Ce se urmărește, de fapt, prin recalcularea pensiilor

Ultima actualizare:

    Ministrul muncii, Olguța Vasilescu, a declarat că nu există şansa să scadă pensiile la recalculareFOTO: adevarul.ro
Ministrul muncii, Olguța Vasilescu, a declarat că nu există şansa să scadă pensiile la recalculareFOTO: adevarul.ro

Ministrul muncii, Olguța Vasilescu a anunțat că joi, 9 august, va prezenta proiectul noii legi a pensiilor. Ca urmare, majoritatea pensiilor vor fi recalculate, dar demnitarul a dat asigurări că nimeni nu va avea o pensie mai mică ca acum. Totuși, de ce recalculează pensiile?

Se tot discută despre o nouă lege a pensiilor care să ”facă dreptate”, adică să dispară diferențele uriașe între pensiile speciale și cele mici. Ministrul muncii Olguța Vasilescu a anunțat luni, 6 august, că joi (9 august), va face public proiectul Legii pensiilor, iar din septembrie va fi dezbătută în Parlament.

Însă, din calculele Consiliului Fiscal se estimează că deficitul fondului de pensii se va agrava din cauza măsurilor prevăzute în programul de guvernare al PSD: de la ianuarie 2017, pensiile au crescut cu 5,2% (efort financiar de 3 miliarde lei), de la 1 martie pensia minimă a crescut la 520 de lei (efort bugetar de un miliard de lei), iar, de la 1 iulie punctul de pensie a crescut la 1.000 de lei (efort bugetar de 2,6 miliarde lei). De asemenea, de la 1 februarie a fost eliminat impozitul pentru pensiile între 1.050 de lei şi 2.000 de lei, cu un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei, scrie adevarul.ro.

De ce se recalculează pensiile

Olguța Vasilescu, ministrul muncii a explicat de ce este necesară o recalculare a pensiilor, scrie adevarul.ro.

”Nu este normal ca o persoană care a contribuit la 30 de ani să fie la pensia minim garantată, la fel ca o persoană care a contribuit poate doi ani şi ia tot pensia minim gatantată. Adică o diferenţiere în funcţie de numărul de ani trebuie să existe, asta este foarte clar”, a spus demnitarul.

Ce se întâmplă dacă pensia scade

Olguța Vasilescu: ”Există un articol în lege care spune foarte clar că, dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă, se păstrează dreptul aflat în plată. Ea a crescut de la 400 lei, la 640 de lei, pe perioada guvernării noastre şi va mai creşte până în 2020, dar vrem să fie o diferenţiere între cei care iau această pensie şi nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Ei vor intra într-o formă de asistenţă socială. Urmează să prezentăm şi această lege care se referă la ei, nu vor fi afectaţi, ba dimpotrivă după apariţia acestei legi, vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială. Ori lor, când li se calculează drepturile de pensie pe baza contributivităţii, ei de multe ori ajung la 100-200 de lei şi atunci vine statul şi completează până la 640 de lei. Evident că, prin această lege, păstrând principiul contributivităţii, dacă preferă să rămână în sistem, vor rămâne cu sumele pentru care au contribuit, dar eu sunt absolut sigură că ei vor opta pentru sistemul care îi avantajează", a declarat ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, citată de adevarul.ro.  

Se schimbă formula de calcul a pensiei

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că pensiile se vor calcula altfel, după noua lege a pensiilor. ”Valoarea punctului de referinţă, care este 75, se înmulţeşte cu numărul de puncte pe care le-ai acumulat în toată perioada în care ai muncit şi îţi dă pensia. De exemplu, dacă ai 40 de puncte acumulate - sunt mulţi care au 40 de puncte acumulate - ajungi la o pensie de 3.000 de lei în 2021”, a precizat Dragnea, citat de adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Louis fotografie aniversară la 6 ani jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net