Ce a rămas la Prislop după "fenomenul Arsenie Boca"

5-act-2018-foto-1-3col.jpg

2018. Acum doar câţiva credincioşi mai urcă dealul de la Prislop
Citeste tot despre: 

Adio, cozi la Mănăstirea Prislop! „Fenomenul Arsenie Boca”, care aducea mulţimi impresionante de pelerini la mormântul duhovnicului, a apus. Locul a revenit la liniştea din urmă cu un deceniu.

Într-o zi obişnuită de februarie, câteva zeci de oameni trec pragul Mănăstirii Prislop pentru a se ruga la mormântul duhovnicului Arsenie Boca. Un autocar soseşte în parcarea întinsă a aşezământului de maici, iar din el coboară câţiva pelerini şi se amestecă printre turiştii risipiţi, veniţi cu maşinile personale. În drumul lor prin curtea mănăstirii, oaspeţii grăbiţi se opresc pentru a lua lumânări de la intrare, apoi în faţa bisericii medievale pentru a le aprinde, iar de acolo urcă în pădure, spre cimitirul în preajma căruia, în anii trecuţi, ar fi trebuit să aştepte zeci de minute pentru a se putea reculege în faţa crucii de lemn a duhovnicului. Aglomeraţia a dispărut cu totul de la Mănăstirea Prislop în ultimele luni, informează adevarul.ro.

În afara hramurilor mănăstirii, locul se afundă în linişte. Nimic nu mai aminteşte de nebunia anilor trecuţi. În perioada 2012 - 2016, numărul pelerinilor ajunsese să depăşească 50.000 în zilele în care Arsenie Boca era comemorat.

Zoom
2014. Acum câţiva ani, mii de enoriaşi stăteau la cozi pentru a ajunge la mormântul duhovnicului

 

“Fenomenul Boca” a adus şi ceva bun. Au fost construite o clădire de oaspeţi cu două etaje, mai multe anexe, alei de piatră şi marmură, porţi monumentale, au fost amenajate magazine pentru vânzarea cărţilor, icoanelor şi suvenirurilor. Mormântul a fost acoperit cu o altă construcţie din lemn. Înainte nu erau parcări amenajate şi nici nu era nevoie de ele, pentru că autocarele cu pelerini nu ajunseseră încă în zonă. Treptat, au apărut tarabele cu suveniruri religioase, cerşetorii, iar în cele din urmă, zona din vecinătatea mănăstirii a devenit un adevărat bazar. Mulţi dintre localnici şi-au transformat casele în pensiuni. Însă în ultimul an, numărul pelerinilor a scăzut simţitor, iar oamenii au renunţat la visul de îmbogăţire.

Click! spune

 

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910 - d. 28 noiembrie 1989) a fost părinte, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. A fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. Oamenii vin să se roage la mormântul lui cu credinţa că le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.

 

loading...
Loading...

Citește și

  • Localnicii din Brad, judeţul Hunedoara, sunt neliniştiţi din cauză că stejarul plantat, în urmă cu 90 de ani, de Arsenie Boca, s-a uscat complet, în doar câteva luni.

  • arsenie boca, marca, obiecte religioase, iconite, maghiar

    Lovitură pentru negustorii de obiecte religioase! Drepturile de proprietate intelectuală asupra numelui şi imaginii duhovnicului Arsenie Boca au fost luate de un maghiar. De acum, comercianţii de suveniruri care folosesc marca “Arsenie Boca” sunt ameninţaţi cu plângeri penale.