Ce nu știați despre Adrian Pintea. ”Iancu Jianu haiducul” ar fi împlinit 65 de ani

1actor_roman-adrian-pintea.jpg

actorul adrian pintea
Pe numele real Adrian Virgil Pintea, celebrul ”Iancu Jianu zapciul, Iancu Jianu haiducul", ar fi împlinit 65 de ani
FOTO: adevarul.ro

Un actor desăvârșit de teatru și film. Privirea lui adâncă era mai expresivă decât o sută de cuvinte. Pe numele real Adrian Virgil Pintea, celebrul ”Iancu Jianu zapciul, Iancu Jianu haiducul", s-a născut pe 9 octombrie 1954 în Beiuș. Ar fi împlinit 65 de ani. Ce nu știați despre Adrian Pintea. Poze de colecție.

Adrian Pintea ar fi împlinit vârsta de 65 de ani. A fost un actor iubit de români pentru farmecul său, în special pentru minunatul rol din filmul ” Iancu Jianul”. Adrian Pintea a murit la doar 52 de ani, din cauza dinților.

În acte, se numea Adrian Virgil Pintea și este considerat un actor care a adus o contribuție deosebită scenei și cinematografiei românești. În 1990, pe când avea vârsta de 36 de ani, a început să predea actorie la IATC, iar la 48 de ani primea titlul de doctor în domeniu teatru.

Ce nu știați despre Adrian Pintea

Adrian Pintea și-a petrecut copilăria în Beiuș, județul Bihor, alături de familia sa: tatăl ofițer în armată regală, mama sa pe care o venera și sora sa Rodica Pintea-Austin, avocat în Anglia de aproape 30 de ani.

adrian_pintea_copil.jpg

adrian pintea copil
Adrian Pintea a fost o minune de copil: foarte frumos, sensibil, afectuos, mai ales față de mama sa
FOTO: adevarul.ro

”Adrian a fost o minune de copil: foarte frumos, sensibil, afectuos, mai ales față de mama sa. Era extrem de generos. Își dădea cu drag ultima jucărie oricărui copil ar fi dorit-o, stătea aplecat ore întregi peste o coală de hârtie și renunța doar când desenul prindea viață. Tata, care l-a învățat să cânte la vioară, i-a trezit în asemenea măsură pasiunea pentru muzică, încât era de neconceput să nu devină un muzician strălucit. După ce a citit toate cărțile pentru copii din biblioteca, a început să scrie cărțile lui. La scurt timp, personaje istorice reale și imaginare au invadat cartierul și apoi orașul: Mihai Viteazul, Robin Hood, Decebal, indieni, cowboys, ofițeri, Sherlock Holmes, împarati și cerșetori au fost interpretați cu atâta convingere”, a povestit sora actorului, Rodica Austin, într-un interviu mai vechi.

A fost un copil înzestrat peste măsură! Cu afinități spre artă, se înscrie și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București la clasa profesorului Petre Vasilescu în 1979.

 • actorul roman adrian_pintea-tanar
  La 24 de ani, Adrian Pintea a fost distribuit în primul său rol important, Romeo, din ”Romeo și Julieta”
  FOTO: cinemagia.ro
 • actorul roman adrian pintea tanar
  Actorul Adrian Pintea debutează în film la 23 de ani
  FOTO: adevarul.ro
 • adrian pintea-afis film iancu jianu zapciu
  La 26 de ani, Adrian Pintea joacă rolul principal și cel mai important din carieră Iancu Jianu
  FOTO: adevarul.ro
 • actorul adrian pintea profesor
  În 1990, pe când avea vârsta de 36 de ani, Adrian Pintea a început să predea actorie la IATC
  FOTO: adevarul.ro
 • Maximize

1/4

Adrian Pintea, biografia

Actorul român Adrian Pintea s-a născut pe 9 octombrie 1954. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) Bucureşti, în 1979.

A debutat în teatru la 23 de ani, încă student (1977), iar în anul următor a fost distribuit în primul său rol important, Romeo, din ”Romeo și Julieta”, de Shakespeare.

Marele regizor român, Liviu Ciulei, îl remarcă și în oferă un rol în celebrul specatcol de la ”Bulandra, ”Pescărușul” de Cehov. Urmează un lung șir de roluri pe scenele cele mai importante din țară. La 23 de ani, debutează și în film, iar la  26 de ani joacă rolul principal și cel mai important din carieră Iancu Jianu.

Decesul lui Adrian Pintea a survenit în ziua de 8 iunie 2007, în urma unui șoc septic post-implant dentar care a decompensat o hepatită cronic, de tip B, acutizată în urma unui mod de viață boem.

Deşi era recunoscut pentru frumuseţea sa, Adrian suferea de un complex care l-a chinuit ani la rând: credea că nu îl avantaja dantura. Chiar dacă starea sănătăţii era precară, artistul fiind bolnav de mulţi ani de hepatită, Adrian Pintea a insistat să facă lucrările dentare complexe. Imediat după operaţie, faţa actorului s-a transformat, iar în câteva luni a devenit de nerecunoscut. Depresia şi neputinţa şi-au pus amprenta asupra stării de spirit a artistului, care nu mai ieşea din casă decât camuflat. Organismul lui slăbit a fost răpus de septicemie pe 8 iunie 2007. Adrian Pintea a murit ţinându-şi iubita de mână.

Femeile din viața lui Adrian Pintea

 • Adrian Pintea a iubit-o cu patimă și admirație pe actrița Irina Petrescu. Cei doi mari actori s-au iubit ca-n poveşti timp de zece ani, în anii '80. Nu au ţinut seama de diferenţa de vârstă dintre ei. S-au cunoscut când el era încă student ('78-'79), pe când Irina Petrescu avea 36 de ani, iar Adrian doar 23. O boală necruţătoare a pus însă capăt poveştii lor de iubire. După ce Irina Petrescu a aflat că are cancer la sâni, Adrian a înnebunit. Chiar a trebuit să i se extirpe unul dintre sâni, a fost îngrozitor pentru ea, dar şi mai mult pentru el. Pintea a început să ducă o viaţă din ce în ce mai dezordonată, în aparenţă boemă. N-a putut suporta gândul că într-o zi o va pierde pe Irina lui cea iubită, scrie adevarul.ro. Irina Petrescu şi Adrian Pintea s-au despărţit, apoi actorul şi-a refăcut viaţa.
 • Adrian Pintea s-a căsătorit în 2000 cu o studentă la Medicină, Lavinia Tatomir. A cunoscut-o când fata avea 16 ani şi l-au impresionat la ea frumuseţea şi puterile paranormale. Adrian Pintea s-a căsătorit civil cu Lavinia la 25 decembrie 2000, iar cununia religioasă au făcut-o în vara anului 2001. Peste şapte ani, în 8 iunie, au fost despărţiti de moarte. Adrian Pintea s-a stins la Spitalul Fundeni, unde fusese internat în stare gravă, cu ciroză hepatică. Avea 52 de ani. La 7 ani de la moartea lui Adrian Pintea, soţia lui, Lavinia Tatomir şi-a oficilizat relaţia cu logodnicul ei, medicul Laurenţiu Cârstea.

Citește și:

3 ani de la moartea lui Sebastian Papaiani. Marele actor a fost contabil la 17 ani

19 ani fără Dem Rădulescu. Cine i-a dat porecla Bibanuʼ

Loading...

Citește și

 • florian pittis, actor roman, regizor, rock

  Florian Pittiș a fost un rebel în epoca comunismului, dar după 1990 a muncit enorm, ca actor și regizor de teatru, televiziune și radio, ca interpret de muzică folk. Ne-a părăsit discret, în 2007, la 63 de ani, răpus de un cancer de prostată. La data de 4 octombrie, ar fi împlinit 76 de ani.

 • dan spataru cantaret roman vedeta

  Interpretul piesei ”Drumurile noastre toate” ar fi împlinit 80 de ani, pe 2 octombrie. Sunt 15 ani de când a murit, dar ne-a lăsat unele dintre cele mai frumoase melodii din repertoriul românesc. Se spune despre Dan Spătaru că a fost prima mare vedetă din România, deși în același timp erau mai mulți cântăreți care aveau lipici la public.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1