Ce pedepse au primit indivizii care au braconat o capră neagră în Munții Rodnei

61816052.jpg.png

braconieri turist poza capra
Turiştii au reuşit să-i fotografieze pe braconieri
Foto: Facebook

Anul trecut, la sfârşitul lunii iunie, turiştii care se aflau în Munţii Rodnei au fost martori la o şcenă şocantă. Mai mulţi bărbaţi au împuşcat o capră neagră şi i-au ameninţat pe cei care se aflau în zonă să nu îndrăznească să facă poze.

Incidentul a avut loc în apropiere de Vârful Pietrosul Rodnei, iar braconierii au folosit o armă cu lunetă. Mai apoi, aceştia au luat trupul animalului şi s-au făcut nevăzuţi. Câţiva turişti au reuşit să facă pe ascuns poze şi cu ajutorul lor, poliţiştii i-au prins pe făptaşi.

arsenal768678.jpg


O parte din arsenalul descoperit de poliţiști

În luna septembrie a anului 2016, Ion Timiş şi Iosif Danci au fost trimişi în judecată pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi braconaj.
După un an de procese, Curtea de Apel Cluj a dat recent sentința definitivă. Judecătorii au stabilit o despăgubire de 16.000 de euro plătită statului pentru capra braconată.

Deciziile sunt definitive

Iosif  Danci, pădurar de meserie, acuzat de braconaj cinegetic, complicitate la braconaj cinegetic și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Ion Timiş, judecat pentru braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și uz de armă letală, a primit 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.

Şi-au recunoscut faptele şi au primit o pedeapsă mai mică

Aceeaşi decizie arată că cei doi au achitat deja suma de 16.000 de euro către Ministerul Mediului. Instanţa a decis ridicarea sechestrului pus pe suma de 53.388 de lei, blocată încă din toamna anului trecut şi pe o lunetă în valoare de 1.000 de euro, potrivit adevarul.ro.

Un alt bărbat din grup a fost condamnat la 1 an şi patru luni de închisoare tot pentru braconaj.
Procurorul a explicat că cei doi puteau primi maxim 5 ani de detenţie, însă la instanţă au recunoscut faptele şi s-a mers pe procedura simplificată. Aşa au reuşit să îşi reducă pedepsele cu o treime.

 

 

Loading...

Citește și