Ce spun unii români despre vaccinul anti-Covid-19: «Ferească Dumnezeu. Nici prin gând nu-mi trece să-l fac»

Ultima actualizare:
Dan Dumitrache
Dan Dumitrache

În lupta cu virusul ucigaş, apar şi veştile bune. Vaccinul salvator ar putea să fie disponibil până la sfârşitul anului sau la începutul lui 2021. Se vehiculează chiar şi un preţ: circa 150 lei/doză. Dar ce spun românii despre vaccinarea anti-COVID? Reporterii Click! au luat pulsul străzii şi vă spun care este concluzia.

Veştile bune curg dinspre Statele Unite: Alex Azar, preşedintele Departamentului Sănătăţii Publice, a anunţat că „va exista, cu siguranţă, un vaccin până în 2021“, iar compania farmaceutică Moderna a estimat preţul acestuia, unul accesibil publicului larg.

Dacă Donald Trump a făcut un lucru bun în lupta cu pandemia, atunci acela a fost alocarea unor fonduri colosale unor companii farmaceutice, în tentativa găsirii unui vaccin, în timp record.

Iar efectele acestei decizii inspirate se văd acum! Deja mai multe companii se află în fazele finale ale testărilor, după cum a anunţat şi Alexa Azar, notează adevarul.ro.

Viorel Culina
Viorel Culina

Dintre companiile americane care lucrează intens la găsirea vaccinului, cel mai mediatizat e de departe „Moderna” pentru simplul motiv că proiectul lor a trecut deja la faza testărilor clinice asupra unui număr uriaş de voluntari.

„Moderna” a primit, în total, peste 900 de milioane de dolari, din partea Guvernului american, pentru a aduce pe piaţă un vaccin în timp record, în condiţiile în care până acum cel mai rapid vaccin, cel pentru oreion, a apărut după 4 ani de cercetări!Oficialii de la Moderna, compania farmaceutică în care e implicat şi doctorul Anthony Fauci, cel mai reputat imunolog american, sunt foarte optimişti că vaccinul lor va apărea pe piaţă, în câteva luni.

Potrivit CNN, faza a treia a testărilor clinice se va încheia până la finalul lunii septembrie şi, tocmai de aceea, cei de la Moderna au şi anunţat deja cât va costa vaccinul lor anti-COVID, numit mRNA-1273: între 32 şi 37 de dolari pentru o doză, adică între 130 şi 160 de lei.

Andreea Gabriela
Andreea Gabriela

Preţul va fi mai redus pentru ţările ce solicită volume mari de vaccin şi mai mare pentru comenzi „mici”, de ordinul a câteva milioane de doze.

„Colaborăm cu mai multe Guverne ale lumii, pentru a ne asigura că preţul vaccinului va fi unul accesibil publicului larg“, a spus CEO-ul companiei Moderna, Stéphane Bancel. 

Ce spun românii despre viitoarea vaccinare

  • Viorel Culina are 32 de ani şi este şofer.

”Ferească Dumnezeu. Nu m-aş vaccina şi nici prin gând nu-mi trece. Motivul este foarte simplu şi este asemănător faptului că refuz vaccinarea anti-gripală. Nu a reuşit să mă convingă nimeni că procedura este sigură, că vaccinul nu dă reacţii adverse. Mă vaccinez cu o singură condiţie pe care nu mi-o poate îndeplini nimeni: să mi se ofere în scris garanţii că vaccinul nu are alte efecte, că nu păţesc nimic. Vreau în scris, nu pe vorbe că nu suntem copii”, ne-a spus bucureşteanul.

Ion Ion
Ion Ion
  • Nici Andreea Gabriela, 28 de ani, casnică, nu e dornică să se vaccineze: ”Nu, pentru că nu suport nici un vaccin. Sunt alergică, nu am voie să-l fac nici pe cel gripal. Oricum nu aş risca la câte aud zilnic despre vaccinuri. Nu mi-aş lăsa nici fetiţa să fie vaccinată tot din cauza reacţiilor adverse. Specialiştii spun în general despre aşa ceva că dă o grămadă de reacţii adverse, mai ales la cei cu grupă de sânge negativă. Îmi garantează cineva dintre cei care tot vorbesc de imunizare că injecţia aia nu o să mă distrugă, că nu o să-mi facă rău?”.

Niculina Câciu
Niculina Câciu
  • ”Sunt împotriva vaccinării indiferent pentru orice ar fi procedura. Am o groază de motive printre care vă spun câteva. În primul rând din punct de vedere religios, apoi din lipsă de încredere în calităţile unui asemenea acţiuni de imunizare, apoi din cauza efectelor adverse. Vă spun foarte sincer: de mine nu se lipeşte nici o boală, nu am fost în spital în viaţa mea, nu am avut boli, nici dureri decât din astea simple, trecătoare. Nu sufăr de nimic, de ce să îmi bat cuie în cap cu aşa ceva”, ne-a spus şi Ion Ion, 51 de ani, om de afaceri din Capitală.
  • Ceva mai puţin radical este Dan Dumitrache, 31 de ani, care lucrează în IT. Tânărul ne-a declarat: ”Nu mă interesează dacă este vorba de ceva experimental. Dacă vin la mine pentru un studiu clinic şi vor să îmi facă un vaccin care nu este omologat nu vreau şi nu mă poate obliga nimeni. În schimb, dacă este vorba de un vaccin oficial, care poate fi făcut în condiţii de siguranţă accept. Vreau să mă imunizez, dar trebuie să ştiu ce primesc. În condiţiile în care este un vaccin în genul celui anti-gripal sunt de acord să particip la procedura de imunizare”.


    Niculina Câciu
Niculina Câciu
  • Şi Niculina Câciu, 51 de ani, femeie de serviciu, ar face vaccinul: ”Doamne, sigur că m-aş vaccina! Cum să nu fac ceva care să mă scape de stresul acestei boli. Nu mai dorm noaptea de frică. Dacă apare acest vaccin să contaţi pe mine. Depinde şi dacă este gra­tuit sau nu: eu săraca vă daţi seama că nu-mi permit să plătesc mulţi bani pentru el. Am încredere în autorităţi. Cine sunt eu să mă opun dacă ele spun că aşa trebuie şi că aşa este bine”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net