre eventualele măsuri de adoptat pentru starea de urgență. Vom lua doar acele măsuri absolut necesare.

E nevoie acută de materiale, echipamente, medicamente pentru care există o dificultate foarte mare în obținere datorită cererii crescute.

Avem nevoie de măsuri care să întărească instituțiile din prima linie a bătăliei: DSP, ministerul de Interne, spitalele

O altă măsură posibil a fi luată este limitarea creșterii prețurilor la medicamente pentru a nu permite specula.

Orice măsură care va fi impusă va fi absolut necesară și vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi și libertăți care să fie afectate. (..)

Chiar dacă voi sta în izolare, am toate cele necesare pentru a îmi exercita toate atribuțiile. Fac un apel la calm, la responsabilitate, la comportament civic, respectarea măsurilor stabilite. (..)

În ce privește cozile, adresez un mesaj cât se poate de clar: nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale.

Nu există riscul unei penurii de produse alimentare sau alte categorii. Dacă cumpărați mai mult, poate lipsi pe alții de produsele cumpărate în exces. Mențineți un ritm normal, firesc”, a adăugat premierul.

Ludovic Orban, despre posibilitatea închiderii granițelor

„A existat o mare presiune să închidem granițele. Nu putem închide granițele, am încălca dreptul românilor de a se întoarce acasă.

Măsurile luate au ținut cont de țara din care vin românii. În funcție de zonă, odată cu venirea vor fi supuși acestei restricții, există riscul să fie purtători ai virusului, am făcut asta pentru a-i proteja pe ceilalți cetățeni români de riscul infectării.

Cine vine din Italia trebuie să intre în carantină, să stea în carantină sau în izolare. Dacă ai cea mai mică suspiciune că ai putea fi contaminat, e un act de responsabilitate să te izolezi, să eviți orice contact cu semenii, riști să transmiți virusul”, a mai spus acesta.

Despre transportul public și metroul din București

„Nu s-a discutat niciodată problema închiderii Bucureștiului, a fost un fake news grosolan, lansat cu premeditare.

Niciodată nu am avut pe masă analiza unei decizii de închidere a metroului.

Am luat măsura de decalare a programului de începere pe diferite zone astfel încât să se evite aglomerația pe anumite ore, pentru a diminua fluxurile de oameni.

Ministerul Transporturilor a dispus luarea măsurilor sanitare, dezinfectarea spațiilor comune.

Măsura de închidere a metroului e una extremă care nu are nicio fundamentare azi și care poate provoca perturbații majore.

STB e în subordinea primăriei. Nu trebuie să ne închidem toți în case, să ne ferim și de deplasarea la locul de muncă, activitatea economică trebuie să funcționeze, cu respectarea recomandărilor de protejare a sănătății.

Pot fi folosite metode de transport alternativ - bicicleta, pe jos, e de evitat să te sui într-un mijloc de transport foarte aglomerat. Dar acest serviciu de transport public trebuie asigurat, nu doar în București”, a mai spus Ludovic Orban.

Pensiile nu vor întârzia

De asemenea, premierul Ludovic Orban a anunţat duminică, într-o videoconferinţă, că pensiile ar putea fi plătite mai devreme, însă doar cele care sunt plătite prin intermediul băncilor. Şeful Executivului ne asigură, însă, că plata pensiile prin poştă nu va întârzia. Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă, începând de luni, în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus în România a ajuns la 139.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net