Ce semnificaţie are Joia Mare

Ultima actualizare:

    Credincioşii prăznuiesc în Joia Mare, printre altele, cina cea de tainăfoto: Click!
Credincioşii prăznuiesc în Joia Mare, printre altele, cina cea de tainăfoto: Click!

Cei care se întreabă ce semnificaţie are Joia Mare trebuie să ştie că pentru ortodocşi este ziua cea mai importantă, pentru că a fost instituită Sfânta Împărtăşanie, iar Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor săi. Tot în Joia Mare, are loc Denia celor 12 Evanghelii.

Luni şi marţi, atenţia creştinilor a fost concentrată asupra ultimelor învăţături ale lui Iisus Hristos înainte de răstigire, iar miercuri, Mântuitorul a fost vândut fariseilor şi cărturarilor pentru 30 de arginţi, de către un apropiat al lui Iuda, care voia să-l ucidă (de aici miercuri fiind declarată zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit).

Ce semnificaţie are Joia Mare. Ce prăznuiesc credincioşii

În Joia Mare sunt prăznuite patru lucruri : spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtaşaniei (Euharistia), rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă. „Dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora, pilda v-am dat vouă ca şi voi să faceti la fel" (In. 13, 14). Este o poruncă a Mântuitorului ca să fim unii faţă de alţii cinstitori, de a ne smeri unii în faţa altora", scrie crestinortodox.ro.

Ce semnificaţie are Joia Mare. Cina cea de taină

Este ultima cină pe care a avut-o Hristos împreună cu ucenicii săi înainte de Sfintele Sale Pătimiri, când a rânduit ca cele ce le-a făcut El să se facă în continuare spre pomenirea Lui: „Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor. Asemenea şi paharul, după cină, zicând: Beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele Meu al legii celei noi care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor". După ce a spus aceste cuvinte a rânduit: "Aceasta să faceţi întru pomenirea Mea", şi aceasta o facem şi noi la fiecare Sfântă Liturghie, când ne aducem aminte de această poruncă, dar le pomenim în chip deosebit în Joia Mare.

Ce semnificaţie are Joia Mare. Rugăciunea din grădina Ghetsimani Domnul Hristos

L-a rugat pe Tatăl ceresc să treacă paharul suferinţelor de la El dacă este cu putinţă şi a precizat că vrea să împlinească voia Părintelui ceresc, pentru că a zis: "Nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească". Este rugaciunea la care e bine să ne gândim şi noi, iar rugăciunea noastră trebuie să fie una cât mai adâncă.

Ce semnificaţie are Joia Mare. Prinderea Mântuitorului

Aceasta zi este cea când Iuda l-a sărutat şi i-a zis Mântuitorului: „Bucură-te, Învăţătorule", şi când cei care au venit împreună cu el l-au prins pe Hristos şi l-au dus la judecata lor.

Joia Mare “este ziua în care în biserici, în timpul deniei (slujbei de seară) se citesc cele 12 evanghelii şi se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii. Preoţii le vorbesc credincioşilor despre ultimele zile petrecute de Iisus înainte de Răstignire, despre patimile şi învierea Mântuitorului”, spun preoţii. Mergând la Denia celor 12 Evanghelii, credincioşii retrăiesc, în cântări religioase, întregul episod al Patimirilor lui Iisus Hristos şi se roagă pentru ziua Judecăţii de Apoi. "Astăzi a fost spânzurat pe lemn Cel ce a spânzurat pământul pe ape", sunt cuvintele sunt rostite de preot încă din seara Sfintei Joi, când acesta iese din Altar purtând în spate Crucea lui Hristos, pe care o aşează în biserică spre închinare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
fructe si legume jpg
horoscop webp
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net