Ce spun salvamontiștii despre moartea lui Zsolt Torok. Zona era periculoasă și puțin frecventată

Ultima actualizare:
Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții Făgăraș
Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții Făgăraș

Deși reușise să cucerească unele dintre cele mai înalte vârfuri ale lumii, alplinistul arădean Zsolt Torok și-a găsit sfârșitul în țara lui natală, în Munţii Făgăraș, în zona Vârfului Negoiu, la 45 de ani. Chiar dacă era un adevărat profesionist, iar apropiații se consolează cu gândul că acesta a plecat din lumea noastră făcând ceea ce îi place, alpinistul nu a reușit din păcate să iasă învingător din lupta periculoasă cu natura.

Acesta s-a bazat pe experiența lui, bucurându-se de multe reușite de-a lungul timpului, și a plecat singur pe munte, într-o zonă fără semnal și puțin frecventată de alpiniști din cauza pericolelor. Se pare că Torok își dorea să se antreneze pentru o nouă provocare. 

„S-a desprins o stâncă cu el”

Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a vorbit despre accidentul în care a murit alpinistul Zsolt Torok, explicând posibilele cauze ale tragediei, în ciuda experienței vaste pe care el o avea în astfel de zone. „A fost unul dintre cei mai buni alpinişti din România, eu cred că s-a desprins o stâncă cu el, dat fiind faptul că acolo este o zonă foarte instabilă şi este un traseu foarte puţin frecventat de alpinişti”, a spus acesta. 

Adrian David a mai precizat că operațiunea de căutare a lui Zsolt Torok a început sâmbătă dimineață. Au fost mobilizați salvamontiști din Sibiu, Prahova, jandarmi, precum și un elicopter al Inspectoratului General de Aviație care a survolat zona.

Salvamontiștii susțin că zona era periculoasă și este posibil să se fi desprins o stâncă cu el
Salvamontiștii susțin că zona era periculoasă și este posibil să se fi desprins o stâncă cu el

Trupul bărbatului a fost preluat de un elicopter. Laura, soția lui Zsolt Torok, a precizat că alpinistul a plecat singur pe munte de mai multe zile, însă nu și-a făcut griji deoarece știa că în zonă nu este semnal de telefon. „A plecat marţi, marţi seara am vorbit cu el, era la refugiul Călţun. Miercuri dimineaţa a plecat într-o plimbare şi s-a întâmplat. Ştiind că e într-o zonă fără semnal, nu ne-am alertat foarte tare. De miercuri nu mai ştiam nimic de el”, a spus soția alpinistului. 


    Salvamontiștii susțin că zona era periculoasă și este posibil să se fi desprins o stâncă cu el Foto: Facebook
Salvamontiștii susțin că zona era periculoasă și este posibil să se fi desprins o stâncă cu el Foto: Facebook

„Eu într-adevăr ştiam că trebuie să vină, dar ştiam că el are la el cort şi absolut tot ce are nevoie, am zis, ştie ce face. Şi dimineaţă când am aflat că i-au găsit lucrurile, am sunat imediat şi am anunţat. El trebuia duminică să se întoarcă”, a mai spus Laura Torok, soția lui Szolt Torok.

Zsolt Torok escaladase unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume

Zsolt Torok a escaladat cei mai înalți munți din lume, printre care Alpii, Himalaya, precum și Anzii Cordilieri. Printre performanțele sale se numără și expediția spre Nanga Parbat din Himalaya. Era unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2. În 2013, Zsolt Torok a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.

Trei ani mai târziu, Zsolt Torok a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensniuni i-a fost alături Vlad Căpuşan. Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
padure jpg
regina elisabeta si jackie kennedy captura video jpg
eremia teofil grigorescu adevarul ro jpg
bauturi pexels jpg
pisica disparuta png
incendiu bucuresti facebook jpeg
ceai somn jpg
statui parcul carol colaj captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net