Ce nu știați despre hârtia igienică. Când a fost inventată și de ce

hartie_igienica-role.jpg

hartie_igienica-role
Hârtia igienică așa cum o cunoaștem acum are o lungă şi bogată istorie
FOTO: historia.ro
Citeste tot despre: 

În plină pandemie de coronavirus, oamenii au cumpărat hârtie igienică în cantități mari, în caz că nu vor mai putea ieși din case. Poate părea amuzant, dar acest obiect de igienă personală are o lungă şi bogată istorie. Iată 9 lucruri de ştiut despre hârtia igienică.

Americanii sunt cei mai mari consumatori de hârtie igienică, folosind 22 kg pe cap de locuitor, anual. Piaţa este în creștere în ţările în curs de dezvoltare unde se pare că oamenii de abia acum descoperă cu adevărat hârtia igienică.

Ce nu știați despre hârtia igienică

Poate părea amuzant, dar hârtia igienică așa cum o cunoaștem are o lungă şi bogată istorie. Iată aşadar 9 lucruri de ştiut despre hârtia igienică, precum şi despre strămoşii acesteia, scrie historia.ro.

 1. Vechii greci foloseau pietre sau bucăţi de lut, iar romanii descoperiseră bureţii de mare, mai moi, deci mai uşor de folosit.
 2. Alte lucruri folosite au fost cojile de nucă de cocos, zăpadă, muşchi de pe copaci, iarbă, frunze de porumb, chiar şi lână.
 3. După ce s-a inventat tiparul, oamenii luau ziarele la toaletă nu ca să le citească, ci ca să le folosească pe post de hârtie igienică. Aceeaşi soartă o aveau şi cărţile.
 4. Chinezii, de exemplu, ştiau să facă hârtie încă dinaintea erei noastre. Dacă la început nu s-au gândit să o „valorifice” la toaletă, prin secolul VI-lea le-a venit această idee salvatoare. Un învăţat al vremii spunea într-o lucrare a sa că alege hârtiile care vor merge la toaletă, în funcţie de ceea ce era scris pe ele, textele importante fiind scutite de această soartă.
 5. În secolul al XIV-lea, chinezii produceau deja hârtie, apoi bucăţi de ţesătură moale, special pentru toaletă. În alte părţi ale lumii, materialele folosite de chinezi erau socotite neigienice, oamenii preferând apa şi săpunul.  
 6. Americanul Joseph Gayetty s-a gândit că oamenii ar trebui să cruţe ziarele şi cărţile, înlocuindu-le cu un produs destinat special toaletei. În 1857 a apărut primul astfel de produs modern, care nu era făcut chiar din hârtie, ci din ingrediente vegetale, îmbibate cu extract de aloe vera. Foiţele respective se vindeau ca medicament, căci Gayetty le considera capabile să prevină hemoroizii. Numele lui era inscripţionat pe acele foiţe. Deşi produsul s-a găsit până prin anii ’20, el n-a avut mare succes fiindcă oamenii nu înţelegeau de ce ar trebui să plătească pentru hartia igienică din moment ce ar putea folosi ziare sau cărţi pe care oricum le plăteau. În plus, oamenilor le era ruşine să ceară hârtie igienică la magazin sau farmacie.
 7. Adevăraţii inventatori ai hârtiei igienice moderne, fraţii Scott, au refuzat să spună cuiva cu ce se ocupă. Totuşi, produsul lor a avut mai mult succes. Lor le-a venit pentru prima dată ideea de a înfăşura hârtia igienică pe un cilindru, care pe atunci nu era găurit. Dar mai târziu s-au gândit şi la asta.
 8. În anii 1880 cineva şi-a dat seama că prin cilindrul gol al hârtiei igienice s-ar putea introduce un soi de suport, care să facă folosirea mai comodă.
 9. În anii ’40 s-a inventat hârtia din două straturi.
 10. În curând s-a inventat toaleta cu bazin, iar casele erau racordate la sistemul de canalizare, aşa că era nevoie de un produs care să nu înfunde ţevile. Nu se mai puteau folosi frunzele uscate de porumb. Producătorii de hârtie igienică se lăudau că hârtia este recomandată atât de medici cât şi de instalatori.
 11. În anii ’70, când un prezentator TV a glumit că va fi criză de hârtie igienică, oamenii s-au panicat şi ai fugit la magazine să-şi facă provizii.

Citește și:

S-au călcat în picioare pentru hârtie igienică la promoţie

Atenție la hârtia igienică! La ce riscuri ne expune

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1